Ontharen

 1. Overmatige haargroei bij vrouwen

  Overmatige haargroei bij vrouwen

  Overmatige lichaamsbeharing bij vrouwen wordt hirsutisme genoemd. Haargroei in het gezicht en op het lichaam is sterk afhankelijk van raciale afkomst. Noord-Europese vrouwen hebben bijvoorbeeld minder haargroei in het gezicht, op de buik en op de bovenbenen dan vrouwen uit het Middellandse Zeegebied. Ongeveer vijf procent van de vrouwen heeft last van hirsutisme. Het wordt vaak ten onrechte slechts als een cosmetisch probleem gezien. Vrouwen kunnen er psychisch zeer onder lijden.

  Oorzaken van hirsutisme

  De belangrijkste oorzaak van hirsutisme is een verhoogde spiegel van mannelijke hormonen (androgenen) in het lichaam. Deze hormonen bevorderen de ontwikkeling van de mannelijke geslachtskenmerken. Hoge androgeenspiegels kunnen bij vrouwen worden veroorzaakt door een toegenomen productie van deze hormonen door de eierstokken of bijnieren. Dit kan door diverse aandoeningen worden veroorzaakt. Vaak is dit het polycysteus ovarium syndroom (PCOS), maar ook een gezwel in een eierstok of bijnier kan de oorzaak zijn.

  Een andere oorzaak van hirsutisme kan het gebruik van geneesmiddelen zijn. Medicijnen als anabole
  Lees meer »
 2. Ontharen door Intense Pulsed Light (IPL)

  Ontharen door Intense Pulsed Light (IPL)

  Er zijn meerdere technieken om ongewenste haargroei te verwijderen. De techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van licht om haren te verwijderen heet Intense Pulsed Light ofwel IPL, en wordt veel door dermatologen en huidtherapeuten toegepast.

  IPL verwijdert
  Lees meer »