Chronische bronchitis

 1. Bronchitis

  Bronchitis

  Wat is bronchitis? Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis? En wat kun je zelf doen bij bronchitis? Lees het in dit artikel!

  Wat is bronchitis?

  De bronchiën zijn de kleine vertakkingen in de longen. Deze vertakken zich steeds verder en eindigen in de longblaasjes. De bronchiën zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Wanneer de bronchiën ontstoken zijn, gaat het slijmvlies meer slijm produceren. Bij ontstoken bronchiën spreekt men van bronchitis.

  Lees meer »
 2. COPD medicijn tiotropium mag nu ook bij astma worden gebruikt

  COPD medicijn tiotropium mag nu ook bij astma worden gebruikt

  6 oktober 2014 - Astma en COPD zijn de twee belangrijkste chronische luchtwegaandoeningen. Bij astma is er sprake van een overmatige reactie van de longen op prikkels, waardoor benauwdheidsaanvallen kunnen ontstaan. Bij COPD zijn de luchtwegen chronisch ontstoken, waardoor ze zijn vernauwd en er veel slijm wordt geproduceerd. Veel medicijnen worden voor beide ziektes gebruikt, maar in een andere volgorde. Het COPD middel tiotropium (Spiriva) is nu ook officieel goedgekeurd voor astma.

  Tiotropium is een luchtwegverwijder. Het middel vermindert aanvallen van benauwdheid doordat het de verkramping in de luchtwegen opheft. Tiotropium mag worden gebruikt bij volwassenen met astma die momenteel behandeld worden met inhalatiesteroïden en andere luchtwegverwijders (sympaticomimetica) en die één of meer ernstige exacerbaties (longaanvallen) hebben doorgemaakt in het voorgaande jaar.

  De toepassing van tiotropium bij astma is gebaseerd op een onderzoek dat onlangs werd gepresenteerd. Dit onderzoek toonde aan dat toevoeging van tiotropium bij patiënten met astma het risico op het optreden van een ernstige exacerbatie met

  Lees meer »
 3. Inhalatiesteroïden lijken weinig effectief bij COPD

  Inhalatiesteroïden lijken weinig effectief bij COPD

  17 september 2014 - Aan COPD-patiënten die regelmatig ernstige verslechteringen van hun ziekte (exacerbaties) doormaken, worden vaak ontstekingsremmende inhalatiesteroïden voorgeschreven. Hoewel deze medicijnen hun nut hebben bewezen bij astma, staat de toegevoegde waarde bij COPD nog niet goed vast. Nieuw onderzoek laat zien dat stoppen met deze inhalatiesteroïden de kans op exacerbaties niet vergroot bij patiënten met ernstige COPD.

  COPD

  In Nederland hebben ruim 320.000 mensen de chronische longziekte COPD. Deze ziekte komt meestal voor bij mensen ouder dan 40 jaar en vrijwel uitsluitend bij (ex)-rokers. Rook of stofdeeltjes veroorzaken een langdurig aanhoudende (chronische) ontsteking van het slijmvlies in de luchtwegen. Typisch voor COPD is verder het optreden van exacerbaties. Een exacerbatie is een plots optredende verergering. Patiënten herstellen nooit volledig van een exacerbatie: er zal altijd een blijvende verergering van de situatie optreden. Exacerbaties zorgen voor een vergroot risico op ziekenhuisopnames en overlijden. Bij de behandeling van COPD is het voorkomen van exacerbaties daarom erg belangrijk.
  Lees meer »
 4. Op reis met astma of COPD

  Op reis met astma of COPD

  Bijna iedereen gaat graag op vakantie, ook mensen met astma of COPD. Met onze tips is astma of COPD geen belemmering voor een geslaagde vakantie.
   

  Astma/COPD: voorbereiding van jouw vakantie

  • Kies een geschikte vakantiebestemming. Luchtwegproblemen kunnen verergeren als gevolg van luchtvervuiling. Met name in grote steden als Londen, Rome en Athene kan dat, vooral in de zomer door stof en hitte, zeer belastend zijn. Voor mensen met luchtwegklachten zijn de bergen of de zee ideale vakantiebestemmingen. Er bestaan ook speciale vakantiewoningen met een aangepaste inrichting voor mensen
  Lees meer »
 5. Het nut van hoesten bij COPD

  Het nut van hoesten bij COPD

  Slijm ophoesten is een vervelend en pijnlijk kenmerk van COPD en chronische bronchitis. Wat veroorzaakt hoest en wat kun je er tegen doen?

