Darmklachten

 1. Colitis ulcerosa

  Colitis ulcerosa

  Er zijn verschillende ontstekingsziekten van de darm bekend. Een ervan is colitis ulcerosa.

  De klachten bij colitis ulcerosa en het prikkelbaredarmsyndroom kunnen erg op elkaar lijken. Het onderscheid wordt gemaakt door middel van een coloscopie onderzoek

  Wat is colitis ulcerosa?

  Lees meer »
 2. Winderigheid

  Winderigheid

  Iedereen laat winden, dat is heel normaal. Ongeveer tien keer per dag ontsnapt er wel wat gas uit de darmen. Er wordt van winderigheid gesproken wanneer er overmatig winden worden gelaten; wel dertig tot veertig keer per dag.

  Lees meer »
 3. Maag- en darmklachten op reis

  Maag- en darmklachten op reis

  Met een aantal voorzorgsmaatregelen kun je de kans op maag- en darmklachten op reis flink verkleinen. En als je toch last krijgt, ben je er met de juiste aanpak meestal redelijk snel weer vanaf.

  Reizigersdiarree

  Op reis zijn eetgewoonten niet altijd hetzelfde als thuis. Daarnaast is het kraanwater in het buitenland vaak niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland en kan bepaald voedsel ons ziek maken. Door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water kun je last krijgen van reizigersdiarree. Met een goede hygiëne en door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, verklein je de kans op diarree flink. Maar je kunt er nooit helemaal zeker van zijn dat je niet ziek wordt.

  Gelukkig gaat reizigersdiarree meestal binnen drie tot vijf dagen vanzelf over. De grootste zorg is uitdroging te voorkomen. ORS (orale rehydratie zouten) zijn water oplosbare poeders. ORS is een mengsel van zouten en glucose ter ondersteuning van een goede vochthuishouding. Neem hiervoor bijvoorbeeld de ORS van Norit, ter ondersteuning van een goede vochthuishouding.

  Eventueel kun je loperamide gebruiken, een middel

  Lees meer »
 4. Een opgeblazen gevoel

  Een opgeblazen gevoel

  Te veel gegeten? Een opgeblazen gevoel kan het gevolg zijn. Gelukkig zijn er producten die het opgeblazen gevoel kunnen verlichten. En met onze tips kun je een opgeblazen gevoel helpen voorkomen.

  Oorzaken opgeblazen gevoel

  Te veel, te snel en te vet eten of koolzuurhoudende dranken zijn vaak de oorzaak van de klachten. Maar ook een te traag werkende maag, het prikkelbare darmsyndroom,

  Lees meer »