Luchtwegen

 1. Longontsteking

  Longontsteking

  Een longontsteking wordt in medische termen pneumonie genoemd. Ook de benaming onderste luchtweginfectie wordt wel gebruikt. Bij een longontsteking zijn de diep in de longen gelegen longblaasjes en het daaromheen liggende weefsel ontstoken. Meestal wordt dit veroorzaakt door een infectie met bacteriën. Wanneer een longontsteking niet tijdig behandeld wordt met antibiotica, kan dit ernstige gevolgen hebben voor de capaciteit van de longen om zuurstof op te nemen.

  Lees meer »
 2. Fijnstof, milieuvervuiling die de gezondheid schaadt

  Fijnstof, milieuvervuiling die de gezondheid schaadt

  Verschillende stoffen in het milieu kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Fijnstof is de meest beruchte. Fijnstof is een van de belangrijkste oorzaken van smog.

  De gemiddelde Nederlander leeft naar schatting tien maanden korter door fijnstof

  Wat is fijnstof?

  Lees meer »
 3. Inhalatieallergie

  Inhalatieallergie

  Bij inhalatieallergie reageren de luchtwegen verkeerd op blootstelling aan onschadelijke deeltjes. Hierdoor treden er allergische reacties op in de neus, ogen, keel en longen.

  Wat is inhalatieallergie?

  Als je allergisch bent, reageert je lichaam met een sterke afweerreactie tegen stoffen waar andere mensen niet op reageren. Bij inhalatieallergie reageren de luchtwegen op stoffen als stuifmeel (hooikoorts), huisstofmijt of huidschilfers van huisdieren. Ook kan er overgevoelig worden gereageerd op niet-allergische prikkels zoals temperatuurveranderingen, (sigaretten)rook, baklucht, verflucht, uitlaatgassen, parfum,

  Lees meer »