Acne is een vervelende huidaandoening waar veel mensen last van hebben. Steeds vaker wordt er gekeken naar de rol van voedingsmiddelen en supplementen bij de bestrijding van acne, zoals omega 3. Werkt omega 3 bij acne en heeft het zin om extra omega 3 supplementen te slikken? 

Omega 3

Laten we eerst even beginnen bij de werking van omega 3, want wat is omega 3 precies en waarom zou het kunnen ondersteunen bij huidaandoeningen zoals acne? Om deze vraag te beantwoorden moeten we eerst kijken naar het dieet van de Westerse wereld. Het Westerse dieet bestaat uit koolhydraatrijke voeding met veel verzadigde vetten.Vlees of vis bevordert de opname van ijzer uit de maaltijden. De meeste mensen in de Westerse landen krijgen door dit voedingspatroon te weinig omega 3 vetzuren binnen (EPA en DHA) bijvoorbeeld via vis. Dit zijn vetzuren die een bewezen positieve rol spelen bij het normaal functioneren van het hart. Zowel de Keuringsraad in Nederland als de EFSA (European Food Safety Association) kennen geen bewezen gezondheidclaims toe met betrekking tot een ontstekingsremmende werking van Omega 3 of met betrekking tot verbetering van de huid. 

Omega 3 vetzuren komen van nature vooral voor in vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel en haring. Wanneer je 2x per week vette vis eet, krijg je volgens de gezondheidsraad genoeg omega 3 binnen. Bij veel mensen lukt dit helaas niet. Lukt het ook niet bij jou? Dan kun je voldoende omega 3 vetzuren binnenkrijgen door middel van omega 3 supplementen. Neem ‘s ochtends en ‘s avonds een supplement omega 3. Wil je weten wat er in zit, of het vegan is en of er alternatieven zijn? Lees dan hier verder.

Omega 3 vetzuren

Wereldwijd zijn er onderzoekers wel bezig om het effect van omega 3 vetzuren op acne te beoordelen. Uit recent onderzoek is gebleken dat omega 3 vetzuren en omega 6 vetzuren zou kunnen zorgen voor minder acne. In dit onderzoek kregen volwassenen 10 weken een voedingssupplement met omega 3 vetzuren of omega 6 vetzuren. In beide groepen werd de acne minder, terwijl er geen sprake was van acne vermindering in de controlegroep. Dit zou erop kunnen duiden dat bij deze mensen omega 3 supplementen een positief effect hebben op het verminderen van acne. Het is een eerste onderzoek met een mogelijk positief effect op de huid. 

Omega 3 werking

Omega 3 vetzuren (EPA en DHA) zorgen voor effecten door een invloed uit te oefenen op het eicosanoïden metabolisme. Eicosanoïden spelen een belangrijke rol bij ontstekingsreacties in het lichaam. Waar omega 3 vetzuren ontstekingsreacties remmen, kunnen omega 6 vetzuren ontstekingen juist stimuleren. Een balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren is dus van groot belang. 

Omega 3 acne

Hoewel aanleg voor acne vaak genetisch bepaald is, lijkt een gezond voedingspatroon steeds meer een belangrijke rol in het verminderen van acne te spelen. Omega 3 vetzuren zijn zoals gezegd onmisbaar in een gezond voedingspatroon. Maar voor veel mensen is het lastig om genoeg omega 3 binnen te krijgen, daarom kan dit aangevuld worden met omega 3 supplementen. Naast omega 3 supplementen is het uiteraard belangrijk om genoeg vette vis (zalm/makreel/haring/tonijn), noten, zaden en genoeg groenten en fruit te eten. Supplementen zijn geen alternatief voor groenten en fruit. Zie supplementen als een aanvulling op je gevarieerd voedingspatroon!