Ongewenste haargroei: je wilt er waarschijnlijk op een pijnvrije en snelle manier van af. De meeste manieren om dat te doen, zijn waarschijnlijk bij iedereen goed bekend. Zo kun je de haren scheren, harsen, laseren of epileren. In deze blog besteden we aandacht aan een relatief onbekende techniek, die dermatologen en huidtherapeuten in de praktijk veel toepassen. Heb jij al weleens gehoord van Intense Pulsed Light (IPL)? Je leest er alles over in deze blog. 

Wat is IPL-behandeling?

Intense Pulsed Light (IPL) is een methode om haar te verwijderen met behulp van licht. Het lijkt daarmee een beetje op een laserbehandeling of op elektrolytisch ontharen. Het gebruikte licht beschadigt haren en haarfollikels, waardoor ze verdwijnen. Voor het beste resultaat zijn vaak meerdere behandeling nodig: gemiddeld krijgen mensen zo’n 8 à 10 behandelingen. 

Hoe werkt IPL?

Bij IPL bestraalt men de huid met licht van specifieke golflengten. De haren in het bestraalde gebied nemen de energie uit het licht op en het pigment van het haar zet dit in warmte. Het is de bedoeling dat de temperatuur tot minimaal 70 graden Celsius stijgt. Door die warmte gaan de haartjes en de bijbehorende haarwortelzakjes kapot. Ook beschadigt de hitte waarschijnlijk de kleine bloedvaten die voedingsstoffen aanleveren aan dit haarfollikel. Alles samen zorgt ervoor dat de haren op de behandelde plekken verdwijnen. Voor het beste resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. Niet alle haarfollikels zijn gelijktijdig actief en de behandeling treft alleen de actieve follikels. De inactieve follikels komen na verloop van tijd weer in de actieve fase en kunnen dan pas weer worden behandeld. 

Voor wie is IPL geschikt?

IPL is vooral geschikt voor mensen met pigmentrijk haar. Het haarpigment neemt tenslotte de lichtenergie op en zet dit om in warmte. IPL is daardoor niet effectief bij haarkleuren met weinig pigment, zoals grijze, blonde of rode haren. Een IPL-behandeling werkt daarnaast het beste op een lichte huid. Voor het ontharen van een zeer donkere huid gaat de voorkeur uit naar een laserbehandeling.

Wat is het verschil tussen IPL en een laserbehandeling?

Ook een laserbehandeling maakt gebruik van de energie uit licht, maar er is één belangrijk verschil tussen IPL en een laserbehandeling. Dit verschil maakt een laserbehandeling doorgaans effectiever dan IPL. Het licht bij IPL licht bestaat uit verschillende golflengten, terwijl dat er bij een laserbehandeling maar één is. De specifieke golflengte bij een laserbehandeling heeft meer energie. Laserlicht kan de haarwortels daardoor gerichter én effectiever bestrijden. 

Is een IPL-behandeling schadelijk? 

Sommige mensen maken zich zorgen of de straling van IPL niet schadelijk is voor huid, net zoals bijvoorbeeld UV-straling dat is. Bij de IPL-behandeling wordt de huid niet blootgesteld aan extra uv-straling. UV-straling heeft namelijk een andere golflengte. IPL-behandeling verhoogt daardoor niet de kans op huidkanker. Toch zijn behandelaars vaak voorzichtig met grote moedervlekken, omdat deze plekken pigmentrijk zijn en dus veel energie opnemen. Wanneer je huidkanker hebt gehad, overleg dan altijd met je dermatoloog of een IPL-behandeling in jouw geval mogelijk is.

Niet mogelijk om IPL te krijgen? Bekijk dan onze ontharingsproducten:

Overige risico’s van een IPL-behandeling

Aan de meeste behandelingen kleven wel een aantal risico’s, zo ook bij een IPL-behandeling. Door de warmte die in de huid ontstaat, bestaat er een kans op kleine brandwondjes. Deze brandwondjes kunnen de huid tijdelijk donkerder of lichter kleuren. Het pigmentverschil kan enkele weken tot maanden aanhouden en zal daarna meestal volledig herstellen. Een klein risico is ook dat er juist méér haar gaat groeien op de behandelde plekken. De warmte in de huid kan inactieve haarzakjes in zeldzame gevallen activeren en zorgen voor extra haargroei. Gelukkig gaan deze haren weer weg wanneer de behandeling wordt voortgezet.

Vergoeding van een IPL-behandeling 

Bij IPL-behandelingen is de grote vraag of er sprake is van een medisch óf een cosmetisch probleem. De meeste zorgverzekeraars vergoeden IPL-behandelingen niet of nauwelijks, ook niet wanneer er medische redenen voor de behandeling zijn. Voor vrouwen met overmatige beharing in het gezicht wordt de behandeling vaak wél vergoed. Ben jij benieuwd of jouw zorgverzekeraar een IPL-behandeling vergoed? Kijk dan in je polis of neem contact op met jouw zorgverzekeraar.

Last van bultjes na het scheren? Lees dan ons blogartikel 'Hoe voorkom je jeuk en bultjes na het scheren'.