Griep

 1. Griepprik biedt dit jaar weinig bescherming

  9 februari 2015 - Ongevaccineerd is de kans om griep te krijgen iedere winter ongeveer 10 procent. Met een griepprik wordt deze kans verminderd naar 2 tot 3 procent. Daarnaast is de kans op complicaties van de griep waarschijnlijk kleiner. Dit jaar lijkt de griepprik echter beduidend minder goed te werken dan andere jaren. 

  Mutatie

  Elk jaar in februari adviseert de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) over de samenstelling van het griepvaccin. Hierin zitten dit jaar drie onschadelijk gemaakte griepvirussen. Twee daarvan komen inderdaad overeen met de virussen die op dit moment rondwaren. Het derde virus, de A(H3N2)-variant, heeft in een deel van de gevallen sinds vorig jaar een mutatie ondergaan. Dit virus is verantwoordelijk voor ruim 8 op de 10 griepgevallen. Hierdoor biedt de griepprik dit jaar minder bescherming dan andere jaren en krijgen veel meer mensen griep.

  Antivirale middelen

  De griep is vooral een risico voor ouderen en mensen met een chronische aandoening, zoals hart- en vaatziekten, longziekten, diabetes en kanker. Er zijn geen medicijnen tegen griep. Antibiotica helpen ook niet, omdat deze bacteriën bestrijden en geen virussen. Sommige antivirale middelen hebben een beperkte werking tegen griep. Wanneer ze op tijd worden gegeven verkorten ze de duur van de griep enigszins en kunnen de ernst van de griep verminderen. Ouderen en mensen met chronische aandoeningen waarbij de kans op complicaties van de griep groter zijn, kunnen met hun arts overleggen of het gebruik van deze middelen voor hen zinvol is.

  Symptoomverlichting

  Om de symptomen van griep te verlichten, kun je bij koorts en pijn paracetamol nemen, maximaal acht tabletten van 500mg per dag.

  Lees meer »
 2. De zeven grootste misverstanden over de griepprik

  Griep kan gevaarlijk en zelfs dodelijk zijn voor bepaalde risicogroepen. Voor deze risicogroepen wordt daarom aanbevolen jaarlijks een influenzavaccinatie, oftewel de griepprik, te halen. Over deze griepprik circuleren veel misverstanden. De zeven grootste vind je hier.

  Van de griepprik krijg ik juist griep

  Niet waar.

  Het influenzavaccin bestaat uit virusdeeltjes die onwerkzaam zijn gemaakt. Deze deeltjes maken je niet ziek, maar zetten je immuunsysteem aan het werk. Als reactie op de deeltjes worden er door het immuunsysteem antistoffen gevormd. Dit kan soms gepaard gaan met een lichte temperatuurverhoging en roodheid op de huid waar de prik is gegeven. Deze kortdurende verschijnselen komen vaak voor, maar zijn binnen enkele dagen voorbij en zijn dus geen griep.

  Omdat influenzavaccinatie wordt gegeven in het seizoen waarin er ook veel andere virussen zijn, kun je ook toevallig net na de prik dit andere virus oplopen. Bij onderzoek onder patiënten met griepverschijnselen bleek ongeveer een op de drie mensen niet besmet te zijn met influenza, maar met een ander virus. De griepprik beschermt niet tegen deze andere virussen.

  Ik heb de griepprik gehad, dus krijg ik dit jaar geen griep meer

  Niet waar.

  Griepvaccinatie voorkomt niet bij honderd procent van de mensen die hem gehad hebben dat zij griep krijgen. Soms komt dat doordat het vaccin te laat gegeven wordt. De griepprik is pas na twee weken voldoende effectief. Als je in de tussentijd besmet raakt, kun je toch ziek worden.

  Omdat het influenzavirus in de loop van de tijd steeds verandert, kan het ook voorkomen dat het vaccin dat is gemaakt niet geheel meer past bij het

  Lees meer »
 3. Koorts onderdrukken zorgt voor meer griepgevallen

  23 januari 2014. Jaarlijks worden vele duizenden mensen geveld door de griep. Hoge koorts, spierpijn, algemene malaise, een fikse snotneus en een zere keel zijn de belangrijkste symptomen. De beste remedie is onder de wol kruipen en uitzieken. Voor het onderdrukken van de symptomen kunnen paracetamol, neusspray en zuigtabletten worden gebruikt. Deze middelen zorgen er niet voor dat je eerder beter bent, maar je voelt je wel minder ziek.

