Het is een grote bron van frustratie als je baby niet kan doorslapen. Het voelt alsof je elke avond dezelfde uitputtingsslag aangaat om je baby uit te leggen dat hij of zij normaal over moet gaan tot slapen. Vervolgens voel je je gefrustreerd en machteloos wanneer dat niet lukt. Je baby overslaapt al het nodige en je ziet dat je kleintje eigenlijk meer nodig heeft, maar tegelijkertijd ook niet weet hoe het 'moet'. Je probeert steeds alles om je baby het gevoel te geven dat het veilig en bevestigend is, en helaas lijkt het allemaal niet te werken. Het voelt bijna alsof je in een vicieuze cirkel zit. Je bent moe uitgeput en uitgehongerd en je bent bang dat deze situatie nooit zal veranderen. Herken je dit? Lees dan verder voor onze tips.

Tip 1: Zorg voor een comfortabele temperatuur

Een kind dat het te warm of te koud heeft, wordt sneller wakker. Er zijn verschillende slaapzakken te koop; extra dik met lange mouwen voor de koude maanden, dun en mouwloos voor de warmere perioden en alles daar tussenin. Kies een slaapzak die ervoor zorgt dat je kindje het op dat moment lekker warm heeft, maar niet té. Dit kun je checken door in het nekje van je baby te voelen. Als het warm en klam aanvoelt, heeft hij het te warm.

Tip 2: Bedje goed opmaken

Het is belangrijk dat je de wieg 'kort' maakt door eventuele knuffels of kussens die te dik zijn, of die uit de wieg kan worden gegooid, weg te halen. Je moet ook zorgen voor goede ventilatie in de kamer van je kindje. Als het bedje kort is gemaakt, wil dat zeggen dat dekbedden zover mogelijk worden opgeslagen en dat ze alleen op een vrij beperkte plek komen te liggen. Het is ook belangrijk dat je erop let dat de lakens en dekens geschikt zijn voor de leeftijd van je kindje. Het is aan te raden om alleen dunne lakens te gebruiken en eventuele kussenslopen uit de buurt te houden. Door het bedje kort te maken, is het veiliger voor je kindje en zullen ze geen ongemakkelijke positie aannemen of onder de lakens terechtkomen.

Tip 3: Gedrag

In de praktijk is het vaak anders omdat baby's hun slaappatroon aanpassen aan hun omgeving. Als je je baby bij elk huiltje oppakt, geef je de boodschap dat het oke is om regelmatig wakker te worden en te huilen. Baby's passen dan aan het slaapproces aan en worden snel gewend aan het idee dat als ze huilen, je ze begint op te pakken. Een baby naar bed brengen als ze wakker zijn, maar niet huilen, is een goede manier om je baby te leren dat het OK is om bij wakker te zijn en alleen te slapen - een goede start naar een goede vechtslaap voor beiden. Je kunt ook duidelijke bedtijden instellen en momenten van rust oefenen. Dit helpt om een start- en eindritueel te ontwikkelen, waardoor je baby inziet dat er rustige tijden zijn waarin hij of zij moet slapen.

Tip 4: Rijstebloem in de laatste voeding

Flesvoeding is moeilijker te verteren dan borstvoeding en daardoor worden 'flessen baby's' minder snel wakker ’s nachts. Het kan helpen om, vanaf het moment dat je kindje vier maanden oud is, door de laatste voeding ongeveer drie eetlepels rijstebloem te doen. Dit vult net wat meer. Als je borstvoeding geeft, kun je de laatste voeding afkolven en mengen met rijstebloem.