COPD is de afkorting voor chronic obstructive pulmonary disease en is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem.
In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD. Daarnaast zijn er nog eens 300.000 mensen met een zeer hoog risico op COPD. Het is de vijfde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken.
COPD komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar en vrijwel uitsluitend bij (ex)-rokers en mensen die door hun beroep zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen zoals oplosmiddelen en asbest. Rook of stofdeeltjes veroorzaken een langdurig aanhoudende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Dat raakt daardoor steeds meer beschadigd. U kunt hier meer lezen over roken en COPD.
COPD komt vrijwel uitsluitend voor bij (ex)-rokers en mensen die door hun beroep zijn blootgesteld aan schadelijke stoffen.
Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) steeds ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger.
Bij longemfyseem of emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in uw bloed komt, en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.
Bij COPD zijn de bronchiƫn chronisch ontstoken en zijn er longblaasjes verloren gegaan. Dat veroorzaakt een aantal klachten.
Bij COPD zijn de bronchiën chronisch ontstoken en zijn er longblaasjes verloren gegaan. Dat veroorzaakt een aantal symptomen. De belangrijkste zijn:
Een moment geduld aub...