Spieren

 1. Verzuring van spieren

  Verzuring van spieren

  Om het overschrijden van de grenzen van het menselijk (sport-)vermogen aan te geven zijn er allerlei uitdrukkingen: ‘de man met de hamer’, ‘hongerklop’ en ook ‘verzuurde spieren’. Maar hoe zit het nou eigenlijk met al die begrippen? Wordt steeds hetzelfde bedoeld of zijn er verschillen? Want de een heeft het over een ophoping van melkzuur en een ander over een teveel aan H+ ionen. En weer iemand anders praat over een zuurstoftekort. Of een bloedtekort. Kortom, een en al verwarring.

  Lees meer »
 2. Warming up en cooling down

  Warming up en cooling down

  Vaak wordt gedacht dat de warming-up alleen is om de spieren ‘warm’ te maken. Dat is maar een van de redenen om belang te hechten aan een goede warming-up. Ook als preventie van bijvoorbeeld een enkeldistorsie (een verstuikte enkel) is de warming-up belangrijk. Ik zal het je uitleggen.

  Lees meer »
 3. De behandeling van fibromyalgie

  De behandeling van fibromyalgie

  Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Fibromyalgie komt naar schatting bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor, meestal bij vrouwen, en het begint over het algemeen tussen 25- en 40-jarige leeftijd.

  Lees meer »