Schimmelinfecties van de huid

Wanneer de barrièrefunctie van de huid afneemt, kunnen schimmels de huid binnendringen. In dit artikel leest u over de verschillende schimmelinfecties die dan kunnen ontstaan en hoe u ze kunt behandelen.

Huidschimmel

Bij iedereen komen op de huid schimmels en gisten voor. Deze kunnen onder bepaalde omstandigheden de huid binnendringen en in de oppervlakkige huidlagen gaan groeien. Wanneer er vervolgens zichtbare afwijkingen van de huid ontstaan, spreekt men met een medische term van een dermatomycose oftewel een schimmelinfectie van de huid. Deze gaat vaak gepaard met flinke jeuk.

Schimmels die huidschimmel veroorzaken zijn besmettelijk. U krijgt ze via huidschilfertjes van een ander met een schimmelinfectie. Of ze bij u een infectie veroorzaken hangt af van onder andere uw afweer.

Oppervlakkige en diepe infecties

Huidschimmelinfecties worden ingedeeld naar hun locatie op het lichaam. Ook wordt er onderscheid gemaakt tussen oppervlakkig en diep. Bij een diepe huidinfectie heeft de schimmelinfectie zich tot onder de hoornlaag uitgebreid. Een diepe dermatomycose komt vaak van dieren af. Voorbeelden zijn tinea capitis (schimmelinfectie van de behaarde hoofdhuid), mycotische sycosis barbae (schimmelinfectie van de baardstreek) en animale dermatomycose. Deze infecties worden door de huisarts met tabletten behandeld. Ook het dier wordt behandeld.

Verschillende oppervlakkige schimmelinfecties van de huid

Tinea corporis is een schimmelinfectie van het gezicht, de hals, romp en armen en benen. Vaak heeft deze infectie scherp begrensde, schilferende, rode plekken die vanuit het midden weer genezen. Zo ontstaan ringvormen en daarom wordt de aandoening ook wel “ringworm” genoemd.

Tinea manis is een schimmelinfectie van de hand en vingers. Het wordt gekenmerkt door jeuk, roodheid, schilfering en soms blaasjes op de hand en vingers.

Tinea pedis is een schimmelinfectie van de voet en tenen. Het wordt gekenmerkt door schilfering en kloofjes tussen de tenen (meestal tussen de vierde en vijfde teen), jeukende blaasjes aan de voetzolen of rode, schilferende huidafwijkingen op voetzolen of aan de voetranden. Lees meer over voetschimmel via: http://www.leef.nl/kennisbank/voetschimmel

Intertrigo is een schimmelinfectie die ontstaat doordat huidgedeelten tegen elkaar aanliggen in huidplooien. Er ontstaat dan een vochtige omgeving waarin de schimmel Candida albicans goed gedijt. Het komt voor in de liezen, tussen de billen (luieruitslag), onder de borsten, onder de oksels en tussen de tenen. De plekken worden ook wel “smetplekken” genoemd. Intertrigo wordt gekenmerkt door felrode, nattende, scherp begrensde, satellietvormige, jeukende  plekken met schilfering aan de rand.

Pityriasis versicolor is eigenlijk geen schimmelinfectie, maar een infectie die veroorzaakt wordt door de gist Malassezia furfur. De infectie wordt gekenmerkt door plekken met een afwijkende pigmentatie; lichte plekken op een donkere huid en donkere plekken op een lichte huid. De plekken bevinden zich op de romp, in de hals en op de bovenarmen. Ze zijn grillig van vorm en licht schilferend.

Behandeling van oppervlakkige schimmelinfecties van de huid

Tinea corporis, tinea manis, tinea pedis en intertrigo kunnen zelf behandeld worden met een antischimmelcrème uit de groep “imidazolen”, bijvoorbeeld miconazol (Daktarin®), sulconazol (Myk®) en clotrimazol (Canesten®). De drie eerst genoemde aandoeningen kunnen ook behandeld worden met terbinafinecrème (Lamisil®). Breng het middel dagelijks op en rond de aangedane huid aan, volgens de bijsluiter. Ga hiermee door totdat de huidafwijking geheel is verdwenen plus nog een extra week hierna. Dit is doorgaans na twee tot zes weken.

Bij tinea pedis is het verstandig eerder gedragen schoenen met een antischimmelstrooipoeder te behandelen.

Pityriasis versicolor wordt behandeld met seleniumsulfideshampoo 2,5% (Selsun®). Er zijn twee methoden:

1. Breng het middel eenmalig voor de nacht over het hele lichaam aan (behalve rond de ogen en genitaliën) en spoel het ’s morgens af.

2. Breng het middel gedurende zeven dagen eenmaal daags aan op de plekken en spoel het na tien minuten af. De pigmentatie zal zich pas herstellen na blootstelling aan de zon.

Als alternatief voor de Selsun® kan een antischimmelcrème uit de groep “imidazolen” gebruikt worden.

Er zijn omstandigheden waarbij de natuurlijke bescherming van de huid tegen schimmels is verminderd:

  • Door vocht en warmte verweekt de huid.
  • Door veelvuldig gebruik van zeep worden beschermende vetzuren op de huid verwijderd.
  • Door strakke, schurende kleding kan de huid beschadigd raken.
  • Ouderen, mensen met diabetes en mensen met een verminderde weerstand zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.

Tips om de groei van schimmels tegen te gaan

  • Gebruik geen zeep om uw huid te wassen. Wanneer u toch zeep wilt gebruiken, gebruik dan een neutraal product bijvoorbeeld een PH5-wastablet of wasemulsie zodat de zuurgraad van uw huid niet wordt aangetast. Spoel hierna de huid goed af.
  • Droog de huid goed af.
  • Gebruik talkpoeder in lichaamsplooien om de huid droog te houden.
  • Draag dagelijks schone sokken en ondergoed van katoen.
  • Draag ruim zittende kleding die niet knelt of schuurt.
  • Draag slippers in openbare ruimtes zoals zwembaden.

Naar de huisarts

Een diepe schimmelinfectie wordt door de huisarts met tabletten behandeld. Neem ook contact op met uw huisarts wanneer bij voetschimmel de voetzool en voetrand verdikt is, met kloofjes en schilfering (mocassinpatroon). Voetschimmel met mocassinpatroon wordt door de huisarts met tabletten behandeld. Wanneer de behandeling van een oppervlakkige schimmelinfectie van de huid niet effectief is geweest, kunt u ook het beste contact opnemen met uw huisarts.

Alle producten voor 'Schimmel'


Bekijk producten (17)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen