Wat is diabetes?

Moet u veel plassen, hebt u veel dorst en bent u vermoeid? Dit zijn symptomen van diabetes. U vindt in dit artikel meer informatie over diabetes.

Wat is diabetes?

Diabetes komt veel voor. In Nederland hebben meer dan 850.000 mensen het, van wie 250.000 het nog niet weten. Diabetes, kort voor diabetes mellitus, is een aandoening waarbij de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed te hoog is. Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline uit de alvleesklier ervoor dat de hoeveelheid suiker in het bloed niet te hoog wordt. Insuline stimuleert lichaamscellen om suiker uit het bloed op te nemen. Bij diabetes werkt dit proces niet goed. Dit kan twee oorzaken hebben:

Oorzaken verhoogd bloedsuiker:

  • Het lichaam maakt te weinig insuline aan. Dit wordt diabetes type 1 genoemd.
  • De lichaamscellen zijn minder gevoelig geworden voor insuline. Er ontstaat een tekort aan insuline en de hoeveelheid suiker in het bloed blijft hoog. Dit wordt diabetes type 2 genoemd.

Hoe herken ik diabetes?

Niet iedereen merkt dat het suikergehalte in het bloed verhoogd is. De volgende klachten kunnen door een verhoogd suikergehalte veroorzaakt zijn: veel moeten plassen, dorst en moeheid. Verder kunt u last hebben van jeuk of slecht genezende wondjes en huidinfecties.

Bij kinderen zijn de eerste klachten van diabetes type 1 meestal veel heftiger: heftige dorst, een droge mond, erg veel drinken (meerdere liters per dag), erg veel plassen, vermageren terwijl het kind wel honger heeft en voortdurend erg moe zijn.

Alle producten voor 'Diabetes'


Bekijk producten (193)

In ons assortiment vindt u deskundige informatie over diabetes en bijbehorende producten.

Hoe wordt diabetes behandeld?

Diabetes is niet te genezen. Een goede behandeling houdt de diabetes onder controle en verkleint de kans op klachten. De behandeling van diabetes bestaat uit een gezonde leefstijl, tabletten en/of insuline.

Diabetes type 2 kan meestal onder controle worden gehouden met tabletten. Deze tabletten stimuleren de alvleesklier om meer insuline te maken of maken de andere organen gevoeliger voor de werking van insuline. De bloedsuiker zal hierdoor dalen.

Deze middelen zijn niet geschikt voor mensen die helemaal geen insuline meer aanmaken, waaronder mensen met diabetes type 1. Zij zullen insuline moeten spuiten.

 

Mensen met diabetes hebben vrijwel altijd baat bij een statine, een cholesterolverlagende tablet. Hierdoor wordt het risico op hart- en vaatziekten verminderd.

Diabetes type 1 komt vanaf de kinderleeftijd voor. Diabetes type 2 ontstaat meestal pas vanaf een leeftijd van veertig jaar.

Alle producten voor 'Diabetes startpakketten'

Bekijk alle producten >


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen