De tennisblessure enkeldistorsie is een van de meest voorkomende blessures bij mensen die fanatiek aan sport doen. De blessure wordt veroorzaakt door overmatig gebruik of overbelasting van de enkelspieren, waardoor ze te sterk getrokken worden, wat resulteert in pijn in en rondom de enkel. Het kan invloed hebben op alle personen die deelnamen aan activiteiten in verband met hoge sprongen, sprinten, schieten, wenden en draaien. Er bestaan verschillende behandelingsopties, van conservatieve behandelingen zoals rust, ijs of ortheses, tot chirurgische ingrepen.

Wat is een enkeldistorsie?

Wanneer je jouw enkel zo verzwikt dat er echt schade aan de gewrichtsbanden ontstaat, heet dit een enkeldistorsie. De enkel wordt dik, maar dit kan wel even duren, soms zelfs een paar uur. Je hebt pijn en kunt moeilijk lopen en op de voet staan gaat haast niet. Bewegen in de richting van het ontstaan (meestal naar binnen en in de strekrichting van de voet) is uiterst pijnlijk.

Wat kun je doen aan de enkeldistorsie?

Direct nadat het gebeurd is, kun je het beste koelen om het erg dik worden te voorkomen. Voorts kun je de enkel/voet beter even niet te veel belasten. Dus rust houden en de voet hoog leggen. Maar ook weer niet te lang (een dag), want je zult de voet toch weer voorzichtig moeten gaan bewegen, om te beginnen onbelast. Ondersteuning bij het weer gaan bewegen en stabiliseren door een fysiotherapeut is aan te bevelen. Deze zal je weer leren op verantwoorde wijze je voet te belasten. Dit voorkomt nieuwe kwetsuren.

Hoe kun je een enkeldistorsie voorkomen?

Een brace kan helpen bij het voorkomen van deze blessure. Bij sommige sporten, zoals tennis en basketbal, kan na een eerdere distorsie de brace een uitkomst zijn. Ga wel voor een goede ondersteunende brace en niet voor een beetje ‘stijve sok‘. Goedkoop kan duurkoop worden, wanneer je langere tijd uit de roulatie bent met een geblesseerde enkel. Vraag advies aan een fysiotherapeut.