Tips bij bedplassen

Plast uw kind nog steeds ’s nachts in bed? Hieronder een aantal tips om het bedplassen voor eens en altijd af te leren.

Tips

  • Wakker maken: Ouders kunnen het kind vóór ze zelf gaan slapen wekken en laten plassen. Dit kan alleen bij kinderen die hierna weer snel in slaap vallen, want het kind moet wel goed wakker gemaakt worden. Half slapend plassen bevordert juist het bedplassen.
  • Plaskalender: Bij deze methode mag het kind voor elke droge nacht een sticker plakken. Als het kind een aantal stickers heeft geplakt, krijgt het een leuke beloning.
  • Plaswekker: De plaswekker is een apparaatje dat afloopt zodra de pyjamabroek of de onderlegger nat wordt. Het kind kan dan alsnog naar het toilet gaan en went eraan om ’s nachts (zo goed als) droog te blijven. Vervelend is alleen dat de wekker soms iedereen in huis wakker maakt. Bij deze methode is er een goede motivatie en discipline van zowel ouder als kind nodig.
  • Medicijnen: Soms, wanneer gedragsregels onvoldoende effectief zijn, worden medicijnen ingezet om ervoor te zorgen dat een kind definitief droog wordt. Een behandeling gericht op verandering van gedrag, zoals de plaskalender, is daarnaast nog steeds mogelijk. Een behandeling met medicijnen is alleen mogelijk na overleg met de huisarts. Het geneesmiddel dat kan worden ingezet bij nachtelijk bedplassen heet desmopressine. Normaal gesproken zorgt een bepaalde lichaamseigen stof ervoor dat het lichaam ’s nachts meer vocht vasthoudt dan overdag. Uit onderzoek is gebleken dat veel bedplassers ’s nachts niet voldoende van deze stof aanmaken. Ze produceren meer urine dan de blaas kan bevatten, met een nat bed tot gevolg. Met desmopressine wordt er niet zo veel urine gevormd en blijft de bedplasser ’s nachts droog.

Soms, wanneer gedragsregels onvoldoende effectief zijn, worden medicijnen ingezet om ervoor te zorgen dat een kind definitief droog wordt.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1381)

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen