Darmproblemen en voedingsintoleranties

Eten en drinken komt via je mond in je spijsverteringskanaal terecht. In de dunne darm vindt het grootste deel van de spijsvertering plaats. Voedingsstoffen zoals koolhydraten, vetten en eiwitten worden door enzymen in kleine deeltjes ‘opgeknipt’ om vervolgens via de darmwand in het bloed te worden opgenomen.  

Bij iedere stap van het spijsverteringsproces kan er iets misgaan. Een aantal bekende darmproblemen zijn: 

  • Prikkelbare darm syndroom
  • Ziekte van Crohn
  • Colitis Ulserosa
  • Voedselallergie
  • Voedingsintolerantie. 

Darmproblemen en voedingsintoleranties

Een veel voorkomend darmprobleem is een voedingsintolerantie. Bij een voedingsintolerantie is er vaak sprake van een probleem bij de afbraak en vertering, bijvoorbeeld omdat er een tekort is aan een bepaald spijsverteringsenzym of een enzym volledig ontbreekt.

Normaal gesproken worden koolhydraten, vetten en eiwitten door spijsverteringsenzymen afgebroken in de dunne darm. Wanneer deze enzymen niet aanwezig zijn komen deze voedingsstoffen in je dikke darm terecht. Daar zorgen darmbacteriën alsnog voor de afbraak van deze voedingsstoffen. Bij dit proces kom vaak gas en vocht vrij die vervelende darmklachten kunnen veroorzaken. 

Bekijk onze producten voor de maag en darmen hieronder:

Hoe herken je een voedingsintolerantie?

Een voedingsintolerantie kenmerkt zich in de meeste gevallen door verschillende darmklachten die per persoon kunnen verschillen. De meest voorkomende klachten bij een voedingsintolerantie zijn:

  • Buikpijn
  • Een opgeblazen buik
  • Verstopping 
  • Diarree
  • Darmkrampen
  • Winderigheid

Een juiste diagnose is belangrijk, zodat je niet onnodig voedingsmiddelen hoeft te vermijden. Hiervoor zijn een aantal mogelijkheden:

Voedingsdagboek
Houd gedurende een aantal dagen tot weken eens een dagboek bij waarin je noteert wat je eet en wanneer je vervolgens klachten krijgt, dit kan een goed inzicht in je klachten geven. 

Eliminatie dieet
Een dieet (wat je samen met een diëtist volgt) om te achterhalen voor welke voedingsmiddelen je intolerant bent. 

Waterstofademtest
Ademtests worden gebruikt om een voedselintolerantie vast te stellen. Een ademtest kan je aanvragen via de huisarts. 

Wat kan je doen aan een voedingsintolerantie?

Er bestaat helaas geen medicijn wat een voedingsintolerantie kan verhelpen. Wel kun je de klachten verhelpen of beperken door je voedingspatroon aan te passen. 

Dieetoplossingen
Als je weet dat je gevoelig bent voor een bepaald bestanddeel uit voeding, dan kun je er rekening mee houden. Afhankelijk van de mate van intolerantie, kun je voedingsmiddelen die zo’n bestanddeel bevatten volledig weglaten of beperken. 

Een diëtist kan je helpen bij het samenstellen van een geschikt dieet. Ook kan een diëtist je helpen bij het vinden van alternatieve voedingsmiddelen. Dieetoplossingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het verminderen of verhelpen van klachten bij een voedingsintolerantie.

Supplementen 
Naast dieetaanpassingen kunnen ook spijsverteringenzymen ondersteuning bieden. 

Bijvoorbeeld bij mensen die moeite hebben met het verteren van lactose kunnen supplementen met het lactase enzym ondersteuning bieden. Er is te weinig van het lactase enzym aanwezig in het lichaam waardoor lactose niet kan worden afgebroken. Supplementen met het Lactase enzym kunnen deze mensen helpen om lactose beter af te breken.

Daarnaast kan bijvoorbeeld het enzym Alpha Galactosidase mensen die moeite hebben met het verteren van de koolhydraten in ui, knoflook, tarweproducten, peulvruchten en soja ondersteuning bieden en een gasvorming voorkomen.*

 

*Gezondheidsclaim in afwachting van Europese toelating

Groot assortiment producten voor een glutenvrij dieet

Bij Leef.nl hebben we een ruim assortiment glutenvrije producten van merken als pain des fleurs, damhert en Ma Vie Sans. Ontdek ons volledige assortiment producten die je kunnen helpen bij een voedingsintolerantie.