  Het nut van hoesten

  De luchtwegen beschikken over verschillende reinigingsmethoden. In je neus en keelholte houden kleine haartjes de grove vuildeeltjes vast. Het slijmvlies dat de luchtwegen bedekt bevat zogenaamde trilharen. Deze vervoeren voortdurend kleinere stofdeeltjes samen met het slijm vanuit de longen naar het strottenhoofd. Daar wordt het slijm ongemerkt doorgeslikt.

  Lees meer »
 6. COPD en griep

  COPD en griep

  Griep of influenza is gevaarlijk bij COPD. Waarom is dat? En is een griepprik voor jou aan te bevelen? Lees hier over COPD, griep en de griepprik.

  Griep bij COPD

  Veel patiënten met COPD krijgen één of meer plotselinge verslechteringen van hun klachten per jaar. Deze zogenaamde exacerbaties zorgen voor een versnelde achteruitgang van de longfunctie en een vermindering van de kwaliteit van leven. De verslechteringen slokken meer dan de helft van de gezondheidzorgkosten voor COPD op.

  Infecties door virussen, waaronder het griepvirus, zijn een belangrijke oorzaak van exacerbaties, toegenomen

  Lees meer »
 7. COPD en vermoeidheid

  COPD en vermoeidheid

  Vermoeidheid is een veel voorkomende klacht bij COPD. Het kan leiden tot een ernstige vermindering van de kwaliteit van leven. Je kunt er gelukkig zelf veel aan doen.

  Het ziektebeeld COPD veroorzaakt een aantal kenmerkende klachten. Deze zijn:

  • (ochtend)hoest, met veel slijm opgeven;
  • moeite het slijm op te hoesten;
  • een piepende ademhaling;
  • benauwdheid en kortademigheid;
  • ongewenst gewichtsverlies;
  • verlies van spierkracht.
  Lees meer »
 8. Inhalatiemedicijnen bij COPD

  Inhalatiemedicijnen bij COPD

  COPD wordt meestal met inhalatiemedicijnen behandeld. Er bestaan verschillende soorten. Een goed gebruik verbetert de werking en vermindert bijwerkingen van je COPD-medicijnen.

  Inhalatiemedicijnen bij COPD

  Het voordeel van inhalatiemedicijnen is dat ze direct terechtkomen op de plaats waar ze moeten werken en over het algemeen weinig bijwerkingen elders in het lichaam veroorzaken. Alleen bij ernstige vormen van COPD worden ook andere toedieningsvormen

  Lees meer »
 9. COPD: afvallen of aankomen?

  Afvallen of aankomen

  Mensen met COPD kunnen net als alle andere mensen te licht zijn, een normaal gewicht hebben of te zwaar zijn. Gewichtsverlies en/of een te laag gewicht komt echter relatief vaak voor bij COPD.

  Een gezond gewicht wordt bepaald aan de hand van de Body-Mass Index ofwel BMI. Dit is je gewicht in kilo’s gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Bij een BMI tussen 18,5 en 25 heb je een normaal gewicht. Een BMI kleiner dan 18,5 duidt op ondergewicht en boven de 25 betekent overgewicht.

  Bij mensen met COPD wordt een BMI kleiner dan 21 al beschouwd als ondergewicht.

  Gewichtsverlies en/of een te laag gewicht komt relatief vaak voor bij COPD-patiënten.
  Lees meer »
 10. Sporten en bewegen met COPD

  Sporten en bewegen met COPD

  Bewegen is gezond, ook wanneer je COPD hebt. Wat de voordelen voor je gezondheid zijn en hoe je de risico’s beperkt, lees je in dit artikel.

  Sporten met COPD

  Doordat ademhalen moeilijker is geworden kost elke ademhaling energie. Veel mensen met COPD durven zich uit angst voor toenemende benauwdheid niet al te veel in te spannen. Toch is een actieve levensstijl juist voor COPD patiënten van groot belang. Beweging traint de spieren. Een

  Lees meer »