Welke anticonceptie bij een compleet gezin?

De anticonceptiepil heeft een belangrijke rol gespeeld bij de emancipatie van vrouwen. Door de pil kwam een veilige methode beschikbaar die seksualiteit en zwangerschap van elkaar loskoppelde. Met behulp van de pil kan betrouwbaar worden gepland wanneer u niet zwanger wilt worden. Maar wanneer u zeker weet dat u helemaal niet meer zwanger wilt worden, is de pil dan de beste methode?

Wilt u niet meer zwanger worden, maar toch anticonceptie blijven gebruiken? Kies voor de mogelijkheid die het beste bij uw wensen en leefstijl past.

Over het algemeen zijn vrouwen die geen kinderwens meer hebben rond de vijfendertig jaar of ouder. Vanwege een verhoogde kans op hart- en vaatziekten wordt gebruik van de anticonceptiepil vanaf die leeftijd niet meer geadviseerd wanneer ook nog wordt gerookt. Ook wanneer u niet rookt kunnen er redenen zijn waarom u de pil liever niet meer wilt gebruiken, zoals geen maandelijkse onttrekkingsbloeding meer willen, er niet meer elke dag aan hoeven denken en geen hormoonschommelingen over de dag meer hebben.

Welke alternatieve anticonceptiemethode?

Wilt u niet meer dagelijks de pil slikken of is het voor uw gezondheid verstandiger dit niet meer te doen, dan zijn er een aantal mogelijkheden waarbij u langdurig niet meer bij anticonceptie stil hoeft te staan:

Mogelijkheden

  • Sterilisatie. Is een betrouwbare vorm van anticonceptie die echter wel vrij definitief is.
  • Koperspiraal. Wordt in de baarmoeder ingebracht en biedt vijf jaar bescherming tegen zwangerschap. Uw menstruatiecyclus wordt niet be├»nvloed. Wel kunnen de menstruaties wat heviger zijn en langer duren.
  • Hormoonspiraal. Wordt in de baarmoeder ingebracht en geeft gedurende vijf jaar het progestageen levonorgestrel af. De menstruatie kan na verloop van tijd minder worden en soms geheel uitblijven.
  • Anticonceptiestaafje. Wordt onderhuids ingebracht en geeft gedurende drie jaar het progestageen etonorgestrel af. Bij vrouwen met overgewicht (BMI groter dan 25) moet het staafje na twee jaar worden vervangen. Ook bij deze methode kan de menstruatie na verloop van tijd minder worden en soms helemaal wegblijven.

Welke gezondheidsrisico's loop ik wanneer ik de pil blijf doorgebruiken?

De kans op ernstige bijwerkingen door de anticonceptiepil is zeer klein, ook wanneer u deze langdurig gebruikt. Het risico op het krijgen van eierstokkanker (ovariumcarcinoom) vermindert door pilgebruik. De kans op het krijgen van borstkanker (mammacarcinoom) is slechts licht verhoogd, evenals de kans op baarmoederhalskanker. Gebruik van de pil geeft een licht verhoogd risico op trombose. De kans op hart- en vaatziekten is vooral groter bij rokende vrouwen boven de 35 jaar die de pil gebruiken. Bij deze laatste groep wordt het gebruik van de pil om gezondheidsredenen afgeraden.

Wanneer stoppen met anticonceptie?

Over het algemeen geldt het advies om anticonceptie te blijven gebruiken tot een jaar na de laatste menstruatie. Bij gebruik van de pil blijven er echter onttrekkingsbloedingen optreden. Het hormoonspiraaltje en het anticonceptiestaafje kunnen ook zorgen voor het uitblijven van de menstruatie, terwijl u nog niet in de overgang bent. Wanneer u deze anticonceptiemethoden gebruikt, is dus niet betrouwbaar vast te stellen of u in de overgang bent.

De kans dat u nog zwanger wordt wanneer u ouder dan 50 jaar bent is zeer klein, maar het is niet helemaal uitgesloten. Vrouwen van 52 jaar of ouder kunnen volgens de anticonceptierichtlijn van de huisartsen met anticonceptie stoppen.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen