Gebruik je meer dan vier soorten geneesmiddelen naast elkaar? En heb je soms moeite om alles uit elkaar te houden? Of vergeet je wel eens een tablet? Dan is de medicatierol misschien iets voor jou. Met dit systeem worden je geneesmiddelen overzichtelijk verpakt.

Van alle mensen boven de zeventig jaar gebruikt ongeveer een op de drie, vijf of meer verschillende geneesmiddelen chronisch naast elkaar. Het overzicht over alle medicijnen raakt hierdoor al snel zoek

Iedereen is het liefst gezond. En als het niet anders kan, gebruik je het liefst zo min mogelijk geneesmiddelen. Toch kan het voorkomen dat je meerdere geneesmiddelen naast elkaar moet gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je meerdere ziektes hebt. Of omdat een bijwerking van een geneesmiddel voorkomen moet worden door het gebruik van een extra middel. Van alle mensen boven de zeventig jaar gebruikt ongeveer een op de drie, vijf of meer verschillende geneesmiddelen chronisch naast elkaar.

Het belang van juiste inname van de geneesmiddelen

Wanneer je meerdere soorten geneesmiddelen gebruikt, heb je vaak een hele voorraad aan doosjes in huis. Het is echt niet verwonderlijk als je soms het overzicht kwijtraakt. Maar het is erg belangrijk dat je de geneesmiddelen op het juiste tijdstip en in de juiste dosering gebruikt. Dan werken geneesmiddelen namelijk het best en geven ze het minste risico op bijwerkingen en ongewenste wisselwerkingen.

Medicijnzakjes

Om je overzicht te bieden en te helpen bij het juiste gebruik van de geneesmiddelen, is de medicatierol ontwikkeld. Een medicatierol bestaat uit een strip van plastic zakjes. In elk zakje zitten precies die medicijnen die je op dat moment moet innemen. Op het zakje staat de naam van de medicijnen en het innametijdstip gedrukt. Met de medicatierol hoef je niet langer te onthouden op welk tijdstip je welk geneesmiddel moet innemen en in welke hoeveelheid. Je opent simpelweg het volgende zakje van de rol, op het tijdstip dat op het zakje vermeld staat. Zo kun je ook achteraf controleren of je de geneesmiddelen daadwerkelijk hebt ingenomen.

Op maat gemaakt

Welke medicijnen er precies in een medicatierol zitten, wordt bepaald door de recepten die je arts voorgeschreven heeft. De apotheker stuurt eenmaal per week of per twee weken het overzicht van de geneesmiddelen naar het bedrijf dat hiervan een persoonlijke medicatierol maakt. Uiteraard worden alle geneesmiddelen die in de zakjes worden gestopt zorgvuldig gecontroleerd. Zodoende is de kans op foute medicijnen in de rol minimaal.

Kan alles erin?

Vrijwel alle geneesmiddelen die chronisch worden gebruikt kunnen in de medicijnzakjes. Geneesmiddelen die je naar eigen behoefte, ofwel zo nodig gebruikt, worden uiteraard niet in de zakjes gestopt. Op voorhand is immers niet te voorspellen wanneer je deze geneesmiddelen nodig hebt. Ook de meeste inhalatiemiddelen kunnen niet in de zakjes, omdat deze in een inhalatieapparaatje verwerkt zitten. Inhalatiecapsules kunnen wel in de zakjes worden geleverd. Geneesmiddelvormen als crèmes, drankjes en zetpillen zitten vanzelfsprekend ook niet in de zakjes. Deze middelen worden los naast de medicatierol door de apotheek geleverd.

Vakantie

Dat je jouw medicijnen eenmaal per week of per twee weken in een medicatierol van de apotheek krijgt, betekent niet dat je niet meer op vakantie kunt. Wanneer je tijdig bij de apotheek de periode waarin je op vakantie gaat kenbaar maakt, zorgt de apotheek voor extra medicatierollen voor op vakantie. Hierdoor wordt het meenemen van geneesmiddelen op vakantie zelfs eenvoudiger. Ook wanneer je een dagje uit gaat neem je de medicijnzakjes voor deze dag gemakkelijk mee in je tas of zak.

Herinnering

Om het gebruik van de medicatierol nog beter te ondersteunen, is de Medicatierol app ontwikkeld. Deze app helpt je bij het tijdig innemen van de medicijnen. De benodigde gegevens worden via je apotheek in de app ingelezen. Je hoeft zich slechts eenmalig aan te melden en de app zorgt er vervolgens zelf voor dat je tijdig op de hoogte gesteld wordt om de medicatie in te nemen. Indien gewenst kun je de app afschermen met een eigen gekozen pincode en kun je gemakkelijk en snel, met een druk op de knop, de arts of verzorger bellen.

De app geeft eenvoudig en duidelijk, per innamemoment weer welke en hoeveelheid medicijnen je moet innemen. Voor de meest gangbare medicijnen is een duidelijke afbeelding beschikbaar, zodat je zelf kunt controleren of je de juiste medicijnen zult innemen. Bovendien kun je, binnen de app, direct de bijsluiter van de in te nemen medicijnen raadplegen. De Medicatierol app is verkrijgbaar voor iOS en Android.

Voordelen van de medicatierol:

  • Gemak: de medicatierol maakt het je gemakkelijk. Ga je een dag op pad? Je geneesmiddelen neem je probleemloos mee. Eén zakje per tijdstip dat je van huis gaat.
  • Veiligheid: de geneesmiddelen worden machinaal verpakt en gecontroleerd, waardoor de kans op fouten nagenoeg uitgesloten is.
  • Zekerheid: met de medicatierol is twijfel niet aan de orde. Door het volgende zakje op de rol te bekijken zie je direct of je de geneesmiddelen nog moet innemen, of dat je dat al hebt gedaan.
  • Langer zelfstandig: omdat de geneesmiddelen in de juiste dosering zijn verpakt helpt het je langer zelfstandig te blijven.