Verstuikte enkel

Bij het ‘door de enkel gaan’ klapt de voet naar binnen en naar voren. Vaak wordt gedacht dat de enkel alleen naar binnen klapt, maar de bewegings-as van de enkel loopt schuin. Het resultaat is pijn aan de buitenzijde van de enkel en soms ook aan de binnenzijde. Dit noemt men enkeldistorsie of verstuikte enkel.

Wanneer u regelmatig door een enkel gaat, neem dan contact op met een fysiotherapeut, want dan kan er een instabiele enkel zijn ontstaan. Of er is een andere oorzaak, zoals een bekkenscheefstand of een beenlengteverschil.

Milde verstuiking

Er zijn verschillende gradaties: bij een ‘milde’ vorm zal de enkel pas na enige uren wat dik worden. Er is geen haematoom (dit is het blauw worden) en de enkel kan nog een beetje bewogen worden. Bij deze vorm is er doorgaans geen pijn aan de binnenzijde van de enkel. Direct nadat het gebeurt kunt u een zak met ijs of een coldpack op de enkel leggen. Een zakje diepvrieserwten of iets dergelijk kan hiervoor ook gebruikt worden. Pas wel op, dat u het ijszakje niet direct op de huid legt; doe er een theedoek tussen of doe het ijszakje in een washand. Een steunverband of tape kunnen wat steun geven.

Ernstiger verstuiking

Een ernstiger enkeldistorsie uit zich, behalve door veel pijn, door het vrijwel gelijk (vaak binnen een uur) blauw kleuren van de buitenzijde van de enkel en een enkele keer zelfs van de binnenzijde. Blauw worden (een haematoom) is een aanwijzing dat er echt iets kapot is. De verkleuring is een inwendige bloeding. Bij deze vorm kunt u het beste even contact opnemen met uw huisarts of fysiotherapeut. De pijn en soms blauwkleuring van de binnenzijde van de enkel kan ontstaan doordat er een enkelbotje bij het trauma (de gebeurtenis van de verwonding) kantelt en tegen de binnenzijde van het scheenbeen aan botst. Hierbij kan het beenvlies van het scheenbeen zelfs beschadigen. Het scheenbeen loopt namelijk van de knie tot de binnenzijde van de enkel. Dit kan ervoor zorgen dat u heel lang last houdt van uw enkel. Bij de ernstige vorm van de enkeldistorsie kunnen ook gewrichtsbanden beschadigd worden. Hierdoor kan de enkel onstabiel worden en dat resulteert in nieuwe enkeldistorsies. De behandeling: koeling en rust, dus tape of een stevig steunverband. Let op, dat u het ijs niet direct op de huid aanbrengt. Gebruik nog liever een coldpack. Voor de pijn kunt u beter geen acetylsalicylzuur (aspirine) nemen, want dat werkt bloedverdunnend en zou het haematoom mogelijk nog groter worden.

Alle producten voor 'coldpacks'

Bekijk alle producten >

Preventie van de enkeldistorsie

  • Goed schoeisel! En bij sommige sporten (onder andere basketbal, volleybal en voetbal) adviseer ik u de enkel preventief te tapen. Een (sport-)brace is hierbij ook een optie. Zeker wanneer u huidklachten door de tape krijgt.
  • Wanneer u regelmatig door een enkel gaat, neem dan contact op met een fysiotherapeut, want dan kan er een instabiele enkel zijn ontstaan. Of er is een andere oorzaak, zoals een bekkenscheefstand of een beenlengteverschil.

Alle producten voor 'Verstuikte enkel'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen