Voetverzorging

 1. Likdoorns

  Likdoorns

  Likdoorns, ook wel eksterogen genoemd, zijn naar binnen gegroeide eeltknobbels die meestal op de voet voorkomen. Door het dragen van schoenen wordt de eeltknobbel in de huid gedrukt wat vooral bij het lopen heel pijnlijk kan zijn. De voetzool en bovenop of tussen de tenen zijn de geijkte plaatsen waar je likdoorns aantreft.

  Het ontstaan van een likdoorn

  Wanneer je vaak slecht passende schoenen draagt, overgewicht hebt of de voeten of tenen een verkeerde stand hebben, kan er op de drukplekken eelt ontstaan. Eelt beschermt de huid tegen schuren en grote druk. Door de extra druk op een plek kan het teveel aan eelt echter uitgroeien tot een likdoorn; een pijnlijke eeltplek met een eeltpit. Een likdoorn kan geen kwaad, maar is wel heel vervelend.

  Lees meer »
 2. Wondjes en wonden bij diabetes

  Wondjes en wonden bij diabetes

  Mensen met diabetes hebben meer kans op het ontwikkelen van allerlei huidaandoeningen. Minstens 30 procent van hen heeft in meer of mindere mate huidproblemen.

  Oorzaak en beloop

  Waarom mensen met diabetes eerder huidklachten krijgen is nog steeds niet helemaal duidelijk. De verklaring ligt waarschijnlijk in een combinatie van aantasting van de bloedvatwanden door continue hoge bloedsuikerwaardes, gevolgd door een verminderde doorbloeding van de huid. Dit leidt, in combinatie met een verminderde gevoeligheid van de huid door zenuwaantasting, tot wondjes die gemakkelijk ontstaan, minder snel opgemerkt worden en moeilijk helen.

  Diabetes kan allerlei huidproblemen veroorzaken. Huidproblemen bij patiënten met diabetes hebben vaak een vergelijkbaar beloop in de tijd. In het beginstadium zijn er milde klachten. In een later stadium kunnen de wonden ernstig worden en soms zelfs levensbedreigend zijn.

  Lees meer »
 3. Voetverzorging

  Voetverzorging

  Hoewel we veel tijd besteden aan de verzorging van onze huid en ons haar, vergeten we vaak onze voeten. Pas als het zomer wordt en we onze laarzen inruilen voor slippers, merken we hoe belangrijk goede voetverzorging is.

  Smeren!

  De voeten bevatten van nature weinig talgklieren. Talg zorgt ervoor dat de huid soepel blijft. Doordat

  Lees meer »
 4. Diabetes en het belang van goede voetverzorging

  Diabetes en het belang van goede voetverzorging

  Bij diabetes kunnen de zenuwvezels in de voeten beschadigen. Daardoor kun je minder gevoel in je voeten krijgen.

  Dit kan twee gevolgen hebben:

  • Je gaat in een andere houding lopen wat kan leiden tot vervorming van de voeten. Er ontstaat eelt op de drukplekken. Onder een eeltplek kunnen ongemerkt ontstekingen zitten.
  • Er ontstaan ongemerkt wondjes en blaren die door beschadiging van de bloedvaten in de voeten, veroorzaakt door de diabetes, minder snel genezen. Deze wondjes kunnen gaan ontsteken.
  Lees meer »