Teken

 1. Zelftesten. Wel of niet doen?

  Voordelen van zelftesten

  De belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een zelftest zijn privacy, snelheid en gemak. Ondanks de geheimhoudingsplicht kan het zijn dat je jouw arts niet wilt laten weten dat je jezelf wilt testen op een geslachtsziekte of zwangerschap. Zelf hierop testen garandeert jouw privacy. Je hoeft je arts niet te overtuigen dat de test uitgevoerd moet worden, er worden geen vragen gesteld die je liever niet wilt beantwoorden en je bepaalt helemaal zelf wie de uitslag van de test te zien of te horen krijgt. De meeste testen bieden daarnaast onmiddellijk resultaat. Je hoeft niet te wachten op een afspraak met jouw huisarts, een doorverwijzing naar een laboratorium en een telefoontje van je huisarts over de uitslag. Een test die je vandaag bestelt, heb je morgen in huis en de uitslag lees je meestal direct af. Het testmateriaal is gemakkelijk zelf af te nemen en zelf testen bespaart je gênant geklungel met potjes voor je urine of ontlasting.

  De belangrijkste redenen waarom mensen kiezen voor een zelftest zijn privacy, snelheid en gemak.

  Nadelen zelftesten

  Behalve een laboratoriumtest stelt een arts ook vragen om de diagnose te achterhalen. Deze vragen worden niet uit nieuwsgierigheid gesteld, maar zijn van wezenlijk belang om te beslissen of een laboratoriumtest noodzakelijk is of om de zekerheid van de diagnose te verhogen. Bij een zelftest wordt deze aanvullende informatie niet meegenomen. Dat kan soms tot gevolg hebben dat de uitslag van de test onzekerder is. Ook kan het zijn dat de uitslag voor je moeilijk te interpreteren is of dat onduidelijk is welke vervolgactie

  Lees meer »
 2. Alles wat je moet weten over tekenbeten

  Alles wat je moet weten over tekenbeten

  Een tekenbeet lijkt erg onschuldig, maar kan zeer vervelend zijn. Een tekenbeet kan je namelijk ziek maken. Sommige teken zijn drager van een bacterie, waardoor jij de ziekte van Lyme kunt krijgen. Een veranderd natuurbeleid, waarbij de natuur vaak ongerept wordt gelaten, zorgt voor een toename in het wild levende dieren, maar ook voor een toename van het aantal teken dat ze bij zich dragen. Daarom is het belangrijk om jezelf te controleren op tekenbeten iedere keer dat je in de natuur bent geweest.

   

  Wat moet ik doen als ik gebeten ben door een teek?

  Het is handig om een tekentang in huis te hebben. Een teek kan namelijk het beste worden verwijderd door middel van een tekentang. Verwijder hem dan rustig en in één beweging. Een teek is vaak moeilijk te herkennen. Als het een nieuwe verse teek is, dan ziet het eruit als een zwartbruin klein puntje met pootjes. Het kleine insect zal zich snel voeden met bloed, waardoor de teek heel snel heel dik wordt. 

  Grofweg een kwart van de teken is besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Er zijn testen verkrijgbaar waarmee je eventueel kunt onderzoeken of de teek die jou gebeten heeft besmet is. Wanneer de teek binnen 24 uur van de huid verwijderd is, is de kans dat je eventueel door de bacterie besmet bent, nihil. Controleer altijd of je de teek goed hebt verwijderd, inclusief hoofdje!

  Als je de teek pas na 24 uur ontdekt hebt, maar niet langer dan 72 uur, kan eenmalig een preventieve antibioticumdosis toegediend worden. Neem dan contact op met je huisarts. Bij een periode van meer dan 72 uur, kun je alleen maar afwachten. Vormt zich na enkele dagen tot weken een kenmerkende rode ring rondom de tekenbeet? Neem dan contact op met je huisarts.

  Ziek van een tekenbeet?

  De meest voorkomende ziekte die veroorzaakt wordt door een tekenbeet is de ziekte van Lyme. D

  Lees meer »
 3. Antibiotica helpen niet bij langdurige Lyme klachten

  Antibiotica helpen niet bij langdurige Lyme klachten

  6 mei 2015 - Een tekenbeet kan leiden tot besmetting met de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme uit zich meestal als een rode huiduitslag rondom de beet. Deze kan meestal goed met antibiotica worden behandeld. In sommige gevallen leidt besmetting tot langdurige klachten. De behandeling hiervan met antibiotica lijkt niet te helpen, blijkt uit onderzoek. Extra reden om tekenbeten te voorkomen of om er zo vroeg mogelijk bij te zijn.

  Langdurig antibiotica

  Onderzoekers van de Radboud Universiteit en de Sint Maartenskliniek in Nijmegen behandelden 280 mensen met langdurige Lyme klachten, zoals vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen, met een twee weken durende antibioticumkuur (ceftriaxon). Vervolgens werd de behandeling twaalf weken vervolgd met een antibioticum (doxycycline of claritromycine gecombineerd met hydroxychloroquine

  Lees meer »
 4. Hoe verwijder ik een teek?

  Hoe verwijder ik een teek?

  Het is weer teken-seizoen. Lekker genieten van de lentezon in de tuin en de natuur. Helaas zijn dit precies de plekken waar teken, parasieten die van bloed van mensen en dieren leven, zich ophouden. Teken komen in het hele land voor, vooral in hoog gras, struiken, varens en tussen dode bladeren.

  Lees meer »
 5. Insectenmiddel DEET veiliger dan gedacht

  Insectenmiddel DEET veiliger dan gedacht

  4 juni 2014 - Met het muggenseizoen in aantocht neemt de verkoop van insectenwerende middelen toe. De best werkzame middelen tegen insecten zijn producten die DEET bevatten. Toch zijn veel mensen huiverig voor het gebruik van dit middel, vanwege vermeende veiligheidsrisico’s. Onterecht, blijkt uit een nieuwe evaluatie. De bewijzen voor de gezondheidsrisico’s van DEET zijn zeer beperkt.

  Wat is DEET?

  DEET is een afkorting van N,N-diethyl-m-tolueenamide, een insectenwerend middel dat kort na de Tweede Wereldoorlog door het Amerikaanse leger werd ontwikkeld voor gebruik in de jungle. Tegenwoordig is het de werkzame stof in vele insectenwerende huidproducten. DEET is het meest effectieve middel om beten en steken te voorkomen van insecten die gevaarlijke ziekten kunnen overbrengen, zoals malaria en Lymeziekte.

  Lees meer »
 6. Warm weer, meer tekenbeten

  Warm weer, meer tekenbeten

  3 december 2013 - De activiteit van teken varieert door het jaar heen sterk. Wanneer de temperatuur in maart begint te stijgen, stijgt ook het aantal gesignaleerde teken en meldingen van tekenbeten. In juni begeeft het aantal gemelde tekenbeten zich meestal op het hoogtepunt, om daarna terug te lopen en in oktober langzaam uit te doven. Van november tot en met februari worden er normaal gesproken nauwelijks tekenbeten gemeld bij de officiële website www.tekenradar.nl.

  Dit jaar is dat beeld volstrekt anders. Door het mooie weer en de zeer hoge temperaturen in de maand oktober zijn de teken veel langer actief gebleven. Dit heeft geleid tot 80% meer meldingen van tekenbeten in de afgelopen herfst, in vergelijking met een jaar geleden. Bioloog Arnold van Vliet, die onderzoek doet naar de meldingen van tekenbeten via tekenradar waarschuwt attent te blijven op tekenbeten. "Natuurlijk is het hoogseizoen voorbij, maar
  Lees meer »
 7. Nieuws: Opvallend veel tekenbeten in de achtertuin

  Nieuws: Opvallend veel tekenbeten in de achtertuin

  Beten van teken en de mogelijk daaruit voorkomende Lymeziekte vormen een groeiend probleem voor de gezondheidszorg. Tussen 1994 en 2009 verdrievoudigde het aantal personen dat vanwege de gevolgen van een tekenbeet naar de huisarts gaat. Een veranderend natuurbeleid, waarbij de natuur vaak ongerept wordt gelaten, zorgt voor een toename van het aantal in het wild levende dieren, maar ook voor een toename van het aantal teken dat ze bij zich dragen.

  Nederlandse onderzoekers hebben tussen 2006 en 2010 gegevens verzameld over de plaatsen waar mensen een tekenbeet opliepen en publiceerden de gegevens in oktober 2013. Ze kwamen tot de verrassende conclusie dat de tuin ná het bos op de tweede plaats staat van plekken waar mensen een tekenbeet opliepen. In duinen, weilanden en moerassen kwamen tekenbeten beduidend minder vaak voor. Om het risico op een tekenbeet te verminderen zouden er specifieke voorlichtingscampagnes
  Lees meer »
 8. Insectenbeten bij baby's en jonge kinderen

  Insectenbeten bij baby's en jonge kinderen

  Muggen, vlooien, wespen, bijen, mieren, teken en steekvliegen zijn veel voorkomende insecten die bijten of steken. Ook baby's en jonge kinderen worden gebeten. Wanneer dat nog nooit is gebeurd, weet je niet hoe ze zullen reageren. Daarnaast brengt een beet of steek het nodige leed met zich mee. Reageer dus direct wanneer je kind wordt gestoken of gebeten.

  Behandeling van een insectenbeet bij een baby

  Verwijder bij een bijensteek voorzichtig de angel uit de huid. Zuig bij een steek door een bij of een wesp bij voorkeur binnen twee minuten het gif uit de steekplaats. Doe dit liever niet met de mond. Dit kan een allergische reactie bij uzelf veroorzaken. Gebruik liever een vacuümpompje.

  Als zich geen alarmerende signalen voordoen, kun je de insectenbeet behandelen met een crème die de jeuk verzacht en eventuele zwelling en pijn vermindert. Let hierbij wel op vanaf welke leeftijd het middel gebruikt mag worden; de meeste anti-jeuk middelen mogen pas vanaf de leeftijd van twee jaar. Gebruik bij kinderen onder de twee jaar ook geen mentholpoeder. Menthol is zo sterk, dat je kind er het benauwd door kan krijgen. Bovendien irriteert het erg als het per ongeluk in de ogen wrijft. Een koude, natte

  Lees meer »