  Koorts onderdrukken

  Onderzoekers uit Ontario (Canada) wilden weten of het onderdrukken van koorts zou kunnen leiden tot een grotere verspreiding van griep. Door het onderdrukken van de koorts werkt ons immuunsysteem namelijk minder goed en blijft het griepvirus langer in het lichaam. Ook gaan we misschien weer eerder aan het werk en verspreiden zo het griepvirus onder meer mensen.

  Hiervoor berekende men op basis van verschillende aannames, waaronder een grotere kans op griepoverdracht van de ene op de andere persoon, hoe groot het effect van koortsonderdrukking op het totaal aantal mensen met griep zou zijn. Voor de gewone jaarlijkse griepepidemie kwam men hierbij uit op naar schatting 5% extra griepgevallen als gevolg van het gebruik van koorts onderdrukkende geneesmiddelen.

  Wanneer besmettelijk?

  Het resultaat van het onderzoek berust op verschillende aannames en is moeilijk te vertalen naar de Nederlandse situatie. Op basis van deze studie kan zeker niet geadviseerd worden om koortsverlagers maar beter achterwege te laten, zoals door verschillende media momenteel wordt gesuggereerd. Wel is het verstandig om je te realiseren dat griep een zeer besmettelijke ziekte is. Het is daarom aan te raden goed uit te zieken om zo de kans dat je jouw collega’s, reisgenoten en andere mensen die je tegenkomt besmet zo klein mogelijk

  Lees meer »
 4. Wat is verkoudheid?

  Verkoudheid en griep worden vaak door elkaar gehaald. Wat is verkoudheid? En wat is het verschil met griep?

  Verkoudheid

  Bij een verkoudheid zijn de luchtwegen besmet met een virus. Vaak gaat dat gepaard met hoesten, niezen, lichte verhoging, dikke en pijnlijke lymfeklieren in de hals, hoofdpijn, oorpijn en keelpijn. De slijmvliezen in de neus en keel produceren altijd wat vocht en slijm. Als ze door een verkoudheidsvirus ontstoken raken, zwellen ze op en gaan overmatig veel slijm (snot) aanmaken. Hierdoor kan de neus verstopt raken of juist gaan lopen.

  Gelukkig zijn er middelen om de klachten, die optreden bij een verkoudheid, te verminderen en te verzachten.

  Lees meer »
 5. Overwinteren en een ander griepmoment

  Griep komt het hele jaar voor, maar steekt vooral de kop op in de wintermaanden. In het buitenland kan een ander griepvirus heersen dan in Nederland.

  Overwinteren

  Mensen die in de winter lekker de warmte opzoeken en zo denken alle narigheid van de winter – dus ook de griep – te ontlopen, kunnen in het buitenland toch met griep te maken krijgen. Dit hangt af van de bestemming.

  Het buitenland

  Op het noordelijk halfrond heerst namelijk griep tussen november en april en op het zuidelijk halfrond tussen april en november. In tropische gebieden heerst griep vaak het hele jaar.

  Tip: Overleg met de huisarts of het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (www.lcr.nl) of u een extra griepvaccin nodig hebt voor het buitenland.

  Lees meer »
 6. Griep bij oudere mensen

  Elk jaar krijgen ongeveer 820.000 Nederlanders griep. Tijdens een gemiddelde griepepidemie in de winter overlijden er in Nederland 250 tot 2000 mensen aan de griep of aan de gevolgen ervan. Negentig procent van de sterfgevallen betreft mensen van 65 jaar en ouder.

  Griep en andere ziektes

  Griep kan voor ouderen gevaarlijk zijn omdat zij vaak ook last hebben van andere ziektes. Hierdoor is de gezondheid zwakker en kan griep voor complicaties zorgen. Het is daarom belangrijk om bij griep meteen een huisarts te raadplegen wanneer je ouder dan 60 bent. Soms kan het nodig zijn om medicijnen te geven. Bijvoorbeeld bij (dreigende) longontsteking of uitdroging.

