Je bent zeker niet de enige die weleens te maken heeft met een slechte adem. Een slechte adem ontstaat bijvoorbeeld na het drinken van alcohol, koffie of het eten van knoflook. Daarnaast hebben veel mensen direct na het opstaan last van een slechte adem. In sommige gevallen kan een slechte adem echter chronisch zijn. We spreken dan van halitose. Een chronisch slechte adem komt zelfs voor bij 1 op de 7 mensen en vaak zonder dat ze het zelf weten. Een slechte adem is vervelend, maar dat niet alleen, want het kan je ook onzeker maken. Bij een slechte adem kunnen we bijvoorbeeld kauwgom gebruiken om het tijdelijk te verhelpen. Toch is het beter om de persoonlijke oorzaak van een slechte adem te achterhalen. 

 

Leefstijl is van invloed op een slechte adem

Wat kan de oorzaak van een slechte adem zijn? Zo speelt bijvoorbeeld mondhygiëne een rol, maar ook leefstijl factoren zijn van aanzienlijke invloed. En wist je dat ook jouw darmen van belang kunnen zijn bij een slechte adem? Kortom, je kunt een slechte adem zien als een signaal van je lichaam. Ontdek in dit blogartikel wat je kunt doen bij een slechte adem. 

Wat zijn de oorzaken van een slechte adem?

Er zijn verschillende oorzaken te benoemen van een slechte adem waarbij mondverzorging, maar ook leefstijl factoren een grote invloed hebben:

  • Slechte mondhygiëne; verschillende mondproblemen zijn dikwijls een oorzaak van een slechte adem. Dit kun je herkennen aan bijvoorbeeld aanslag op de tong door etensresten of bacteriën achter op de tong, maar vaak ook in de hele mond. Bacteriën produceren namelijk zwavel dat een stinkende verbinding geeft. Bij een ruwe tong is er vaker sprake van tongbeslag dan bij een zachte tong. Ouderen hebben meestal meer last van tongbeslag dan jongeren. Voedselresten blijven eerder achter op een ruwe tong. 
  • Tandvleesproblemen; bacteriën in tandplak kunnen leiden tot ontstoken tandvlees dat een slechte adem kan geven. Er ontstaat zwavelgeur door de bacteriën in de tandvleesontsteking. Daarnaast kunnen tussen de tanden en kiezen bacteriën in voedselresten achterblijven en zorgen voor een slechte adem. Bovendien kunnen amandelsteentjes invloed hebben op de adem.
  • Een droge mond geeft vaak een slechte adem; bijvoorbeeld door een verminderde speekselproductie of door het ademen door de mond. Daarnaast kan een droge mond het gevolg zijn van te weinig water drinken. Het drinken van alcohol, koffie of suikerrijke drankjes geeft sneller een droge mond. 
  • Darmproblemen, zoals verstopping (obstipatie).
  • Roken; zorgt voor een droge mond en geeft meer kans op een slechte adem.
  • Bepaalde voeding, zoals sterke kruiden geven eerder een slechte adem.
  • Verminderde weerstand; een lage weerstand geeft bijvoorbeeld meer kans op het ontstaan van aften en een slechte adem.
  • Stress; zelfs mentale problemen, zoals stress, maar ook een depressie kan een mogelijke oorzaak zijn van een slechte adem. 
  • Gebruik van geneesmiddelen; sommige geneesmiddelen kunnen een slechte adem geven. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen met nitraten, zoals isosorbidedinitraat en isosorbidemononitraat, maar ook jodium bevattende geneesmiddelen, zoals amiodaron en kaliumjodide, lithium en vitamine B-preparaten. Sommige geneesmiddelen kunnen ook secundair een slechte adem veroorzaken; zo kunnen ze leiden tot een verminderde speekselproductie en een droge mond of een schimmelinfectie in de mond. Overleg met een arts of er een alternatief is als jouw medicijn een slechte adem veroorzaakt. 

 

Andere oorzaken van een slechte adem

Daarnaast zijn er, hoewel in minder voorkomende mate, andere oorzaken van een slechte adem:

  • Een slecht sluitend sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag
  • Een ontsteking in de keel- of neusholte
  • Een uitstulping van de slokdarm
  • Een lever- of nierziekte

Is de slechte adem niet oplosbaar met een goede mondverzorging dan kan het probleem elders liggen dan in de mondholte. Overleg met de huisarts voor een eventuele doorverwijzing naar een KNO-arts of een MDL-arts. Tenslotte zijn er ook artsen en ziekenhuizen die een speciaal halitosespreekuur hebben. 

Hoe weet je of je uit je mond ruikt? Je kunt aan iemand uit je omgeving vragen of je uit je mond ruikt, maar je kunt dit ook zelf achterhalen. Dit doe je door te ruiken aan opgedroogd speeksel van de achterkant van je tong.

Hoe kun je een slechte adem helpen voorkomen?

Een slechte adem is op verschillende manieren te verhelpen en te voorkomen. Een goede mondhygiëne en mondverzorging is essentieel, maar ook een leefstijl met gezonde gewoonten:

  • Poets de tanden tweemaal per dag. Zo voorkom je niet alleen tandplak en gaatjes, maar ook een slechte adem. Reinig ook dagelijks tussen de tanden en de kiezen met bijvoorbeeld flossdraad of tandenstokers. Door goed te poetsen zul je ook tandvleesproblemen helpen voorkomen. Breng ook regelmatig een bezoek aan de tandarts en mondhygiëniste. 
  • Gebruik een tongschraper om tongaanslag te helpen verwijderen. Dit doe je zowel ‘ochtends als ’s avonds. Het liefst gebruik je een tongschraper van natuurlijk materiaal, zoals bamboe of hout zodat je de tong niet beschadigt.
  • Vermijd het gebruik van een regulier mondwater, want deze bevat vaak chemische ingrediënten en alcohol die de mond laten uitdrogen en dat leidt weer tot een slechte adem. 
  • Maak zelf een natuurlijke mondspoeling met zuiveringszout, appelazijn of teatree-olie dat een antibacteriële en ontstekingsremmende werking heeft. 
  • Spoel de mond dagelijks met een pure plantaardige olie, zoals kokosolie. Hoe werkt het? Je houdt de olie een aantal minuten in je mond waarna je het uitspoelt, maar niet in de gootsteen vanwege de achtergebleven bacteriën. 
  • Begin jouw dag niet gelijk met een kop koffie, maar met een glas water met citroensap. Citroen zal een slechte adem helpen verwijderen. Drink daarnaast gedurende de hele dag voldoende water om zowel jouw lichaam als jouw mond gehydrateerd te houden.
  • Zorg voor een gezonde darmflora door voldoende vezels te eten; zo voorkom je ook een moeilijke stoelgang. Met goede voeding zorg je voor een gezonde spijsvertering en een gezonde mond met minder kans op een slechte adem. 
  • Wees matig met het eten van knoflook, uien of ander sterk gekruid voedsel. Deze kunnen langere tijd zorgen voor een slechte adem. Daarnaast beperk je het gebruik van alcohol, koffie en zwarte thee; deze drogen de mond uit en geven sneller een slechte adem. Wist je dat verse muntthee kan helpen bij een slechte adem?
  • Eet minder suikers, want suikers bevorderen de groei van bacteriën; zowel in de mond als in onze darmen. 
  • Stimuleer de speekselproductie door lichtzuur voedsel te eten of producten te nemen waarop je goed moet kauwen, zoals wortels, fruit of suikervrije kauwgom. Je kunt ook speciale producten gebruiken om een droge mond te helpen voorkomen. 
  • Stoppen met roken; zorgt direct voor een betere mondgezondheid en het helpt een slechte adem voorkomen. 
  • Een slechte adem kan een teken zijn van jouw lichaam dat ontgiften nodig is. Dit bevorder je al door water te drinken en groene groenten te eten. Je kunt ook gebruik maken van bijvoorbeeld chlorella.
  • Zoek naar manieren om stress te verminderen; mindfulness, zoals meditatie zal helpen, maar ook beweging, zoals wandelen. Maak gebruik van magnesium om makkelijker te ontspannen en beter te slapen. 
  • Gebruik alleen natuurlijke producten voor mondverzorging, zoals een fluoridevrije tandpasta. Ontdek hier ook een assortiment aan natuurlijke mondwaters.