Koagulation Vitamine, stollingsvitamine of gewoon vitamine K. Deze vetoplosbare vitamine speelt een belangrijke rol in onder andere het proces van bloedstolling. Er bestaan twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Voordat we dieper ingaan op waar vitamine K goed voor is, lees je eerst wat vitamine K is. 

Wat is vitamine K?

Vitamine K is een vetoplosbaar vitamine. Dit betekent dat het vooral in het vet van voedingsmiddelen zit. Daarnaast is vitamine K een van de weinige vitamines die door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Vitamine K wordt namelijk aangemaakt in je dikke darm. Zoals al kort benoemd, zijn er verschillende soorten vitamine K: vitamine K1 (phylloquinone) en vitamine K2 (menaquinone).

Het grootste gedeelte vitamine K die we via voeding binnenkrijgen is de vitamine K1-variant. Voeding die rijk is aan vitamine K1 zijn: melkproducten, eieren, vlees, granen, fruit en groene bladgroenten. Een nadeel van deze variant is dat het niet goed wordt opgenomen door ons lichaam. Dit is een contrast met de vitamine K2-variant die wel goed wordt opgenomen. De vitamine K2-variant wordt aangemaakt door de dikke darm. Voeding als lever, kaas, kwark, eigeel en kip zijn rijk aan vitamine K2. Met deze voeding kun je de dagelijkse behoefte aan vitamine K aanvullen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine K is 90 microgram voor vrouwen en 120 microgram voor mannen. Ook zijn er verschillende vitamine K supplementen beschikbaar. 

De volgende producten worden vaak gekocht door de lezers van dit artikel

Hier is vitamine K goed voor

Vitamine K speelt niet alleen bij de bloedstolling (coagulatie) een rol, maar draagt ook bij aan het in stand houden van sterke botten en gezondheid van de vaten. De Deense onderzoeker Henrik Dam ontdekte in 1929 de koagulations vitamin, oftewel het coagulatievitamine. Sindsdien is over de werking van vitamine K meer bekend geworden. 

Vitamine K en de bloedstolling

Als je een wondje hebt, is het belangrijk dat dit wondje gaat stollen. Als de stolling niet zou plaatsvinden, zou het wondje altijd blijven bloeden met alle gevolgen van dien. Het stollingsproces is een ingewikkeld proces waarin verschillende factoren belangrijk zijn. De rol van vitamine hierin is als volgt: vitamine K zorgt ervoor dat voor precursors (voorlopers) de belangrijke stollingsfactoren worden gemaakt. Deze stollingsfactoren zorgen vervolgens voor stolling als deze nodig is. Vitamine K draagt dus bij aan het goed verlopen van de bloedstolling. 

Vitamine K en de botstofwisseling en vaten

Daarnaast speelt vitamine K ook een rol bij het gezond houden van jouw botten. Zo zorgt het ervoor dat mineralen en calcium wordt opgenomen in de botten en in de vaatwanden. Hierdoor blijven deze sterk en gezond. 

Vitamine K en baby’s

Baby’s die borstvoeding krijgen hebben een groter risico op het ontwikkelen van een vitamine K-tekort, omdat de hoeveelheid vitamine K in borstvoeding onvoldoende is. Bij borstvoeding is het van belang vanaf de 8e dag na de geboorte tot aan dat je baby 13 weken oud is, dagelijks 150 microgram vitamine K te geven. Vraag hiernaar bij de verloskundige.

Vitamine K en bloedverdunners

Bloedverdunners zorgen op hun beurt er juist voor dat de stolling wordt geremd. Terwijl vitamine K er voor zorgt dat de stolling goed werkt. Daarom is het belangrijk om de maximale hoeveelheid vitamine K die je binnenkrijgt te beperken naar 100 microgram per dag. Twijfel je alsnog over jouw situatie? Neem dan contact op met de apotheker van Service Apotheek of met de gediplomeerde drogisten op onze klantenservice.