Voor de meeste mensen is de decembermaand een gezellige maand met veel familiebezoek en feestjes die vaak gepaard gaan met uitgebreid en lekker eten. Wanneer je diabetes hebt, zie je misschien juist op tegen deze maand. Tips voor het goed doorbrengen van de feestdagen met diabetes, vind je hier.

Planning

Een goede voorbereiding van de feestdagen helpt om je glucosewaarden onder controle te houden. Plan de dagen. Je kunt dan bijvoorbeeld ook tijd inplannen voor extra lichamelijke activiteit om te compenseren voor de extra koolhydraten. Plan het menu. Je kunt proberen het traditionele menu wat gezonder en diabetes vriendelijker te maken. Wanneer je uitgenodigd bent, kun je wellicht aanbieden een gang van het menu te bereiden.

Tips voor eten met diabetes tijdens de feestdagen:

  • Eet langzaam en geniet echt van het eten.
  • Probeer het aantal koolhydraten gelijk te houden aan wat je normaal gesproken eet.
  • Sla het ontbijt en de lunch niet over.
  • Blijf in beweging. Overdag heb je wellicht tijd om te sporten, na het eten kun je een wandeling maken. Door te helpen met opruimen van de tafel ben je in beweging en word je niet verleid te blijven dooreten.
  • Focus op het genieten met vrienden en familie in plaats van op het eten.

Diabetes en alcohol

Je kunt beter niet drinken op een lege maag. Alcohol kan een daling van het bloedglucosegehalte geven. Op een lege maag en met een goed of iets te laag bloedglucosegehalte, kan alcohol zelfs een hypo veroorzaken. Bij een maaltijd geeft alcohol meestal de minste problemen. In combinatie met een kerstmaaltijd kan het wellicht juist gunstig uitpakken!

Natuurlijk moet er ook rekening gehouden worden met het aantal koolhydraten in alcoholische dranken: bier, port en zoete wijn bijvoorbeeld bevatten veel koolhydraten, sterke drank zoals cognac of whisky en droge witte wijn niet. Ons advies is: Wees matig met alcohol; maximaal één glas voor een vrouw en twee voor een man. En: Controleer je bloedglucosewaardes eens extra wanneer je alcohol drinkt.

Toch teveel gegeten?

Toch te veel gegeten? Eet niet door, maar stop voor de dag. Beweeg extra en houd je suikerspiegel in de gaten. Morgen kun je weer het gebruikelijke dieet volgen, vooral als je diabetes hebt.

Het kan soms moeilijk zijn om de verleiding te weerstaan ​​om door te blijven eten, vooral als je jezelf hebt laten meeslepen door heerlijk eten of een speciale gelegenheid. In plaats van door te blijven eten, is het verstandig om te stoppen met eten voor de rest van de dag. Hierdoor kan je lichaam de kans krijgen om overtollige suikers te verwerken en je bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Het kan verleidelijk zijn om te denken dat je het al hebt verpest en daarom gewoon kunt blijven eten, maar dit kan de situatie verergeren en meer schade aanrichten aan je gezondheid.

Bovendien is het belangrijk om extra te bewegen na het eten van grote hoeveelheden voedsel. Door fysieke activiteit te ondernemen, zoals een wandeling maken of wat lichte oefeningen doen, kan je lichaam de glucose efficiënter gebruiken en helpen bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Dit kan ook helpen bij het verbranden van extra calorieën en het voorkomen van gewichtstoename, wat op zijn beurt de controle over je diabetes kan vergemakkelijken.