Diarree

Bij diarree is er sprake van waterdunne ontlasting die veel vaker komt dan normaal. De ontlasting heeft ook vaak een ander kleur en geur. De aandrang om naar het toilet te gaan komt meestal plotseling op. Ophouden van de ontlasting gaat moeizaam of niet.

Acute en chronische diarree

Er wordt onderscheid gemaakt tussen acute en chronische diarree.

Acute diarree wordt meestal veroorzaakt door een infectie, zoals bij buikgriep of door het eten of drinken van besmet voedsel (bijvoorbeeld op reis; we noemen dit dan reizigersdiarree).  Naast de waterige ontlasting krijgt u last van winderigheid en buikkramp en voelt u zich slap. Acute diarree geneest meestal binnen een paar dagen vanzelf. 

Chronische diarree houdt langer dan twee weken aan. Naast de frequentere en dunnere ontlasting kunt u last hebben van een gebrek aan eetlust, moeheid en gewichtsafname. Chronische diarree kan betekenen dat u iets anders onder de leden hebt. Mogelijke oorzaken zijn onder andere: een ziekte van het maagdarmkanaal zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa, het prikkelbare darm syndroom en  een te snel werkende schildklier. Ook een verkeerd voedingspatroon met te weinig vezels of te veel zoetstoffen, suikers of cafeïne kan diarree veroorzaken. Verder kunnen medicijnen en stress veroorzakers zijn van diarree.

Medicijnen bij diarree

Loperamide

Loperamide kunt u gebruiken om de diarree snel te stoppen. Het werkt binnen enkele uren, maar het neemt niet de oorzaak van de diarree weg. Gebruik het daarom liever niet bij acute diarree. De veroorzaker van acute diarree moet juist het lichaam verlaten via de ontlasting. Lees voor het gebruik de bijsluiter goed door. Loperamide mag in de zelfzorg gebruikt worden vanaf zes jaar (vanaf twee jaar op recept). Het mag niet worden gebruikt als er bloed in de ontlasting zit of bij koorts. Gebruik het nooit langer dan twee dagen achter elkaar.

Tasectan

Een relatief nieuw middel bij diarree is Tasectan. Het medische hulpmiddel bevat gelatinetannaat, een verbinding die een beschermende laag op de darmwand legt.

ORS

ORS (orale rehydratie zouten) zijn water oplosbare poeders. ORS is een mengsel van zouten en glucose ter ondersteuning van een goede vochthuishouding. Het is geschikt voor zuigelingen, kinderen en volwassenen, vooral bij kinderen jonger dan 2 jaar en personen ouder dan 70 jaar. Let op bij diabetes in verband met de glucose.

Adviezen bij diarree

  • Drink wat extra, minstens 2 tot 3 liter vocht per dag, om uitdroging te voorkomen.
  • Wanneer u moet overgeven kunt u het beste steeds kleine beetjes drinken.
  • Eet waar u trek in hebt. Een speciaal dieet is niet nodig.
  • Eet kleinere porties wanneer u buikkrampen hebt.
  • Zorg voor een goede hygiëne (handen wassen!) vooral na toiletbezoek en in de keuken.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen