Wat is bronchitis? Wat is het verschil tussen acute en chronische bronchitis? En wat kun je zelf doen bij bronchitis? Lees het in dit artikel!

Wat is bronchitis?

De bronchiën zijn kleine vertakkingen in de longen. Deze vertakken zich steeds verder en eindigen in de longblaasjes. De bronchiën zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Wanneer de bronchiën ontstoken zijn, gaat het slijmvlies meer slijm produceren. Bij ontstoken bronchiën spreekt men van bronchitis.

Soorten bronchitis

Er worden twee soorten bronchitis onderscheiden, namelijk acute en chronische. Acute bronchitis ontstaat meestal na een verkoudheid of griep en komt jaarlijks bij ruim een half miljoen mensen in Nederland voor. Deze ontsteking gaat na een tijdje weer over. In sommige gevallen wordt acute bronchitis veroorzaakt door een bacterie of gaat het gepaard met een bacteriële infectie. Er wordt dan gesproken van een pneumonie of longontsteking. In deze gevallen kan de arts een antibioticakuur voorschrijven.

Bij chronische bronchitis ben je niet eerst grieperig of verkouden geweest. Deze ontsteking is blijvend en wordt niet veroorzaakt door een virus of bacterie, maar meestal door roken. Sommige periodes zijn de klachten heviger dan andere. Je kunt bepaalde perioden geen of nauwelijks klachten hebben en soms veel last van slijmvorming en hoesten. Chronische bronchitis valt onder de ziekte COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease ofwel Chronische Obstructieve Longziekte). Onder COPD valt daarnaast ook longemfyseem, waarbij de longblaasjes beschadigd zijn.

Symptomen van bronchitis

De klachten bij acute en chronische bronchitis komen met elkaar overeen. Bij acute bronchitis houden de klachten meestal maximaal twee weken aan, terwijl deze bij chronische bronchitis langer kunnen duren en vaker terugkomen of zelfs voortdurend kunnen aanhouden Bij chronische bronchitis kunnen de symptomen op den duur ook leiden tot vermindering van spierkracht en gewichtsverandering. Bij acute bronchitis komt dit niet voor.

De belangrijkste symptomen zijn:

  • Hoesten, vaak met slijmproductie;
  • Benauwdheid en/of een drukkend gevoel op de borst;
  • Vermoeidheid;
  • Kortademigheid en een piepende ademhaling.

Acute bronchitis bij een longziekte

Wanneer je een longziekte als astma of COPD hebt, kun je ook acute bronchitis krijgen. Je klachten, zoals benauwdheid en hoesten kunnen dan extra erg zijn. Dit wordt een exacerbatie genoemd. De medicijnen die je gebruikt bij astma of COPD hebben onder andere als doel om exacerbaties zoveel mogelijk te voorkomen. Een exacerbatie kan er namelijk voor zorgen dat de longen versneld achteruit gaan en de kans op een ziekenhuisopname vergroten. Heb je regelmatig (twee of meer keer per jaar) last van exacerbaties, dan is het raadzaam om met je arts of apotheker te overleggen of de medicatie die je gebruikt nog wel volstaat.

Wat kun je zelf doen bij acute bronchitis?

  • Neem voldoende rust.
  • Drink voldoende, vooral als je koorts hebt.
  • Eet gezond.
  • Voorkom irritatie van de longen. Zorg dat je niet (mee)rookt en gebruik een mondmasker wanneer je wordt blootgesteld aan sterk irriterende geuren, zoals verflucht en sterke lucht van schoonmaakmiddelen.
  • Stomen met warme, vochtige lucht kan helpen. Het maakt het slijm in je longen losser en kan de klachten verlichten.
  • Krijgt je antibiotica? Maak de kuur dan af om te voorkomen dat bacteriën bestand raken tegen het antibioticum.