Skiblessures

Deze tekst is tot stand gekomen in samenwerking met Blessurehoek. Voor veel Nederlanders is skiën een sport die ze alleen tijdens de wintersport beoefenen. Het gevolg hiervan is dat men niet altijd even goed getraind is. Skiën kent naast het alpine skiën ook snowboarden (slalom en Freestyle) als disciplines.

Skiblessures

Skiblessures ontstaan bijna altijd door een val of een botsing. Het weer, de conditie van de piste, het gedrag van andere skiërs, uw eigen vermoeidheid, drankgebruik en vooral zelfoverschatting zijn de belangrijkste factoren bij het oplopen van die blessures. De meest voorkomende letsels zijn die aan de duim, gescheurde of verrekte kniebanden, beenbreuken, schouder- en enkelbandblessures.

Weetjes

  • Het jaarlijks aantal skiblessures dat behandeld werd was in de jaren negentig van de vorige eeuw bijna twee keer zo hoog als in de laatste jaren. Rond de eeuwwisseling begon het aantal te dalen.
  • Evenveel mannelijke als vrouwelijke skiërs krijgen te maken met een blessure.
  • Het totaal aantal blessures opgelopen bij Nederlanders tijdens skiën is 61000 per jaar.
  • In 2010 waren er 1800 Spoedeisende Hulp (SEH) behandelingen als gevolg van skiën.
  • Een tiental hiervan had ziekenhuisopname tot gevolg.

Enkel

Het aantal enkelblessures bij skiën is sinds de invoering van de hoge harde skischoen sterk afgenomen. De enkelverstuiking, distorsie, verzwikking of verdraaiing, komt echter nog steeds regelmatig voor. In de meeste gevallen ontstaat de blessure bij een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voet te ver naar binnen draait. Bij het skiën wordt dit veroorzaakt doordat de punt van de ski ergens in blijft hangen en niet op tijd losraakt.
Aan de buitenkant van de voet kunnen kapsel, banden en zenuwweefsel beschadigen doordat er teveel rek op komt. Aan de binnenzijde kan er kraakbeen beschadigen doordat het teveel in elkaar gedrukt wordt. Afhankelijk van de ernst van de blessure zijn de weefsels aan de buitenzijde uitgerekt of gescheurd. Deze beschadiging veroorzaakt een bloeding in de enkel. Vandaar dat de enkel dik, (na korte tijd) blauw en pijnlijk wordt.
Het beschadigde weefsel geneest vanzelf net als een wond op de huid. Maar spieren en zenuwweefsel gaan niet vanzelf weer goed functioneren. Spieren en zenuwweefsel moeten getraind worden. Dat kan met hele simpele balansoefeningen. Daarnaast moet de enkel beschermd worden om de kans op herhaling te voor komen. Een Blessurehoek enkelversteviger is hier een goede oplossing. Goed passende skischoenen en goed afgestelde bindingen kunnen veel enkelblessures voorkomen.

Knie

De knie is een blessuregevoelig gewricht. Door een verdraaiing kan het kniegewricht beschadigen. Bij zo’n verdraaiing kunnen (kruis)banden en meniscusweefsel beschadigd raken. Letsel aan de meniscus kan zwelling veroorzaken en mogelijk kan de knie niet meer goed bewegen. Ernstig letsel aan de kruisbanden veroorzaakt vaak een inwendige bloeding of vochtvorming. De knie voelt dan dik en warm aan, doet pijn, beweegt niet meer goed. Bij een ernstige verdraaiing raken kruisbanden en de binnenste meniscus vaak tegelijkertijd beschadigd. Bij het vermoeden op letsel van de kruisbanden is het belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen bij een sportarts en of sportfysiotherapeut.
Tijdens en na het herstel van een knieblessure kan het zinvol zijn om de knie (tijdens het sporten) te beschermen met een Blessurehoek kniebandage sport extra. Een goede voorbereiding, goed afgestelde bindingen en kennis over de eigen grenzen kunnen de kans op dergelijke blessures verkleinen.

Duim

Een acute duimblessure ontstaat meestal door een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen. De duim klapt naar achteren. De verschijnselen zijn pijn, zwelling van de duimmuis en bewegingsbeperking rondom het duimgewricht. Het maken van bewegingen met de duim is bijzonder pijnlijk.
Bij het oprekken van het kapsel van de duim is er meestal veel pijn zonder duidelijke instabiliteit van dit gewricht. Bij een inscheuring neemt de pijn en zwelling toe en is er meer instabiliteit. Bij een totale bandafscheuring kan de pijn meevallen, omdat er geen spanning meer op de beschadigde band staat. De bewegingsmogelijkheid van de duim is dan sterk toegenomen.
Tijdens en na het herstel van een knieblessure kan het zinvol zijn om de knie (tijdens het sporten) te beschermen met een Blessurehoek kniebandage sport extra. Een goede voorbereiding, goed afgestelde bindingen en kennis over de eigen grenzen kunnen de kans op dergelijke blessures verkleinen.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen