Hoe krijg ik een dichtzittend of verstopt oor weer open?

Een oor dat verstopt is zorgt er soms voor dat u minder hoort en het voelt vervelend. Meestal is de oorzaak een propje oorsmeer. Hoe u een dichtzittend oor met oorsmeer open krijgt, leest u hier.

De behandeling van een verstopt oor

Wanneer verkoudheid de oorzaak is kunt u een ontzwellende neuspray (xylometazoline) gebruiken die de gezwollen slijmvliezen weer laten slinken zodat uw oor weer open gaat.

Denkt u dat er sprake is van een oorsmeerpropje? Bij de huisarts kunt u laten controleren of dit het geval is. Vervolgens kan het propje direct worden uitgespoten. Soms moet de prop eerst week worden gemaakt, waarna het oor wordt uitgespoten. Dit kan door een uur voor het uitspuiten tien druppels lauw water in het oor te druppelen of door in het oor drie dagen van tevoren drie keer per dag een aantal druppels olie te druppelen.

Er zijn ook producten verkrijgbaar waarmee u zelf een propje oorsmeer kunt verwijderen.

Oorsmeer

Oorsmeerklieren in de gehoorgang maken oorsmeer aan. Oorsmeer beschermt de huid van de gehoorgang tegen uitdroging. Ook beschermt het de gehoorgang en het trommelvlies tegen vocht, stof, bacteriën en schimmels. Oorsmeer loopt vanzelf in kleine beetjes uit het oor, hier merkt u niks van. Wanneer dit proces verstoord raakt, ontstaat er een oorsmeerprop.

Oorzaken oorsmeerprop

  • Door te peuteren in het oor gaan de oorsmeerklieren meer oorsmeer aanmaken.
  • Door het gebruik van wattenstaafjes wordt de oorsmeer terug het oor in geduwd.
  • Door een gehoorapparaat of oordopjes wordt de gehoorgang afgesloten.
  • Met het stijgen van de leeftijd wordt oorsmeer stugger.
  • Een smalle gehoorgang raakt eerder verstopt.
  • Ook wanneer er veel haargroei in de gehoorgang is raakt het oor eerder verstopt.

Verhard oorsmeer kunt u door de huisarts laten verwijderen. Doet u dit liever zelf? In ons assortiment vindt u verschillende producten waarmee u een propje oorsmeer kunt verwijderen.

De klachten bij een verstopt oor

Wanneer de gehoorgang helemaal is afgesloten hoort u minder goed met dat oor, voelt het verstopt aan en doet het pijn. Soms verergeren de klachten na zwemmen of douchen doordat het oorsmeerpropje dan opzwelt door het water.

Tips om een verstopt oor te voorkomen

  • Peuter niet in het oor.
  • Maak alleen de oorschelp en de gehooropening schoon met een tissue of een wattenstaafje, duw deze niet in de gehoorgang.
  • Hebt u brokkelig oorsmeer? Druppel dan af en toe een paar druppels olie in uw oor, zoals Oroclean oordruppels.
  • Wanneer u een gaatje in het trommelvlies hebt of buisjes, overleg dan voor het uitspuiten of week maken eerst even met uw huisarts.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen