Mondverzorging

 1. Hoe kun je een knakkende kaak verhelpen?

  Veel mensen hebben wel eens last van een knakkende kaak. Een knakkende kaak ontstaat in de meeste gevallen als je gaapt of als je je mond (te wijd) opendoet. Wanneer je kaak vaak knakt, vraag je je misschien af of dit kwaad kan en hoe je er eventueel van af kunt komen. Of een knakkende kaak erg is en hoe je een knakkende kaak kunt verhelpen lees je hier!

  Knakkende kaak kaakgewricht

  Een knakkende kaak heeft alles te maken met je kaakgewricht. Het kaakgewricht bevindt zich onderaan in je kaak en verbindt de onderkaak met je schedel. Je kaakgewrichten bevinden zich net voor je oren aan beide kanten van je gezicht en kunnen zoals we allemaal weten op en neer en van links naar rechts bewegen. Dit is mogelijk vanwege het kraakbeen (meniscus) wat tussen het kaakgewricht zit. Wanneer je je mond beweegt en open doet beweegt het kraakbeen in dezelfde beweging. 

  Knakkende kaak

  Wanneer je last hebt van een knakkende kaak, kan het in de meeste gevallen geen kwaad en is er geen reden om een tandarts afspraak te plannen. Maar als je pijn ervaart wanneer je kaak knakt, dan kan er iets aan de hand zijn en is het verstandig om naar de tandarts te gaan! Heb je last van een pijnlijke knakkende kaak? Dit kan verschillende oorzaken hebben:

  • Verminderde bewegingsvrijheid van je kaken
  • Oorsuizen
  • Zenuwpijn
  • Migraine en hoofdpijn
  • Duizeligheid

  Ook kan stress leiden tot een pijnlijke knakkende kaak. Stress leidt vaak tot tandenknarsen wat een knakkende kaak tot gevolg kan hebben. Daarnaast zijn er andere verschillende medische aandoeningen die een verhoogd risico geven op een knakkende kaak.

  Knakkende kaak verhelpen

  Een knakkende kaak kan relatief eenvoudig vermindert worden. Om een knakkende kaak te verhelpen, is het belangrijk om de spanning op je kaak (kaakgewricht en kaakspieren) te verminderen. Met behulp van deze onderstaande tips kun je snel en eenvoudig je knakkende

  Lees meer »
 2. Tanden bleken: zelf doen of naar de tandarts?

  Tanden bleken: zelf doen of naar de tandarts?

  Stralend witte tanden zijn een schoonheidsideaal voor veel mensen. Maar door koffie, thee, wijn en roken treedt bij veel mensen een gele of bruine verkleuring op. Het bleken van je tanden door de tandarts is kostbaar en over de effectiviteit en veiligheid van methoden om zelf je tanden te bleken bestaan soms twijfels. Wat zijn de verschillen tussen de methodes?

  Kleurstoffen uit koffie, thee, vruchtensap en wijn kunnen zorgen voor verkleuring van je tanden, evenals ouder worden en roken
  Lees meer »
 3. Fluoridevrije mondverzorgingsproducten

  Fluoridevrije mondverzorgingsproducten

  Om het gebit goed te onderhouden levert fluoride een bijdrage, maar is het niet essentieel. Veel belangrijker voor het voorkomen van gaatjes zijn het eet- en drinkgedrag en mondhygiënemaatregelen.

  Alhoewel de kans op acute en chronische overdosering bij normaal gebruik van fluoride bevattende mondverzorgingsproducten volgens de huidige wetenschappelijke inzichten zeer gering is, geven sommige mensen de voorkeur aan het gebruik van fluoridevrije producten. Het gebruik van fluoride kan worden beperkt door een fluoride-vrije tandpasta te gebruiken.

  Lees daarnaast het etiket van mondverzorgingsproducten. Ook in tandenstokers, floss en mondspoelmiddelen kan namelijk fluoride zitten. In sommige landen wordt water gefluorideerd. Wil je dit vermijden? Gebruik dan bronwater. Om je gebit te beschermen tegen cariës is de belangrijkste maatregel, of je nu wel of geen fluoride gebruikt: onderhoud je gebit goed met de juiste mondverzorging en door suikerhoudende producten zoals frisdranken, ranja en diksappen te vermijden.

