Herfstkleuren, een warme trui en gezellige avondjes met hete thee en het aroma van kaneel. De herfst is weer begonnen, en daarmee ook de typische kwaaltjes zoals verkoudheden en griep. Door je immuunsysteem te helpen kan je jezelf hier beter tegen wapenen. Ontdek hoe jij je weerstand kan ondersteunen. 

Hoe werkt je weerstand eigenlijk?

Met ‘weerstand’ wordt het immuunsysteem bedoeld. Het immuunsysteem bestaat uit witte bloedcellen die ziekteverwekkers bestrijden, zoals bacteriën en virussen. Op die manier houdt het immuunsysteem het lichaam gezond. Als het immuunsysteem zo’n ziektewekker verslaat, onthouden de immuuncellen dit. Hierdoor kunnen de immuuncellen de volgende keer eerder en effectiever reageren. Daardoor is je immuunsysteem van kinds af aan steeds sterker geworden. Maar zo nu en dan, als je een verkoudheid hebt, kan je je weerstand best een handje helpen. Maar hoe doe je dat dan? Hieronder vind je 10 natuurlijke tips om jouw weerstand te ondersteunen.

Groente en fruit

In de donkere dagen kan je zeker wel wat meer kleur gebruiken. Groente en fruit met verschillende kleuren zitten vol vitamines en mineralen. Deze voedingsstoffen helpen het immuunsysteem. Dus leg wat meer rode tomaatjes, oranje wortels, gele paprika, groene komkommer, blauwe bessen en roze frambozen op je bord!

Eiwitten

Het is belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Eiwitten spelen namelijk een belangrijke rol in het immuunsysteem. Zo zijn de cellen en communicatiestoffen van het immuunsysteem voor een groot deel opgebouwd uit eiwitten. Ook heb je eiwitten nodig om antistoffen aan te maken. Die zijn weer nodig om ziekteverwekkers te bestrijden. Check even of je voldoende eiwitten binnenkrijgt. Zo niet? Eet dan wat meer eieren, gevogelte, vlees en vis.

Darmbacteriën

Bacteriën voor in de darm? Je denkt er misschien niet direct aan, maar de darmgezondheid speelt een cruciale rol in de weerstand. Het grootste deel van het immuunsysteem bevindt zich in de darmen. Hoe houd je je darmen dan gezond? Door ze te voorzien van gezonde bacteriën! Deze zijn te vinden in producten zoals yoghurt, kefir, kombucha-thee en honing. Combineer dit met wat fruit en je hebt meteen een heerlijk ontbijt!

Vitamine C

Door groenten en fruit te eten, krijg je vitamine C binnen. Deze vitamine staat bekend om zijn ondersteunende rol voor het immuunsysteem. Het draagt bij aan de productie van witte bloedcellen, wat essentieel is in de strijd tegen ziekteverwekkers. Je vindt vitamine C in verschillende fruit- en groentesoorten, zoals citrusvruchten, kiwi's, aardbeien, paprika's, broccoli en spinazie.

Vis

Vis is niet te missen om mede te zorgen voor een goede weerstand. Vis bevat omega-3 en dat vermindert de aanmaak van ontstekingsbevorderende cytokinen. Cytokinen zijn stofjes die worden gebruikt als communicatiemiddel tussen de verschillende cellen. Heel belangrijk die vis dus. Deze vetzuren zijn te vinden in vette vis en ander zee voedsel. Zet dus wat vaker zalm op tafel!

Zonlicht

Vitamine D helpt de normale werking van het immuunsysteem. De huid maakt vitamine D aan onder invloed van zonlicht. Nu de zomer voorbij is, wordt je huid minder blootgesteld aan zonlicht en maken we dus minder vitamine D aan. Het is dus belangrijk om iedere dag naar buiten te gaan. In voeding is ook wel wat vitamine D te vinden, namelijk in vette vis en eieren, maar dat is heel weinig in vergelijking met wat je lichaam aanmaakt als je wordt blootgesteld aan zonlicht. Eventuele tekorten kan je aanvullen met een vitamine D supplement. 

Zink

Zink draagt bij aan het normale functioneren van het immuunsysteem. Het speelt vooral een grote rol bij de immuuncellen die als eerste betrokken zijn wanneer er een ziekteverwekker is gespot in het lichaam. Bij een zinktekort is de vatbaarheid voor virussen groter. Dus vergeet vooral niet om voedingsmiddelen met zink erin te eten. Zink kun je vinden in zeevruchten (vooral oesters), vlees, noten en zaden.

Selenium

Het mineraal selenium is een antioxidant. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn deeltjes die schade aanbrengen aan cellen en weefsels. Wanneer je een hoge hoeveelheid vrije radicalen in het lichaam hebt, ben je vatbaarder voor ontstekingen. Daarnaast helpt selenium het immuunsysteem van de lichaamscellen. Als je een tekort hebt aan selenium ben je vatbaarder voor virussen. Selenium zit in zeevis, noten en zaden. Vooral paranoten bevatten veel selenium.

Echinacea

Echinacea purpurea, ook bekend als de rode zonnehoed, is populair vanwege zijn speciale kwaliteiten. Dit kruid helpt bij gezonde luchtwegen en het heeft een verzachtende invloed*. Daarnaast ondersteunt Echinacea het immuunsysteem*. Je kunt er ook een smakelijke thee van maken, wat vooral handig is tijdens de koude wintermaanden.

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

Ginseng

Ginseng wordt gebruikt in de traditionele kruidenleer vanwege zijn voordelen voor het immuunsysteem*. Maar hoe werkt dit? Het stimuleert de productie van witte bloedcellen*, wat zeer belangrijk is aangezien het immuunsysteem is opgebouwd uit witte bloedcellen. In Aziatische gerechten wordt de ginsengwortel vaak toegevoegd, bijvoorbeeld in soepen. Maar wist je dat je er ook een heerlijke thee van kan maken?

*Evaluatie gezondheidsclaim is lopende

In het kort

Het ondersteunen van je weerstand tijdens de herfst is essentieel. Dit doe je door te zorgen dat je genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt die belangrijk zijn voor je immuunsysteem. Zorg dus voor een dagelijkse dosis groenten en fruit. Producten zoals yoghurt, kefir, kombucha-thee en honing bevatten gezonde bacteriën die mede zorgen voor een goede weerstand. Vis is een rijke bron van eiwitten, omega-3 vetzuren, selenium, zink en een vleugje vitamine D: bijna een alles-in-één pakket. Om voldoende vitamine D binnen te krijgen, is dagelijks buiten zijn aan te raden. Een verwarmend Aziatisch gerecht met ginseng kan ook helpen tijdens de koudere maanden. En overweeg zeker een kopje Echinacea-thee. Op deze manier ben jij helemaal klaar voor de herfst!