In het kader van de campagne 'Samen Plasticvrij’ hebben we bij Leef.nl een inspirerend gesprek gevoerd met Robbert Meulenveld van de Plastic Soup Foundation. Deze organisatie zet zich wereldwijd in om plasticvervuiling bij de bron aan te pakken. Tijdens ons gesprek deelden ze waardevolle inzichten over hun missie, de acties die ze ondernemen, en hoe consumenten eenvoudige stappen kunnen zetten om plasticvervuiling te verminderen.

Wij willen de plastickraan dichtdraaien.

Begint de Plastic Soup Foundation. Hun missie is duidelijk: plasticvervuiling moet bij de bron worden aangepakt. Elk jaar wordt er enorm veel plastic geproduceerd, waarvan een groot deel uiteindelijk wordt verbrand of geëxporteerd naar landen als Indonesië en Vietnam. Het afval belandt vaak in rivieren of wordt illegaal gedumpt, met grote gevolgen voor het milieu. De Plastic Soup Foundation streeft naar een nieuwe regelgeving die de productie van plastic vermindert en is actief betrokken bij het beïnvloeden van politici en de industrie.

Plastic en gezondheid

Plasticvervuiling heeft niet alleen een negatieve impact op de natuur, maar ook op de menselijke gezondheid. “We eten, drinken en ademen plastic,” benadrukt de Plastic Soup Foundation. Micro- en nanoplastics komen in ons lichaam terecht via voeding, water en de lucht die we inademen. Onderzoeken hebben aangetoond dat deze deeltjes zelfs in onze longen en hersenen terecht kunnen komen, wat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals ontstekingen. Het probleem van plasticvervuiling is dus niet alleen ecologisch, maar ook een bedreiging voor onze gezondheid.

Wat kunnen consumenten doen?

De Plastic Soup Foundation is zich ervan bewust dat veel consumenten zich machteloos voelen in de strijd tegen plasticvervuiling. Toch zijn er eenvoudige stappen die iedereen kan nemen om hun plasticverbruik te verminderen. “Begin klein,” adviseert de stichting. “Koop een herbruikbare waterfles, vermijd plastic tasjes, en kies voor producten zonder plastic verpakking.”


Ze moedigen consumenten aan om gebruik te maken van hun bestaande Beat The Microbead-app, waarmee je eenvoudig kunt scannen of een product microplastics bevat. “Wij zeggen daarbij bewust niet of het 'veilig' is, maar werken met 3 kleuren: groen (plasticvrij), oranje (bevat polymeren), rood (bevat plastic). Aan de consument de keuze wat ze ermee doen," leggen ze uit. Deze technologie helpt consumenten om bewuste keuzes te maken en zo hun steentje bij te dragen aan de strijd tegen plasticvervuiling.


Ook zijn ze nog bezig met een nieuwe app. “Die kan veel meer producten scannen, zoals kleding, wasmiddelen en verf.” Het is zelfs de bedoeling dat deze app verpakkingen gaat scannen, waarbij het automatisch weet wat erin zit en waar de verpakking van gemaakt is.

 Ontdek onze producten en draag bij aan een duurzamere toekomst en een microplasticvrije generatie!

De strijd tegen plasticvervuiling

Een van de grootste uitdagingen in de strijd tegen plastic is het gebrek aan effectieve wetgeving. Hoewel er een groeiend bewustzijn is over de gevaren van plastic voor het milieu, blijft de industrie machtig. “De lobby van de plasticindustrie is enorm sterk,” legt de Plastic Soup Foundation uit. Dit is een van de redenen waarom er nog steeds onvoldoende regelgeving is om de productie van plastic te beperken.


Een van de succesverhalen waar de stichting trots op is, is de recente EU-wetgeving die microplastics in cosmetica verbiedt. “Na zeven jaar strijd was dit een overwinning, maar helaas krijgen bedrijven nog tien jaar de tijd om hun formules aan te passen,” vertellen ze. Ondanks deze vooruitgang is er nog een lange weg te gaan om alle vormen van plasticvervuiling effectief aan te pakken.

Innovaties en de toekomst

Hoewel de uitdagingen groot zijn, blijft de Plastic Soup Foundation optimistisch over de toekomst. Innovaties zoals plasticvrije verpakkingen van natuurlijke stoffen zoals zeewier, paddenstoelen en andere biologisch afbreekbare alternatieven bieden hoop. “We zien steeds meer start-ups die met duurzame oplossingen komen,” vertellen ze. Een van de veelbelovende ontwikkelingen is de productie van verpakkingen gemaakt van zeewier, die volledig afbreekbaar zijn en zelfs gegeten kunnen worden.


Daarnaast zet de Plastic Soup Foundation zich in voor het ontwikkelen van een Plastic Footprint, waarmee bedrijven kunnen meten hoeveel plastic ze verbruiken en hoe ze dat kunnen verminderen. “Net zoals we nu de CO2-voetafdruk meten, willen we ook de plastic voetafdruk van bedrijven zichtbaar maken,” leggen ze uit. Dit soort initiatieven helpt om de verantwoordelijkheid voor plasticvervuiling bij de bron aan te pakken.

Samen naar een plasticvrije toekomst

Wil jij ook bijdragen aan een plasticvrije toekomst? Begin vandaag nog met kleine stappen. Download de Beat The Microbead-app van de Plastic Soup Foundation om te controleren welke verzorgingsproducten microplastics bevatten en kies voor plasticvrije alternatieven in je dagelijks leven. Samen kunnen we de impact van plastic verminderen en een schonere wereld creëren. 


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang tips om jouw plasticverbruik te verminderen, en ontdek onze selectie van plasticvrije alternatieven, duurzame producten en milieuvriendelijke verpakkingen om je dagelijkse gewoonten te verduurzamen. Laten we samen werken aan een plasticvrije toekomst!