Zonlicht is goed voor lichaam en geest, maar ook houdt de zon onze huid mooi en gezond. Toch kan de huid soms extra gevoelig zijn voor zonlicht en kan er sprake zijn van een zonneallergie. Zonneallergie ontstaat meestal doordat de huid (nog) niet voldoende gewend is aan de zon. Een zonneallergie ontstaat dan ook meestal in het voorjaar of aan het begin van de zomer. Naarmate we langer de zon in gaan, raakt onze huid steeds beter gewend aan de zon. De zon is door de aanmaak van vitamine D essentieel voor onze gezondheid. Vooral bij de gevoelige huid is goede zonbescherming wel van belang. In dit blogartikel lees je hoe je zonneallergie kunt helpen voorkomen. Tenslotte wil je graag onbezorgd genieten van de zon!

Hoe ontstaat een zonneallergie?

Een zonneallergie ontstaat door de UV-straling van zonlicht. Wanneer er sprake is van een zonneallergie, reageert de huid niet goed op de zon. Bij een lichte huid heb je vaak meer kans op een zonneallergie. Daarnaast hebben vrouwen vaker dan mannen last van zonneallergie. In de lente heb je de meeste kans op een zonneallergie, omdat de huid dan vaak nog niet voldoende gewend is aan de zon. Naarmate de zomer vordert, is de huid meestal beter bestand tegen de zon. Iedereen kan zonneallergie krijgen, ook als je voorheen wel altijd goed tegen de zon kon. Wist je dat de huid ook overgevoelig kan reageren op zonlicht in combinatie met bepaalde medicijnen of cosmetica? Daarnaast kan de kans op zonneallergie toenemen bij bepaalde ziekten, maar ook door contact met sommige planten of kruiden. Bij gebruik van medicijnen vraag je de arts of er een kans is op lichtgevoeligheid als je de zon ingaat. 

Hoe herken je een zonneallergie?

Hoe ziet zonneallergie eruit? Een zonneallergie kun je herkennen aan afwijkende reacties van de huid. Deze kunnen al na enkele uren ontstaan, maar ook pas na enkele dagen nadat je in de zon bent geweest. Zo kunnen er bijvoorbeeld warmtebultjes ontstaan die soms ook jeuk geven. Warmtebultjes komen ook voor bij baby’s en kinderen. Daarnaast kun je zonneallergie herkennen aan blaasjes of vlekjes op de huid. Meestal heb je echter na een paar dagen geen klachten meer als je uit de zon blijft. Wees overigens ook alert op een zonnesteek als je langer de zon ingaat en gevoelig bent voor een zonneallergie. 

Bekijk al onze zonbescherming hieronder:

Wat kun je doen bij zonneallergie?

Zonneallergie bultjes kunnen erg vervelend zijn. Wat te doen tegen zonneallergie? Dat lees je hieronder:

  • Bereid je huid langzaam voor op de lentezon door dagelijks enkele minuten blootstelling toe te voegen. 
  • Bescherm je huid tegen UV-straling met een natuurlijke zonnebrand, zoals Lavera, die minerale filters gebruikt. 
  • Kies voor natuurlijke huidverzorgingsproducten en vermijd chemische toevoegingen die zonneallergie kunnen verergeren. 
  • Voed je huid van binnenuit met vitamines en blijf gehydrateerd door voldoende water te drinken. 
  • Gebruik pure aloë vera gel om je huid te beschermen, te hydrateren en te verzorgen. 
  • Zoek tijdens de warmste uren van de dag de schaduw op en draag luchtige katoenen kleding om oververhitting te voorkomen. 
  • In geval van ernstige zonneallergie kan lichttherapie worden overwogen, maar medicijnen worden zelden voorgeschreven.