Tijdens de zwangerschap verandert er een hoop  in je lichaam. Dat kan behoorlijk wennen zijn. Je lichaam verandert en zwangerschapshormonen beïnvloeden ook je mentale gesteldheid. De zwangerschap kan daardoor een behoorlijke rollercoaster zijn. Natuurlijk verloopt iedere zwangerschap anders, maar wij zetten de belangrijkste veranderingen in je lichaam voor je op een rijtje. Zo weet jij wat je allemaal kunt verwachten. 

Wat doet zwangerschap met je lichaam?

Afhankelijk van het trimester waarin jij je bevindt, gaat er het een en ander veranderen in je lijf. Dit wordt beïnvloed door de zwangerschapshormonen. Deze hormonen zijn in meer of mindere mate aanwezig tijdens de verschillende stadia van jouw zwangerschap. Zo beïnvloeden deze hormonen de ontwikkeling van jouw baby, jouw lijf en hoe jij je voelt. 

Het eerste trimester: maand één t/m drie

In het eerste trimester zul je qua uiterlijk nog weinig zien, maar er gebeurt al een hoop! Je lichaam bereidt zich voor op de groei van jouw baby. Je baarmoeder groeit, je hartslag en ademhaling versnellen en je bloedvolume neemt toe. Ook bereikt het zwangerschapshormoon HCG zijn hoogtepunt. Al met al kun je in het eerste trimester het volgende van merken:

  • Meer plassen. Je moet vaker plassen dan je gewend bent.
  • (Ochtend)misselijkheid. In het eerste trimester ligt het hoogtepunt van misselijkheid tijdens de zwangerschap. 
  • Vermoeidheid. Door de zwangerschapshormonen kun je je moe en lamlendig voelen.
  • Gewichtstoename. In de eerste drie maanden komt een zwangere vrouw gemiddeld één tot twee kilogram aan. Jouw baby is aan het einde van het eerste trimester nog heel klein en weegt gemiddeld pas een halve kilogram. De rest van het extra lichaamsgewicht is met name vruchtwater, de placenta en groter wordende borsten. 
  • Gevoelige borsten. Je borsten kunnen in de eerste stadia van de zwangerschap gespannen en gevoelig aanvoelen. Aderen kunnen beter zichtbaar worden en de kleur van de tepelhof wordt langzaam donkerder. Een verzorgende tepelzalf beschermt de tepels tijdens de zwangerschap.

Bij Leef.nl hebben we een groot assortiment aan producten voor aanstaande moeders. Die vind je hieronder:

Het tweede trimester: maand vier t/m  zes

Veel vrouwen ervaren het eerste trimester als een zware periode. Zeker wanneer je veel last hebt van vermoeidheid of (ochtend)misselijkheid. Gelukkig voelen veel vrouwen zich vanaf de vierde maand weer een stuk beter. De vermoeidheid verdwijnt, net als de misselijkheid. De hoeveelheid hCG neemt af, terwijl het hormoonprogesteron toeneemt. Dit heeft de volgende lichamelijke invloeden:

  • Obstipatie en aambeien. Progesteron voorkomt samentrekking van jouw baarmoeder, maar verslapt daarbij ook andere spieren. Hierdoor kun je in dit trimester last krijgen van obstipatie en aambeien en houd je meer vocht vast. Voor aambeien bestaat er aambeienzalf die jeuk, pijn en irritatie verlicht.
  • Groeiende buik. In dit stadium van de zwangerschap neemt het gewicht van de baby het meeste toe. Vanaf de vierde maand zul je dit merken aan een groeiende buik, het ronder worden van jouw lichaam en het verdwijnen van je taille. Een vrouw komt in dit trimester gemiddeld vijf à zes kilo aan.
  • Spataderen. Doordat je buik groeit en toeneemt in gewicht, bestaat er kans op spataderen. Dit zie je meestal op de benen en rond de vagina.
  • Huidveranderingen. Onder invloed van zwangerschapshormonen zijn de talgkliertjes in de huid nu extra actief. Hierdoor zal je huid en haar anders reageren dan je gewend bent. De huid is vetter, wat voor de ene vrouw zal zorgen voor een gladdere, stralende huid en voor de ander juist zal zorgen voor puistjes. Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zorgt ervoor dat je haar minder uitvalt.

 

Het derde trimester: maand zeven t/m negen

In de laatste drie maanden van de zwangerschap bereidt jouw lichaam zich langzaam voor op de aankomende bevalling. De baby zal geleidelijk aan indalen en de gewrichten worden losser. Dit kan voor pijn in het bekken zorgen. Daarnaast zul je merken dat je steeds vaker moet plassen, door de druk van het kind op de blaas. Veel vrouwen kunnen in het laatste trimester moeilijk in slaap komen. Deze periode kun je als zeer vermoeiend ervaren. Je buik is nu zo groot dat deze in de weg kan zitten. Je bewegingsvrijheid wordt steeds minder. Doordat de buik zwaarder is, raak je uit balans, waardoor je rugpijn kunt krijgen. In deze laatste drie maanden komt een vrouw gemiddeld nog drie kilo aan.

Lees ook ons assortiment 'Vitamines bij zwangerschap en kinderwens.'