Grapefruit en medicijnen

Grapefruitsap en verse grapefruit kunnen een wisselwerking geven met uw geneesmiddelen. Bij de meeste medicijnen kunt u echter zonder problemen een grapefruit eten of grapefruitsap drinken. Bij sommige medicijnen kan dat niet of niet te veel. Welke dat zijn en waarom dat is, leest u hier.

Afbraak van medicijnen

Medicijnen worden opgenomen en afgebroken in het lichaam. Grapefruit(sap) bevat stoffen, genaamd furanocoumarines, die de werking van het enzym CYP3A4 in uw lichaam kunnen blokkeren. Dit enzym speelt een belangrijke rol bij de afbraak van veel geneesmiddelen. Wanneer dit enzym minder goed werkt hoopt het medicijn zich op in uw lichaam en is de kans op bijwerkingen groter. Dit effect treedt telkens opnieuw op als u grapefruitsap drinkt of een grapefruit eet. Het effect is na ongeveer drie dagen weer voorbij.

Een beperkte hoeveelheid grapefruit(sap) is verantwoord

Mag u helemaal geen grapefruit?

De remming van het enzym en daarmee de verhoogde kans op bijwerkingen is afhankelijk van de hoeveelheid grapefruits of grapefruitsap die u eet of drinkt. Wanneer u niet meer dan een of twee dagen per week een glas grapefruitsap drinkt of niet vaker dan een of twee dagen per week een grapefruit eet, met een tussenpoos van drie dagen of langer, is een verhoogde kans op bijwerkingen minimaal. Sinaasappelen en mandarijnen remmen het enzym niet en hebben deze wisselwerking met medicijnen dus niet. In plaats van grapefruit(sap) kunt u dus gerust sinaasappel(sap) of mandarijnen(sap) nemen.

Welke medicijnen gaan niet met grapefruit samen?

De wisselwerking met grapefruit geldt voor alle geneesmiddelen die in belangrijke mate door het enzym CY3A4 worden afgebroken en waarbij een verhoging van de dosis in het lichaam snel kan leiden tot (ernstige) bijwerkingen.

Deze geneesmiddelen zijn:

  • Cholesterolverlagers: simvastatine en atorvastatine
  • Hartritmemedicijnen: amiodaron en ivabradine
  • Slaap- en kalmeringsmiddelen: buspiron, diazepam (Valium) en midazolam (Dormicum)
  • Bloeddrukverlagers: amlodipine, felodipine, nifedipine en diltiazem
  • Anti-kanker middelen: sunitinib (Sutent), lapatinib (Tyverb), nilotinib (Tasigna), pazopanib (Votrient), axitinib (Inlyta) en crizotinib (Xalcori)
  • Immunosuppressiva: ciclosporine, tacrolimus, everolimus en sirolimus
  • Overige: colchicine, carbamazepine, fenyto├»ne, quetiapine, clomipramine, methadon en sildenafil (Viagra)
Wanneer u graag grapefruit wilt blijven eten of drinken, maar u een geneesmiddel gebruikt waarbij dat wordt afgeraden, dan is het in sommige gevallen mogelijk een alternatief te vinden dat u wel samen met grapefruit(sap) kunt gebruiken. Overleg met uw apotheker of er in uw geval voor een ander medicijn gekozen kan worden.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen