Bevallen: Hoe weet ik of de weeën begonnen zijn?

Een bevalling is altijd erg spannend, zeker wanneer het de eerste keer is. Hoe zal het gaan? Hoe weet u of de weeën begonnen zijn? Wanneer is het een echte wee of een oefenwee? U leest er hier alles over.

Een wee, met niets te vergelijken

Wees gerust, want uw lijf geeft vanzelf aan wanneer het begonnen is. Zolang u twijfelt of het weeën zijn en geen darmkrampen bijvoorbeeld, is de kans groot dat u geen weeën heeft. Weeën zijn namelijk niet goed met iets anders te vergelijken. Als u ze eenmaal hebt, weet u dat het weeën zijn. Een wee begint met pijn in de lage rug die dan uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik. Lichte weeën lijken een beetje op sterke darmkrampen, maar als de krampen in uw buik steeds plotseling komen opzetten, de buik hard wordt en de pijn even later weer afzakt, weet u dat de weeën begonnen zijn.

Wat is een wee eigenlijk?

Weeën worden veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder. Dit is nodig om de baby naar buiten te drijven. Naarmate de bevalling vordert, volgen de weeën elkaar sneller op. De pijn wordt steeds heviger en de pauzes tussen de weeën worden korter. Overigens komt het heel soms voor dat een vrouw volledige ontsluiting heeft terwijl ze bijna geen weeën heeft gevoeld.

Meestal breken de vliezen pas tijdens de bevalling, maar als het al eerder gebeurt, moet u meteen de verloskundige of het ziekenhuis bellen.

Regelmatige weeën zijn het belangrijkste teken dat u aan het bevallen bent, maar er zijn meer signalen.

 • Het breken van de vliezen: Sommige vrouwen verliezen niet meer dan een paar druppels vocht uit de vagina, bij anderen is het een golf vruchtwater. Meestal breken de vliezen pas tijdens de bevalling, maar als het al eerder gebeurt, moet u meteen de verloskundige of het ziekenhuis bellen. Zij kunnen vertellen wat u moet doen.
 • Het verliezen van de slijmprop: Als u wat roze of bloederig slijm verliest, is dit waarschijnlijk de slijmprop die de afgelopen negen maanden voor de baarmoedermond zat. Overigens merken niet alle vrouwen deze afscheiding op. Bij sommige vrouwen beginnen de weeën voordat de slijmprop verloren is.

Echte weeën of oefenweeën?

Weeën zijn het voornaamste teken dat de bevalling is begonnen. In het begin zitten er vaak pauzes van twintig tot dertig minuten tussen. Geleidelijk worden de pijn en de krampen heviger en houden ze langer aan. Ook volgen de weeën elkaar steeds sneller op. Hoe weet u nou of u echte weeën hebt of dat er sprake is van vals alarm?

Echte weeën:

 • komen regelmatig en volgen een patroon (zoals om de zeven minuten);
 • beginnen met pijn onderin de rug die uitstraalt naar voren, laag in de onderbuik;
 • volgen elkaar steeds sneller op, duren steeds langer en worden steeds heftiger;
 • houden ook aan als u van houding of activiteit verandert;
 • gaan waarschijnlijk gepaard met wat bloedverlies;
 • gaan waarschijnlijk gepaard met het breken van de vliezen.

Oefenweeën:

 • komen onregelmatig en onvoorspelbaar;
 • doen niet echt pijn, maar worden meer ervaren als harde buiken;
 • worden niet heviger naarmate de tijd verstrijkt;
 • worden minder of houden op als u van houding of activiteit verandert;
 • gaan niet gepaard met bloedverlies;
 • gaan niet gepaard met het breken van de vliezen.

In ons assortiment vindt u de beste producten en adviezen voor de gezondheid van uw gezin.

Alle producten voor 'Moeder & Kind'


Bekijk producten (1707)


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen