Vrouwen en meisjes worden gemiddeld eens per maand ongesteld. Gedurende een paar dagen is er dan sprake van bloedverlies. Daarnaast kan de menstruatie gepaard gaan met menstruatiekramp. Bovendien kun je voorafgaand aan de menstruatie last hebben van stemmingswisselingen. Vanaf de leeftijd van ongeveer 12 jaar begint de eerste ongesteldheid. Wat gebeurt er als je ongesteld bent? Hoe lang duurt de menstruatiecyclus? En wat kun je doen als je last hebt van menstruatiepijn? En wanneer spreek je van een afwijkende menstruatie? Ontdek in deze blog ook onze tips hoe je menstruatiekrampen op natuurlijke wijze kunt helpen verminderen.

De menstruatiecyclus

Op de eerste dag dat je ongesteld wordt, begint de menstruatiecyclus. De eerste drie jaren kan de ongesteldheid nog onregelmatig zijn. Daarna spreken we van een gemiddelde en gezonde menstruatiecyclus die duurt tussen de 21 en de 35 dagen. Het kan fijn zijn om meer inzicht te hebben in jouw menstruatiecyclus. Zo weet je wanneer je de volgende menstruatie kan verwachten, maar ook kun je de vruchtbare periode beter vaststellen. Daarnaast zul je beter weten hoe je je voelt in bepaalde dagen van jouw cyclus.

 

Verschillende fasen

De menstruatiecyclus bestaat uit verschillende fasen:

  • Dag 1 tot dag 7: in deze periode ben je ongesteld en vindt de bloeding plaats. 
  • Dag 8 tot dag 10: dit is de post-menstruele fase; het baarmoederslijmvlies wordt dikker.
  • Dag 11 tot dag 15: dit is de vruchtbare periode waarin de ovulatie plaatsvindt.
  • Dag 16 tot dag 28: dit is de premenstruele fase met kans op PMS klachten.

 

Hoe lang duurt een menstruatiecyclus?

De gemiddelde menstruatiecyclus duurt 28 dagen, maar soms is dit korter of langer. Dit verschilt per vrouw. Een onregelmatige menstruatiecyclus hoeft niet direct een probleem te zijn; soms is de menstruatiecyclus uit balans geraakt door bijvoorbeeld stress. Is er echter vaker sprake van onregelmatigheid, een verandering in bloedverlies of een menstruatie die langer aanhoudt dan 7 dagen, dan is het wel raadzaam om een arts te bezoeken. 

Ongesteld? Bekijk ons assortiment maandverband:

Wat helpt tegen menstruatiepijn?

Veel meisjes en vrouwen ervaren menstruatiepijn als ze ongesteld zijn. Je kunt dan last hebben van buikpijn, buikkramp of een opgeblazen gevoel. Daarnaast kun je vermoeid zijn en hoofdpijn hebben. Dit zijn normale klachten omdat de baarmoeder zich tijdens de menstruatie sterk samentrekt. Dit kan wel iedere maand voor ongemak zorgen en soms zelfs jouw dagelijks functioneren even uit balans brengen. Hoewel je menstruatiepijn niet helemaal kunt voorkomen, kun je de dagen dat je ongesteld bent wel draaglijker maken. Wij hebben een paar tips om menstruatiepijn op natuurlijke wijze te helpen verminderen:

  • Zorg voor voldoende ontspanning en probeer te veel stress te vermijden. Je kunt eventueel extra magnesium nemen zodat je meer rust ervaart. Wees lief voor jezelf.
  • Blijf bewegen, maar doe dit liever in lichte vorm, zoals wandelen in plaats van intensief sporten. 
  • Een warm bad of een lichte buikmassage kunnen de krampen helpen verlichten. 
  • Kies voor volwaardige voeding zodat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Met name de verschillende soorten vitamine B kunnen voor verlichting zorgen. 
  • Drink voldoende water, want als je ongesteld bent, kun je meer vocht vasthouden. Door water te drinken zul je krampen en een opgeblazen gevoel helpen te verminderen. 
  • Maak gebruik van kruiden die een rustgevend effect hebben en de buikkrampen kunnen helpen verlichten. Dit is bijvoorbeeld gember dat een pijnstillend effect heeft, ook bij menstruatiepijn. Zo maak je gemakkelijk verse gemberthee als je ongesteld bent en veel last hebt van buikpijn. Daarnaast kun je kaneel gebruiken, maar ook kamille dat een verzachtende en rustgevende werking heeft op zowel lichaam als geest. 

Lees ook ons artikel 'Menstruatiepijn maar niet ongesteld, hoe kan dat?'

Wat kun je doen bij PMS klachten?

Sommige vrouwen krijgen circa een tot twee weken voordat ze ongesteld worden, last van PMS klachten (premenstrueel syndroom). Dit uit zich in zowel lichamelijke als mentale klachten, zoals vermoeidheid en hoofdpijn, maar ook kan er sprake zijn van stemmingswisselingen en een verminderde focus. Je kunt de PMS klachten helpen verminderen door meer aandacht te geven aan gezonde voeding, meer ontspanning en minder stress. Daarnaast is het van belang om hormoonverstoorders zo veel mogelijk te vermijden, zoals gifstoffen in voeding en huidverzorging. Kies liever voor natuurlijke huidverzorging zonder toevoeging van parabenen, SLS en sulfaten. Daarnaast heeft biologisch eten de voorkeur, zodat je inname van pesticiden kunt voorkomen. 

De beste menstruatieproducten