De zomer is een heerlijke tijd en we gaan weer veel naar buiten toe. Toch krijgen we in de zomer ook vaker te maken met zogenaamde zomerkwaaltjes; denk bijvoorbeeld aan een zonneallergie, een wespensteek, een muggenbeet, een tekenbeet, processierups uitslag of hooikoorts. Als je last hebt van hooikoorts kun je er tegenop zien om naar buiten te gaan. Bij hooikoorts kan jouw lichaam niet tegen het stuifmeel in de lucht dat afkomstig is van bomen, grassen of planten. 

 

Hooikoorts is vervelend als je naar buiten gaat

De meeste hooikoortsklachten ontstaan tussen mei en september. Heb jij last van hooikoorts? Dan weet je hoe vervelend dit kan zijn. Je hebt een jeukende neus en je bent veel aan het niezen. Soms kun je ook last hebben van geïrriteerde ogen. Hoewel hooikoorts niet gevaarlijk is, kan het je dagelijks functioneren wel wat in de weg zitten. Ieder jaar, in het voorjaar of in de zomer krijgen veel mensen last van hooikoorts dus je bent zeker niet de enige. Maar hoe ontstaat hooikoorts precies? Wat zijn eigenlijk de exacte hooikoorts klachten? En wat te doen tegen hooikoorts? Ontdek in dit blogartikel hoe je jouw hooikoortsklachten het beste kunt helpen verminderen. 

Wat is hooikoorts?

Door rondvliegende pollen in de lucht kan er bij sommige mensen een soort allergie ontstaan: hooikoorts. Bij hooikoorts is er sprake van een allergie voor het stuifmeel van bepaalde bomen, grassen of planten. De pollen kunnen in de ogen, neus, mond of keel komen waardoor er hooikoortsklachten kunnen ontstaan. Hierdoor worden de slijmvliezen gestimuleerd om meer slijm aan te gaan maken en dat geeft nare klachten. Hooikoorts klachten kunnen vervelend zijn, maar zijn gelukkig niet gevaarlijk. De hooikoorts klachten verdwijnen dan ook vanzelf als het stuifmeel in de lucht weer verdwenen is. Heb je erg veel last van hooikoorts klachten dan kunnen er in overleg met de arts geneesmiddelen bij hooikoorts worden gebruikt. 

 

Wanneer is de hooikoortsperiode?

De hooikoortsperiode waarbij hooikoorts afkomstig is van bomen, vindt plaats in de maanden februari tot mei. Dan ontstaan vaak de meeste hooikoortsklachten. Als er sprake is van hooikoorts afkomstig van gras, dan begint deze meestal in mei of april en kan aanhouden tot augustus. Bomen en grassen groeien sneller als het al vroeg in het jaar warm en zonnig is. Je kunt dan ook eerder last krijgen van hooikoorts. Als het zonnig is en er staat wind, dan is er meestal meer kans op hooikoorts. Daarnaast komt hooikoorts vaker voor in het binnenland en minder aan de kust. 

Bekijk onze producten tegen hooikoorts:

Wat zijn hooikoorts klachten?

Hooikoorts klachten komen overeen met klachten bij een allergie voor katten of huisstofmijt. Hooikoorts of pollenallergie komt in Nederland voor bij ongeveer 20% van de bevolking. De mate van hooikoortsklachten is bij iedereen weer verschillend. En het is niet precies bekend waarom de één er wel last van heeft en de ander niet. Hooikoorts klachten worden na jaren meestal vanzelf minder. Hooikoorts klachten komen overeen met klachten die je hebt bij een verkoudheid. Hoe kun je hooikoorts herkennen? Dit zijn veelvoorkomende symptomen van hooikoorts:

  • Je bent vaak aan het niezen
  • Een jeukende of verstopte neus
  • Tranende of jeukende ogen
  • Soms rode of pijnlijke ogen
  • Soms kun je je benauwd of een beetje ziek voelen 
  • Soms is er sprake van een piepende ademhaling
  • Soms ook last van de longen
  • Je hebt last van een droge keel of een kriebelhoest
  • Een wattig gevoel in het hoofd
  • Je hebt last van vermoeidheid
  • In sommige gevallen ben je ook allergisch voor bepaalde fruitsoorten

Wat te doen tegen hooikoorts?

Bij hooikoorts is het het beste is om het stuifmeel zoveel mogelijk proberen te vermijden zodat je er niet mee in contact komt. Hoe kun je hooikoorts klachten helpen verminderen? Lees onze volgende tips als je vaak last hebt van hooikoorts:

  • Ga niet naar buiten als er die dag veel pollen of stuifmeel in de lucht zijn. Ga die dag bijvoorbeeld liever niet wandelen of fietsen.
  • Houd het weerbericht in de gaten, waarbij ook vaak wordt aangegeven wat op dat moment de mate van pollen in de lucht is. Dit is de zogenaamde hooikoorts radar of pollenkalender. 
  • Op zonnige dagen en veel wind, is het beter om de ramen gesloten te houden zodat er geen stuifmeel naar binnen kan komen. 
  • Bij prikkende ogen kun je de ogen spoelen met lauwwarm water. 
  • Als je naar buiten gaat draag je een zonnebril en eventueel een pet om jezelf te beschermen tegen de pollen in de lucht. 
  • Blijf uit de buurt van bosrijke gebieden waar de meeste kans is op pollen en het eerder hooikoorts klachten kan geven. 
  • Zorg ook in de zomer voor een sterke weerstand; zo voel je je sterker. 
  • Tijdens de hooikoortsperiode werk je liever niet in de tuin, zoals grasmaaien.
  • Er kan ook stuifmeel in je wasgoed komen als je deze buiten hangt.
  • Wist je dat je aan zee of in de bergen minder last hebt van hooikoorts omdat er dan minder stuifmeel in de lucht zit?

Wist je ook dat honing kan werken tegen hooikoorts?

Geneesmiddelen bij hooikoorts

Heb je veel hinder van jouw hooikoorts klachten? Dan kun je eventueel geneesmiddelen bij hooikoorts gebruiken, zoals een neusspray of medicijnen. Welke medische hulpmiddelen kunnen verlichting geven bij hooikoorts? 

  • Zoutoplossing; probeer eerst de neus te spoelen met een zoutoplossing; dit kun je gedurende de hele dag doen. Deze is verkrijgbaar bij de apotheek of de drogist. Het is ook mogelijk om zelf een zoutoplossing te maken met behulp van keukenzout en lauwwarm water dat je in een plastic spuitje of pompje doet.
  • Neusspray; een neusspray tegen hooikoorts kan gebruikt worden als een zoutoplossing niet voldoende verlichting geeft. Je kunt ook kiezen voor een neusspray met ontstekingsremmer als er sprake is van hevige hooikoortsklachten. Dit geneesmiddel is op recept van de huisarts verkrijgbaar en dient gedurende vier weken te worden gebruikt.
  • Tabletten tegen hooikoorts; gebruik de medicijnen alleen als je hooikoorts klachten hebt. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter. Zo kun je van sommige medicijnen tegen hooikoorts slaperiger worden waardoor het niet mag worden gebruikt als je moet autorijden.
  • Immuuntherapie; in sommige gevallen helpen hooikoortsmedicijnen niet en kan er gebruik worden gemaakt van zogenaamde immunotherapie; dit gebeurt altijd in overleg met de arts.