  Lees meer »
 4. Fluoride, de baten en de risico’s

  Fluoride, de baten en de risico’s

  Fluoride is één van de bekendste ingrediënten in tal van mondverzorgingsproducten. Lange tijd werd gedacht dat de stof essentieel is voor het voorkomen van gaatjes in je gebit. Sommige landen voegen om die reden zelfs fluoride toe aan het drinkwater. Het gebruik van fluoride kent echter ook nadelen. In dit artikel zetten wij de voor- en nadelen van fluoride voor je op een rijtje.

  Fluoride en mondverzorging zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Over het nut en de veiligheid van fluoride is echter veel discussie
  Lees meer »
 5. Zwangerschap, misselijkheid en mondverzorging

  Zwangerschap, misselijkheid en mondverzorging

  Tip 1: Even wachten

  Als je veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid en regelmatig moet overgeven, wil je na het braken de mond misschien het liefst meteen poetsen om de vieze smaak kwijt te raken. Toch is dat niet verstandig. Door maagzuur wordt tandglazuur namelijk zacht. Als je daar met een stevige borstel overheen poetst, kan het beschadigen. Even een uurtje wachten dus. Spoelen met een mondspoelmiddel kan overigens wel.

  Tip 2: Een andere tandenborstel

  Als je erg misselijk bent, is de verleiding misschien groot om de kiezen achterin de mond met rust te laten. Een tandenborstel

  Lees meer »
 6. Mondhygiëne

  Mondhygiëne

  Voor gezonde tanden en gezond tandvlees is een goede mondhygiëne essentieel. Het helpt om tandbederf en tandvleesaandoeningen te voorkomen en bestrijden, en zorgt voor een frisse adem.

  Om tandproblemen te voorkomen is poetsen met een fluoridetandpasta
  Lees meer »
 7. Prothese

  Prothese

  Als je een of een aantal tanden of kiezen kwijt bent, kan een tandprothese ervoor zorgen dat het gebit er uiterlijk toch volledig uitziet. Ook kun je er beter mee kauwen, bijten en praten. Het voorkomt tot slot dat de overgebleven tanden en kiezen scheef gaan staan.

  Lees meer »
 8. Het reinigen van een kunstgebit

  Het reinigen van een kunstgebit

  Als alle kiezen en tanden moeten worden getrokken of zijn uitgevallen, is een kunstgebit een oplossing. In Nederland hebben bijna drie miljoen mensen er een.

  Lees meer »
 9. Geïrriteerd tandvlees en tandvleesontsteking

  Geïrriteerd tandvlees en tandvleesontsteking

  Gezond tandvlees zorgt niet alleen voor een stralende lach, het bevordert ook een frisse adem. Tandvlees dat in goede conditie is, is lichtroze van kleur en beschermt het bot van de kaak en de wortels van kiezen en tanden. Als tandplak niet goed wordt weggehaald, kunnen bacteriën de kleine opening tussen tanden en tandvlees binnendringen en een ontsteking van het tandvlees veroorzaken. Een ontsteking begint vaak aan de rand van het tandvlees. Het is belangrijk om meteen maatregelen te treffen. Als een ontsteking zich uitbreidt, kan het kaakbot rondom de tanden en kiezen namelijk aangetast raken. Dit kan zo ver gaan dat er bot verdwijnt en tanden en kiezen los gaan staan of zelfs uitvallen.

  Twee soorten tandvleesontsteking

  • Gingivitis: ontstoken tandvlees langs de randen van de tanden en kiezen. Het tandvlees kan rood, slap en gezwollen zijn. Vaak gaat het bloeden bij het tandenpoetsen en soms ook als er iets wordt gegeten.
  • Parodontitis: een ontsteking diep in het tandvlees waarbij vezels en kaakbot worden afgebroken. Het geeft vaak geen pijnklachten, maar is te herkennen aan rood, slap, gezwollen, terugtrekkend en bloedend tandvlees. Een vieze smaak in de mond of een slechte adem kunnen
  Lees meer »
 10. Aften

  Aften

  Aften zijn zweertjes of blaasjes in de mond. Ongeveer 1 op de 5 Nederlanders heeft er wel eens last van. Hoe aften wordt veroorzaakt en wat je eraan kunt doen om er zo snel mogelijk weer vanaf te komen, lees je hier.

  Wat zijn aften?

  De plekjes zijn nog geen halve centimeter groot, witachtig of geel van kleur en hebben vaak een ontstoken rand. Dit zorgt voor een vervelende pijn. Aften komen voor aan de binnenkant van de wangen of lippen en op of onder de tong. Het is een fabel dat aften ontstaan bij een gebrek aan vitamines. Wel steken ze vaak de kop op als de weerstand verlaagd is. Een directe oorzaak voor aften is niet bekend.

  Lees meer »