Zonbescherming

 1. Review: lavera zonnebrand

  Hierom is een zonnebrand belangrijk!

  Het is weer zomer! De tijd om naar buiten te gaan en te genieten van het zonnetje is weer aangebroken. Maar het kan niet vaak genoeg gezegd worden: gebruik altijd een zonnebrand als je naar buiten gaat! Je maakt dan wel vitamine D uit zonlicht, maar teveel zon is schadelijk voor je huidcellen. De huid probeert de schade te herstellen door te gaan vervellen maar er zijn ook schadelijke effecten die soms niet te herstellen zijn. Daarnaast krijg je door teveel zonlicht ook sneller rimpels en door altijd zonnebrand te smeren bescherm je de huid hiervoor.

  Wat is goede zonnebrand?

  Tegenwoordig zijn er veel soorten zonnebrand op de markt: verschillende SPF's, met of zonder bronzer, met of zonder parfum etc. Dit maakt de keuze voor een goede zonnebrand niet gemakkelijk. Daarom hebben wij verschillende zonnebrandcrèmes van lavera getest. lavera is een van de meest bekende natuurcosmetica merken ter wereld en produceert al meer dan 30 jaar natuurlijke verzorgings- en make-up producten. lavera gebruikt 100% natuurlijke ingrediënten die indien mogelijk ook van biologische afkomst zijn. Super fijn voor je huid en voor het milieu! We hebben ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

  1. lavera zonnebrand spray SPF30
   Deze biologische zonnebrand spray je gemakkelijk over je huid, het trekt snel in en plakt niet. Daarnaast beschermt het ook goed tegen de zon. Deze zonnebrand maakt bewust geen gebruik van de nanotechnologie die je in andere sprays wel vaak ziet. De perfecte zonbescherming!
  2. lavera zonnebrand lotion SPF30
   Deze zonnebrand is niet plakkerig en smeert gemakkelijk over de huid. Van de lotion is ook een variant v
  Lees meer »
 2. Vakantie en zonnebrand

  Vakantie en zonnebrand

  Het is vakantie! Lekker naar zonnig Italië, genieten aan de Spaanse Costa of op een terras in eigen land. Dit betekent dat de meeste mensen meer tijd buiten doorbrengen, met als gevolg dat de huid waarschijnlijk meer wordt blootgesteld aan de zon. Het is extra belangrijk om de huid te beschermen tegen de zon met zonnebrand.

  Schadelijke effecten van de zon

  Naast warmte en licht, straalt de zon ook ultraviolette (UV) straling uit. Er zijn drie soorten UV-straling: UV-A, UV-B en UV-C. De laatstgenoemde, UV-C, wordt door de atmosfeer tegengehouden. De UV-B straling zorgt ervoor dat je bruin wordt of verbrand, maar kan ook huidkanker veroorzaken. De UV-A straling veroorzaakt veroudering van de huid (rimpels) en een vorm van huidkanker, namelijk melanomen.

  Lees meer »
 3. Biologische zonbescherming van Lovea

  Biologische zonbescherming van Lovea

  100% minerale zonnefilters

  Lovea BIO is 100% natuurlijk en biedt op een biologische wijze zonbescherming op basis van minerale filters. Alle zonneproducten van Lovea BIO zijn gebaseerd op een zuivere minerale bescherming dankzij titaniumdioxide. Dit werkt volledig anders dan een chemische zonnefilter en is daardoor 100% veilig en zacht, zelfs voor de zeer gevoelige en tere huid van kleine kinderen.
  Lovea BIO combineert natuurlijke ingrediënten en technologische innovaties, met als doel gezonde en effectieve producten te maken. Alle producten van Lovea BIO zijn vrij van parabenen, siliconen, PEG, synthetische kleurstoffen en -parfums.
  Lees meer »
 4. Met huidkanker in de zon

  Met huidkanker in de zon

  Met huidkanker in de zon

  Wanneer je huidkanker hebt, hoef je de zon niet helemaal te mijden. Huidkanker is wel een signaal dat je huid in het verleden vaker en/of langer aan UV-straling blootgesteld is geweest dan als veilig wordt beschouwd voor jouw huidtype. Hoe lang je in de zon kunt blijven, hangt af van je huidtype en de zonkracht. Meer informatie hierover vind je hier. Voor alle mensen geldt het advies een zonbeschermingsproduct te gebruiken dat bij jouw huidtype past en verstandig te zonnen. Zorg er in ieder geval voor dat je huid niet verbrandt.

  Verschillende typen huidkanker

  Huidkanker wordt onderscheiden in verschillende typen.

  • Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende, maar minst kwaadaardige vorm en kan bijna altijd worden genezen. Overmatige blootstelling aan UV-straling in het verleden is de belangrijkste risicofactor. Bij bijna de helft van de mensen bij wie een basaalcelcarcinoom is weggehaald, wordt binnen vijf jaar opnieuw één of meerdere basaalcelcarcinomen ontdekt, op een andere plaats.
  • Plaveiselcelcarcinoom is de tweede meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm ontstaat meestal op plaatsen waar de huid ooit door de zon
  Lees meer »
 5. Bescherm de zongevoelige huid

  Bescherm de zongevoelige huid

  Ladival voor de zongevoelige huid

  Ladival heeft speciaal voor deze zongevoelige huid een zonnebrandcrème ontwikkeld die niet alleen uitstekend beschermt tegen UVA, UVB en IRA straling. Ladival voor de Zongevoelige Huid is een gel zonder geur-, kleur- of conserveringsmiddelen, stoffen die de huid extra kunnen irriteren.

  Lees meer »
 6. UV-straling

  UV-straling

  UVA en UVB

  Er zijn twee soorten UV-straling die ons bereiken: UVA en UVB. Vroeger dacht men dat UVA onschadelijk was, maar dat blijkt niet te kloppen. UVA veroudert de huid versneld en leidt in hogere dosis tot zonnebrand en huidkanker. UVB verbrandt de huid en is de belangrijkste veroorzaker van zonnebrand en huidkanker. Het is daarom belangrijk jezelf en jouw kinderen te beschermen tegen de zon.

   

  Zonkracht

  De zonkracht is een maat voor de hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt. Deze kan variëren tussen 0, geen zonkracht, en 10, zeer sterke zonkracht. De hoeveelheid UV neemt toe naarmate de zon hoger staat en varieert met de seizoenen en het moment van de dag. Het is afhankelijk van wolken, vocht of stof in de atmosfeer en van de hoeveelheid ozon. Warmte heeft geen invloed: op een koele, zonnige dag kan de zonkracht even sterk of sterker zijn dan op een warme dag. Op de site van het KNMI kunt u de actuele zonkracht en de verwachte zonkracht voor de komende dagen vinden. Hiermee zou je kunnen berekenen hoelang je bij een bepaalde zonkracht in de zon kunt zijn voordat jouw huid gaat verbranden. Dit is afhankelijk van je huidtype.

  Lees meer »
 7. Is kanker te genezen?

  Is kanker te genezen?

  Vooruitgang

  Een vroegtijdig ontdekte kanker die (nog) niet is uitgezaaid, is veel beter te behandelen dan uitgezaaide kanker. Daarnaast is de ene soort beter te behandelen dan de andere soort.

  Jaarlijks wordt veel vooruitgang geboekt in het sneller opsporen en effectiever behandelen van kanker. Onlangs hebben onderzoekers voorspeld dat 90 procent van de kankersoorten over twintig jaar niet meer dodelijk is.

  Lees meer »
 8. Het risico op huidkanker verminderen

  Het risico op huidkanker verminderen

  Overmatige blootstelling aan UV-straling

  Is de zonkracht sterk of heb je een huidtype dat makkelijk verbrandt, dan doe je er verstandig aan uit de zon te blijven of gevoelige lichaamsdelen te bedekken. Overmatige blootstelling aan UV-straling is de voornaamste risicofactor voor het ontstaan van huidkanker. Bij het KNMI in De Bilt wordt de hoeveelheid UV-straling continu gemeten. Hoeveel straling de aarde bereikt hangt vooral af van hoe hoog de zon aan de hemel staat.

  Smeren, smeren, smeren

  Je kunt natuurlijk proberen helemaal uit de zon te blijven of altijd bedekkende kleding te dragen. Realistisch is dit meestal niet. Kom je wel in de zon, dan doe je er altijd goed aan een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor te gebruiken. Vergeet daarbij ook je lippen niet. Zeker bij kinderen onder de vijftien jaar wordt aangeraden altijd in te smeren met een hoge beschermingsfactor.

  Lees meer »
 9. De rol van UV-straling bij het ontstaan van huidkanker

  De rol van UV-straling bij het ontstaan van huidkanker

  Het ontstaan van huidkanker

  Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort. Huidkanker komt zowel bij mannen als vrouwen voor en kan in veel verschillende vormen optreden.

  De belangrijkste oorzaak van huidkanker is een overmatige blootstelling aan UV-straling. Zowel in zonlicht als in zonnebanklicht komt UV-straling voor die zorgt voor bruining van de huid. Als de huid te vaak en te lang aan UV-straling wordt blootgesteld kunnen de huidcellen beschadigen. Op langere termijn kan huidkanker het gevolg zijn.

  Lees meer »
 10. Goede bescherming onder de zonnebank

  Goede bescherming onder de zonnebank

  Hoe bescherm je de huid onder de zonnebank?

  Wanneer je onder de zonnebank gaat, gebruik je geen zonnebrandcrème met een beschermende factor zoals in de echte zon. Wanneer je jezelf laat adviseren in de zonnestudio over welke zonnebank bij jouw huidtype past, is de kans op verbranding klein. Je draagt het beste geen make-up of parfum en zet een speciaal zonnebankbrilletje op.

  Wat voor invloed heeft de zonnebank op de huid?

  Te veel en onbeschermd zonnen is niet goed voor de huid en je gezondheid. Of je dat nu in de echte zon doet of onder de zonnebank. Echt zonlicht bestaat grotendeels uit UVA straling en voor een klein gedeelte uit UVB straling. Een zonnebank straalt vooral UVA en weinig of geen UVB straling uit. Natuurlijk zonlicht of ‘zonnebank zonlicht’ hebben ongeveer dezelfde eigenschappen. Door te veel zonnen raakt het collageen in de huid beschadigd, waardoor de huid eerder verslapt. Daarnaast kunnen rimpels en pigmentvlekken een gevolg zijn van het zonnen.

  Lees meer »