  De griepprik

  Kinderen en volwassenen met een medische indicatie voor de griepprik en mensen van zestig jaar en ouder worden elk jaar opgeroepen voor de griepprik. Deze verkleint de kans op griep en verkleint daarnaast het risico dat al bestaande aandoeningen door griep verergeren. Bovendien zorgt de griepprik ervoor dat áls de griep toch toeslaat, deze milder verloopt en de kans op complicaties kleiner is.

  Producten bij griep

  Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar die je kunt gebruiken wanneer je toch griep hebt. Je kunt bij koorts en pijn paracetamol nemen, maximaal acht tabletten van 500mg per dag. Ook zijn er drankjes en tabletten om hoest en kriebelhoest te verlichten,

  Lees meer »
 7. Alles over griep

  Griep, of influenza, wordt veroorzaakt door het griepvirus. Griep verspreidt zich snel en is zeer besmettelijk. Wanneer veel mensen tegelijkertijd griep hebben, spreken we van een griepepidemie. Griep gaat meestal vanzelf weer over, maar sommige mensen kunnen ernstig ziek worden. Alles over griep lees je hier.

  Wat is griep?

  Griep is een besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door het griepvirus (influenzavirus). Het begin is vaak plotseling met koude rillingen en hoge koorts. Dit gaat meestal gepaard met spierpijn in het hele lichaam, keelpijn, hoofdpijn, droge hoest en verkoudheid. Je kunt flink beroerd zijn van de griep.

  Hoe lang duurt de griep?

  Meestal verdwijnt de griep vanzelf. Na een dag of vijf zijn de pijn en koorts verdwenen, maar het kan wel een paar weken duren voordat je je weer fit voelt. Als je door de griep last krijgt van kortademigheid, suf wordt, erg veel slijm ophoest en de koorts langer dan vijf dagen aanhoudt, is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Het kan dan bijvoorbeeld zijn dat je een ontsteking van de luchtwegen (bronchitis) of longontsteking heeft ontwikkeld.

  Griep geneest sneller als je voldoende rust neemt. De hele dag in bed liggen is niet nodig, maar vermijd zware inspanning. Kleed je goed op het weer als je naar buiten gaat. Verder is het belangrijk voldoende te drinken.

  Medicijnen tegen de griep

  Er zijn geen medicijnen tegen griep. Antibiotica helpen ook niet, omdat deze een bacterie bestrijden en geen virus. Wel kun je bij koorts en pijn

  Lees meer »
 8. COPD en griep

  Griep of influenza is gevaarlijk bij COPD. Waarom is dat? En is een griepprik voor jou aan te bevelen? Lees hier over COPD, griep en de griepprik.

  Griep bij COPD

  Veel patiënten met COPD krijgen één of meer plotselinge verslechteringen van hun klachten per jaar. Deze zogenaamde exacerbaties zorgen voor een versnelde achteruitgang van de longfunctie en een vermindering van de kwaliteit van leven. De verslechteringen slokken meer dan de helft van de gezondheidzorgkosten voor COPD op.

  Infecties door virussen, waaronder het griepvirus, zijn een belangrijke oorzaak van exacerbaties, toegenomen ziekte en sterfte bij patiënten met COPD. Tijdens het jaarlijkse virusseizoen lopen patiënten met COPD een groter risico op ziekenhuisopname, onafhankelijk van hun leeftijd of de ernst van de COPD. Preventie en vroegtijdige behandeling van exacerbaties zijn daarom belangrijke doelen bij de behandeling van COPD.

  Vermoed je een luchtweginfectie en dreigt daardoor een exacerbatie? Of doet zich een plotselinge verergering van benauwdheid of kortademigheid en/of toename van hoestklachten voor? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de huisarts. Vaak zal deze de dosering van de medicijnen willen aanpassen of tijdelijk medicatie willen toevoegen.

  Tijdens het virusseizoen lopen COPD-patiënten een groter risico op ziekenhuisopname.

  Wat doet het influenzavirus bij stabiele COPD?

  De longen zijn aan de binnenkant bekleed met een slijmvlies dat bescherming biedt tegen schadelijke

  Lees meer »