RS staat voor respiratoir syncytieel. Besmetting met het RSV leidt niet tot levenslange immuniteit zoals bij andere virussen; men kan meerdere malen in het leven ziek worden van het RSV, soms zelfs jaarlijks en ook op volwassen leeftijd. Herinfecties hebben een milder verloop dan de eerste infectie. Op oudere leeftijd neemt de kans op complicaties weer toe. RSV wordt vooral overgedragen via handen en voorwerpen.

Symptomen van het RS-virus

Meestal zijn de klachten bij RSV zoals bij een gewone verkoudheid (bovenste luchtweginfectie): hoesten, een loopneus, koorts en moeilijker drinken. Bij jonge kinderen kunnen de klachten ernstiger zijn doordat ook de diepere luchtwegen ontstoken raken: kinderen worden steeds benauwder en hoesten veel. Vanwege ernstige benauwdheid, voedingsproblemen (zoals uitdroging) of ademhalingsproblemen kan ziekenhuisopname noodzakelijk zijn. Dit komt voor bij ongeveer één procent van de kinderen in het eerste levensjaar. RSV-infectie leidt bij kinderen ook vaak tot een middenoorontsteking. De klachten gaan in principe vanzelf over, het hoesten kan echter nog weken aanhouden.

De behandeling van het RS-virus

RSV is een virus; antibiotica (tegen bacteriën) zullen niet helpen. De infectie geneest in principe vanzelf. Je kunt eventueel paracetamol gebruiken bij koorts en neusdruppels bij een verstopte neus. De keel kan worden verzacht met een snoepje of verzachtende hoestdrank.

Panadol Junior Zetpillen kunnen gebruikt worden bij het RS-virus. Panadol Junior Zetpillen behoren tot de groep geneesmiddelen die een pijnstillende en koortsverlagende werking hebben. Deze zetpillen worden gebruikt bij de symptomatische behandeling van milde tot matige pijn en/of koorts. Gebruik dit middel niet wanneer je allergisch bent voor een van de stoffen in dit geneesmiddel. De werkzame stof in dit middel is paracetamol. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Thuisblijven?

Personen met een verkoudheid veroorzaakt door het RS-virus hoeven niet thuis te blijven. Thuisblijven helpt niet om verspreiding van het RS-virus te voorkomen; iemand is al besmettelijk voordat die ziek is. Wanneer een kind het RS-virus heeft, meldt dit dan wel op school en op de opvang.

In welke gevallen kun je beter naar de huisarts gaan?

Wanneer je je ongerust maakt, kun je het beste contact opnemen met de huisarts. Klachten die ernstiger zijn dan bij een gewone verkoudheid (zie hierboven) zijn redenen voor ongerustheid. Een ziek kind jonger dan drie maanden of één met koorts langer dan drie dagen dient sowieso door de huisarts gezien te worden.

Tips

  • Houdt verkouden personen uit de buurt van de baby of peuter; dit om een infectie met RSV te voorkomen.
  • Let extra op de handhygiëne en gebruik het liefst papieren zak- en handdoekjes wanneer andere kinderen binnen het gezin risico lopen.
  • Voordat je je baby gaat verzorgen, kun je het beste je handen wassen met water en zeep.
  • Het geven van borstvoeding werkt beschermend ten aanzien van RSV-infecties.