Psoriasis is een ontstekingsziekte van de huid. Helaas is de precieze oorzaak ervan nog onbekend. Er wordt veel onderzoek gedaan naar nieuwe behandeling die de klachten van psoriasis kunnen verminderen. Zo wordt er ook gekeken naar de invloed van voeding. Benieuwd wat psoriasis precies is, en waardoor het wordt veroorzaakt?

Psoriasis symptomen

Psoriasis is een huidziekte. Heel kenmerkend aan psoriasis zijn de duidelijk begrensde schilferende plekken op de huid. De schilfers zijn vaak wit-grijzig van kleur en laten makkelijk los. De schilferende plekken komen met name voor op de ellebogen, knieën, tussen de haren of op de onderrug. Soms zitten de plekken ook op warme plekken, zoals de liezen, oksels, bilspleet of onder de borsten. Die schilfers gaan vaak gepaard met veel jeuk en een rode huid. Soms gaat psoriasis ook gepaard met ontstekingen in de gewrichten. Psoriasis is niet besmettelijk. 

Psoriasis oorzaak

Hoewel psoriasis vooral tot uiting komt in de huid, is het oorspronkelijk geen huidprobleem. Psoriasis is namelijk een auto-immuunziekte, waarbij het immuunsysteem overactief is. Helaas is de precieze oorzaak hiervan nog niet bekend. Erfelijkheid speelt in sommige gevallen een rol. Wat men wel weet is dat de aanmaak van nieuwe huidcellen bij mensen met psoriasis verstoord is. Waar een gezonde huid iedere 28 dagen vernieuwt, vernieuwt de huid bij iemand met psoriasis iedere 6 tot 7 dagen. De oude huidcellen schilferen af en stapelen zich op. 

Last van psoriasis? Dan kan huidolie wellicht verzachting bieden:

Psoriasis en voeding

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de invloed van voeding op psoriasis. Wereldwijd proberen onderzoekers te achterhalen of een bepaald dieet de klachten kan verminderen. Voeding kan het immuunsysteem namelijk zowel positief, als negatief beïnvloeden. Voeding kan de psoriasis niet veroorzaken, maar de juiste voeding kan de ziekte ook niet genezen. Met gezonde en de juiste voeding kunnen de klachten wel verminderen, er zijn verschillende soorten voedingsmiddelen en diëten die een positieve invloed kunnen hebben. 

Mediterraans dieet

Het mediterrane dieet is vooral gericht op plantaardig voedsel, zoals groenten en fruit, noten en zaden. Het dieet wordt gekenmerkt door een overvloed aan plantaardige voedingsstoffen, antioxidanten en ontstekingsremmende eigenschappen. Het dieet is geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten en chronische ontstekingsziekten. Het mediterrane dieet is bij uitstek een dieet waarbij iemand veel vitamines binnenkrijgt. Sommige vitamines (A, E en C) en mineralen (ijzer, koper, mangaan, zink en selenium) bezitten anti-oxidatieve eigenschappen. Zo heeft onder andere vitamine C een anti-oxidatieve werking en levert de vitamine een bijdrage aan de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade. Draagt vitamine E bij tot de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade en ter bescherming van gezonde cellen en weefsels. En de mineralen zink en koper helpen bij de bescherming van de gezonde lichaamscellen. Op die manier kan het mediterrane dieet mogelijk een positieve invloed hebben op een ontstekingsziekte zoals psoriasis. 

Keto en Paleo dieet

Naast het Mediterrane dieet zijn er ook nog meerdere diëten die kunnen bijdragen aan een gezonde leefstijl. Het Paleo dieet legt de nadruk op volwaardig onbewerkt voedsel. In het Keto dieet wordt gelet op het verminderen van de koolhydraten benadrukt. Beide diëten zijn bevorderlijk voor een gezonde leefstijl, maar let op de voedingsmiddelen met ontstekingsremmende functies niet worden vermeden in het dieet.