Een ski blessure ligt op de loer doordat skiën vaak alleen tijdens de wintersport wordt gedaan. Het lichaam, de spieren en de gewrichten zijn dan niet altijd even goed getraind. Onder skiën valt naast het alpine skiën, ook snowboarden (slalom en freestyle) als verschillende disciplines. Hoewel er de laatste jaren minder skiblessures plaatsvonden, blijft het belangrijk om alert te zijn op een ongeval. Er zijn namelijk verschillende soorten skiblessures; hierbij gaat het bij 20% van de gevallen om een knieblessure. Onderstaande tekst is gemaakt in samenwerking met Blessurehoek. Ontdek in deze blog wat je het beste kunt doen als je een ski blessure hebt en vooral hoe je het kunt helpen voorkomen!

Hoe ontstaat een ski blessure?

Een ski blessure is vaak het gevolg van een val of een botsing tijdens het skiën. Dit gebeurt voornamelijk door de volgende factoren:

  • Weersomstandigheden
  • Conditie van de piste
  • Gedrag van andere skiërs
  • Vermoeidheid
  • Drankgebruik
  • Zelfoverschatting 
  • Conditie van de skiër
  • Weinig voorbereiding
  • Weinig pauzes nemen
  • Verkeerde ski-uitrusting
  • Geen warming-up
  • Te weinig voeding

Welke soorten skiblessures zijn er?

Skiblessures ontstaan door letsels aan verschillende lichaamsdelen. Dit zijn de meest voorkomende skiblessures:

  • Verdraaiing aan de duim (skiduim)
  • Gescheurde of verrekte kniebanden
  • Schouder- en enkelbandblessures 
  • Polsblessure 
  • Elleboogblessure 
  • Botbreuken 
  • Hoofdletsel

Skiweetjes

Wist jij dit over skiblessures?

  • In de jaren negentig was het jaarlijks aantal behandelde skiblessures bijna twee keer zo hoog als in de laatste jaren. Dit aantal begon te dalen rond de eeuwwisseling.
  • Er zijn evenveel mannelijke als vrouwelijke skiërs die een blessure krijgen. In 2016/2017 kregen meer vrouwen dan mannen een ski blessure aan de knie. 
  • Per jaar zijn lopen Nederlanders 60.000 skiblessures op.
  • Als gevolg van skiën, waren er in 2010 in totaal 1800 spoedeisende hulp (SEH) behandelingen. Hiervan had een tiental een ziekenhuisopname tot gevolg. 

Ski blessure aan de enkel

Sinds de invoering van de hoge harde skischoen is het aantal enkelblessures als gevolg van skiën, sterk afgenomen. 

 

Wat gebeurt er met de enkel tijdens het skiën?

Bij een ski blessure aan de enkel kan er sprake zijn van een enkel verstuiking, distorsie, verzwikking of verdraaiing. Deze letsels komen nog steeds regelmatig voor. Vaak gebeurt dit als gevolg van een landing op de buitenzijde van de voet waarbij de voet te ver naar binnen draait. Tijdens het skiën komt dit meestal doordat de punt van de ski ergens in blijft steken en niet op tijd losraakt. 

 

Wat raakt er beschadigd aan de enkel?

Als gevolg van teveel rek op de voet, kunnen er aan de buitenkant van de voet kapsel, banden en zenuwweefsel beschadigd raken. Daarnaast kan er aan de binnenzijde van de voet beschadiging zijn aan kraakbeen doordat het teveel in elkaar gedrukt wordt. De weefsels aan de buitenzijde kunnen uitgerekt of gescheurd zijn, afhankelijk van de ernst van de ski blessure. Dit leidt tot een bloeding in de enkel dat snel zichtbaar wordt door een dikke enkel die ook blauw ziet en pijnlijk wordt. 

 

Hoe geneest een ski blessure aan de enkel?

Net als een wond op de huid, zal het beschadigde weefsel vanzelf genezen. Dit is echter niet het geval bij spieren en zenuwweefsel. Deze zullen getraind moeten worden om weer goed te kunnen functioneren. Dit is mogelijk met behulp van hele eenvoudige balansoefeningen. Daarnaast is het van belang om de enkel te beschermen zodat herhaling voorkomen kan worden. Dit kun je bijvoorbeeld doen met behulp van een Blessurehoek enkelversteviger. 

 

Hoe kun je een ski blessure aan de enkel voorkomen?

Met goed passende skischoenen en goed afgestelde bindingen kunnen er veel skiblessures aan de enkel worden voorkomen. Ga getraind en fit op wintersport. 

Ski blessure aan de knie

De knie is een blessuregevoelig gewricht, vooral tijdens het sporten, zoals skiën. 

 

Wat gebeurt er met de knie tijdens het skiën?

Een ski blessure aan de knie komt regelmatig voor doordat de knie een blessuregevoelig gewricht is. Het kniegewricht kan beschadigd raken door een verdraaiing. 

 

Wat raakt er beschadigd bij de knie?

Door een verdraaiing kunnen (kruisbanden en meniscus weefsel beschadigd raken. Wanneer er sprake is van letsel aan de meniscus kan dit zwelling veroorzaken. Als gevolg hiervan is het mogelijk dat de knie niet meer goed kan bewegen. Bij een ernstig letsel aan de kruisbanden kan er een inwendige bloeding of vochtvorming ontstaan. Dit is merkbaar aan een warm aanvoelende en dik uitziende knie. Daarnaast is de knie pijnlijk en het beweegt niet meer goed. Is er sprake van een ernstige verdraaiing dan raken kruisbanden en de binnenste meniscus vaak tegelijkertijd beschadigd. 

 

Hoe geneest een ski blessure aan de knie?

Het is belangrijk om de juiste diagnose te laten stellen bij een sportarts of sportfysiotherapeut als er een vermoeden bestaat op letsel van de kruisbanden. Voor een spoedig herstel van een knieblessure kan het raadzaam zijn om de knie (tijdens het sporten) te beschermen met een Blessurehoek kniebandage sport extra. Ook na herstel van de knie kan het beter zijn om de knie te blijven beschermen. 

 

Hoe kun je een ski blessure aan de knie voorkomen?

Om een ski blessure aan de knie te helpen voorkomen, is het volgende van belang:

  • Zorg voor een goede voorbereiding en wees in een goede conditie. 
  • Zorg voor goed afgestelde bindingen en goed passende skischoenen. 
  • Wees je bewust van je eigen grenzen en je eigen kunnen. 

Ski blessure aan de duim

Naast een ski blessure aan de enkel en de knie, komen er ook skiblessures voor aan de duim (skiduim). Er is dan meestal sprake van een acute duimblessure. 

 

Wat gebeurt er met de duim tijdens het skiën?

Een ski blessure aan de duim ontstaat veelal door een val waarbij de duim achter de skistok blijft hangen; de duim klap naar achteren. De duim wordt pijnlijk, er is sprake van zwelling van de duimmuis en bewegingsbeperking rondom het duimgewricht. De duim bewegen is nu zeer pijnlijk. 

 

Wat raakt er beschadigd bij de duim?

Er is vaak veel pijn bij het oprekken van het kapsel van de duim; zonder duidelijke instabiliteit van dit gewricht. De pijn en de zwelling nemen toe bij een inscheuring; er is dan sprake van meer instabiliteit. Is er een totale band afscheuring dan kan de pijn minder zijn, omdat er geen spanning meer bestaat op de beschadigde band. In dit geval is de bewegingsmogelijkheid van de duim aanzienlijk toegenomen. 

 

Hoe geneest een ski blessure aan de duim?

Om een ski blessure aan de duim sneller te laten herstellen kan het goed zijn om de duim te beschermen met een Blessurehoek bandage. 

 

Hoe kun je een ski blessure aan de duim voorkomen?

Ga goed voorbereid en vitaal op wintersport, zorg voor goede skikleding en wees je bewust van je eigen kunnen. Zo help je de kans op een ski blessure te verkleinen.