Diarree is een veelvoorkomend symptoom van maag- en darmproblemen. Het kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals bacteriële of virale infecties, parasieten, voedselvergiftiging, intolerantie voor bepaalde voedingsmiddelen of medicijnen, en zelfs stress. Wanneer je reist, kan het eten van onbekend voedsel of drinkwater van slechte kwaliteit leiden tot de ontwikkeling van reizigersdiarree. Bij diarree is er sprake van waterdunne ontlasting die veel vaker voorkomt dan normaal. De ontlasting heeft ook vaak een andere kleur en geur. De aandrang om naar het toilet te gaan komt meestal plotseling op. Ophouden van de ontlasting gaat moeizaam of niet.

Acute diarree

Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie, zoals bij buikgriep of door het eten of drinken van besmet voedsel (bijvoorbeeld op reis; we noemen dit dan reizigersdiarree). Naast de waterige ontlasting krijg je last van winderigheid en buikkrampen en voel je je slap. Acute diarree geneest meestal binnen een paar dagen vanzelf. 

Chronische diarree

Chronische diarree houdt langer dan twee weken aan. Naast de frequente en dunnere ontlasting kun je last hebben van een gebrek aan eetlust, moeheid en gewichtsafname. Chronische diarree kan betekenen dat je iets anders onder de leden hebt. Mogelijke oorzaken zijn onder andere: een ziekte van het maag-darmkanaal zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, het prikkelbare darm syndroom en een te snel werkende schildklier. Ook een verkeerd voedingspatroon met te weinig vezels of te veel zoetstoffen, suikers of cafeïne kan diarree veroorzaken. Verder kunnen medicijnen en stress veroorzakers zijn van diarree.

Medicatie en adviezen

Medicijnen bij diarree:

  • Loperamide: Loperamide kun je gebruiken om de diarree snel te stoppen. Het werkt binnen enkele uren, maar het neemt niet de oorzaak van de diarree weg. Gebruik het daarom liever niet bij acute diarree. De veroorzaker van acute diarree moet juist het lichaam verlaten via de ontlasting. Lees voor het gebruik de bijsluiter goed door. Loperamide mag in de zelfzorg gebruikt worden vanaf zes jaar (vanaf twee jaar op recept). Het mag niet worden gebruikt als er bloed in de ontlasting zit of bij koorts. Gebruik het nooit langer dan twee dagen achter elkaar.
  • Tasectan: Een relatief nieuw middel bij diarree is Tasectan. Het medische hulpmiddel bevat gelatinetannaat, een verbinding die een beschermende laag op de darmwand legt.
  • ORS: ORS (orale rehydratiezouten) zijn wateroplosbare poeders. ORS is een mengsel van zout en glucose ter ondersteuning van een goede vochthuishouding. Het is geschikt voor zuigelingen, kinderen en volwassenen, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar en personen ouder dan 70 jaar. Let op bij diabetes in verband met de glucose.

 

Adviezen bij diarree:

  • Drink wat extra, minstens 2 tot 3 liter vocht per dag, om uitdroging te voorkomen.
  • Wanneer je moet overgeven, kun je het beste steeds kleine beetjes drinken.
  • Eet waar je trek in hebt. Een speciaal dieet is niet nodig.
  • Eet kleinere porties wanneer je buikkrampen hebt.
  • Zorg voor een goede hygiëne (handen wassen!) vooral na het toiletbezoek en in de keuken.