Zelf bloeddruk meten

Thuis uw bloeddruk meten kan van belang zijn om hoge bloeddruk op te sporen of om het effect van de behandeling met bloeddrukmedicatie in de gaten te houden. Hoe u dit het beste doet leest u in dit artikel.

Zo begint u thuis met uw bloeddruk meten:

  • Gebruik een elektronische bloeddrukmeter met een band die om de bovenarm sluit.
  • Rook een half uur voor de meting niet en drink ook geen koffie. Zorg er verder voor dat u zich niet inspant. Ga bijvoorbeeld rustig zitten lezen.
  • Neem plaats op een stoel, zit rechtop en plaats uw benen naast elkaar.
  • Blijf minimaal vijf minuten rustig zitten, praat niet en meet dan pas uw bloeddruk.
  • Schrijf de boven- en de onderdruk op.
  • Blijf rustig zitten en meet na twee minuten de bloeddruk nogmaals.
  • Herhaal de metingen ’s avonds en schrijf opnieuw de boven- en onderdruk op.
  • Noteer dit samen met de dag en het tijdstip van de meting op een lijst of in een bloeddrukdagboek.
  • Doe dit vijf dagen lang en bespreek de uitkomsten met uw (huis)arts. Als het meten gelukt is, kunt u samen met uw arts bepalen hoe vaak het voor u gewenst is om uw bloeddruk te meten.
  • Het is heel normaal dat een bloeddruk niet constant is en gedurende de dag schommelt.

Redenen om thuis de bloeddruk te meten

Bij ‘een witte jassen bloeddruk’ is de bloeddruk hoger als hij door een arts of verpleegkundige wordt gemeten. Dit wordt veroorzaakt door spanning. Als uw bloeddruk bij de arts erg wisselend is, kan het zinvol zijn om thuis te gaan meten.

Ook voor mensen die medicijnen tegen een hoge bloeddruk gebruiken, is thuis meten vaak een optie. Hierdoor kan namelijk goed worden gevolgd of de medicatie aanslaat.

Uiteraard is het vervelend wanneer bij u een te hoge bloeddruk wordt vastgesteld. Door een hoge bloeddruk in een vroeg stadium vast te stellen en te behandelen, verkleint u echter uw risico op hart- en vaatziektes op de lange termijn. Er zijn artsen die om die reden aanbevelen dat bij alle volwassenen tenminste eenmaal per jaar de bloeddruk wordt gemeten.

Let op! Het is heel normaal dat een bloeddruk niet constant is en gedurende de dag schommelt.

Alle producten voor 'Bloeddrukmeters'

Bekijk alle producten >

Streefwaarden

Er wordt gesproken van een ‘goede bloeddruk als deze gemiddeld lager is dan 140/90. Voor een thuismeting is dat gemiddeld lager dan135/85. Als de bloeddruk hoger is, doet u er verstandig aan om uw (huis)arts te raadplegen.

Pols of bovenarm

Er zijn bloeddrukmeters die om de pols en meters die om de bovenarm meten. Bij een polsbloeddrukmeter moet de arm ter hoogte van het hart worden gehouden. Omdat een bloeddrukmeter gevoelig is voor beweging en een pols nu eenmaal moeilijk stil te houden is, is deze manier van meten minder betrouwbaar dan bij een bovenarmmeter.Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen