Diarree

 1. Diarree

  Diarree

  Bij diarree is er sprake van waterdunne ontlasting die veel vaker komt dan normaal. De ontlasting heeft ook vaak een ander kleur en geur. De aandrang om naar het toilet te gaan komt meestal plotseling op. Ophouden van de ontlasting gaat moeizaam of niet.

  Acute en chronische diarree

  Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische diarree.

  Acute diarree

  Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie, zoals bij buikgriep of door het eten of drinken van besmet voedsel (bijvoorbeeld op reis; we noemen dit dan reizigersdiarree). Naast de waterige ontlasting krijg je last van winderigheid en buikkrampen en voel je je slap. Acute diarree geneest meestal binnen een paar dagen vanzelf. 

  Chronische diaree

  Chronische diarree houdt langer dan twee weken aan. Naast de frequentere en dunnere ontlasting kun je last hebben van een gebrek aan eetlust, moeheid en gewichtsafname. Chronische diarree kan betekenen dat je iets anders onder de leden hebt. Mogelijke oorzaken zijn onder andere: een ziekte van het maagdarmkanaal zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, het prikkelbare darm syndroom en een te snel werkende schildklier. Ook

  Lees meer »
 2. Maag- en darmklachten op reis

  Maag- en darmklachten op reis

  Met een aantal voorzorgsmaatregelen kun je de kans op maag- en darmklachten op reis flink verkleinen. En als je toch last krijgt, ben je er met de juiste aanpak meestal redelijk snel weer vanaf.

  Reizigersdiarree

  Op reis zijn eetgewoonten niet altijd hetzelfde als thuis. Daarnaast is het kraanwater in het buitenland vaak niet van dezelfde kwaliteit als in Nederland en kan bepaald voedsel ons ziek maken. Door het eten van besmet voedsel of het drinken van besmet water kun je last krijgen van reizigersdiarree. Met een goede hygiëne en door bepaalde voedingsmiddelen te laten staan, verklein je de kans op diarree flink. Maar je kunt er nooit helemaal zeker van zijn dat je niet ziek wordt.

  Gelukkig gaat reizigersdiarree meestal binnen drie tot vijf dagen vanzelf over. De grootste zorg is uitdroging te voorkomen. ORS (orale rehydratie zouten) zijn water oplosbare poeders. ORS is een mengsel van zouten en glucose ter ondersteuning van een goede vochthuishouding. Neem hiervoor bijvoorbeeld de ORS van Norit, ter ondersteuning van een goede vochthuishouding.

  Eventueel kun je loperamide gebruiken, een middel

  Lees meer »
 3. Wat zijn prebiotica en probiotica?

  Wat zijn prebiotica en probiotica?

  De darm van een volwassene bevat tussen de 400 en 600 soorten bacteriën met een totaal gewicht van ongeveer anderhalve kilo. Dit wordt de darmflora of microbioom genoemd. De ontlasting bestaat voor een groot deel uit (dode) darmbacteriën. Deze bacteriën zijn essentieel voor het verteringsproces.

  Wat zijn probiotica?

  Een probioticum wordt officieel omschreven als een levend microbiologisch voedingssupplement. De bekendste probiotica zijn melkzuurbacteriën zoals Lactobacillus en Bifidobacterium.

  Lees meer »
 4. De werking van de pil en diarree of overgeven

  De werking van de pil en diarree of overgeven

  De pil is een heel betrouwbaar anticonceptiemiddel, maar bij overgeven of diarree kan hij minder betrouwbaar worden. Lees hier wat je dan moet doen.

  Overgeven of diarree en de pil

  Bij overgeven en diarree kunnen de werkzame hormonen in de pil het lichaam te snel verlaten waardoor ze niet of onvoldoende worden opgenomen. Als je binnen drie uur na het innemen van de pil moet overgeven of last hebt van diarree, kun je er van uitgaan dat de pil niet of niet goed werkt. Neem dan een nieuwe pil uit een reservestrip. Als je twee of meer pillen hebt gemist, geldt een ander advies. Kijk voor meer informatie bij ons

  Lees meer »