Vijfde ziekte

De vijfde ziekte is een onschuldige kinderziekte, waarbij geen complicaties voorkomen. Als een kind het eenmaal heeft gehad, krijgt het de vijfde ziekte nooit weer. 60 procent van de volwassenen is daarom beschermd ertegen. Infectie bij zwangere vrouwen kan echter leiden tot een miskraam of een doodgeboren kindje.

Symptomen vijfde ziekte

Bij kinderen ontstaan kleine rode vlekjes op de wangen (appelwangen). Daarna verspreiden de vlekjes zich over het lichaam. De vlekjes kunnen jeuken. De kinderen voelen zich meestal niet ziek, soms is er sprake van koorts. Na ongeveer een week verdwijnen de vlekjes, maar ze kunnen gedurende enkele weken terugkomen door warmte, kou, inspanning of opwinding. Volwassenen met deze ziekte hebben vaak pijn en stijfheid van de handen en voeten. Deze gewrichtsklachten duren meestal één tot twee weken. Huiduitslag komt bij hen minder vaak voor.

Thuisblijven?

Besmetting met pseudokroep vindt plaats door druppeltjes in de lucht die vrijkomen bij hoesten en niezen. De week voordat de vlekjes optreden is het kind besmettelijk, daarna niet meer. Uw kind mag daarom gewoon naar school of naar de opvang. Thuisblijven helpt niet om besmetting van anderen te voorkomen; iemand is al besmettelijk voordat die ziek is.

Wat te doen bij de vijfde ziekte?

U kunt niet veel doen. Er zijn geen geneesmiddelen tegen de vijfde ziekte. Bij jeuk kan er mentholpoeder op de huid worden aangebracht. Wanneer een kind zich ziek voelt, kunt u paracetamol geven. Houd uw kind wel twee weken uit de volle zon en baad hem niet te heet, omdat de vlekjes dan terug kunnen komen.

Bij ernstige gewrichtsklachten, kan pijnstillende medicatie worden voorgeschreven.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen