Fibromyalgie betekent letterlijk “pijn in bindweefsel en spieren”. Als je met fibromyalgie leeft, is het al bekend dat er veel meer schuilt achter de pijn in bindweefsel en spieren. Ook ben je er waarschijnlijk van bewust dat er geen genezing bestaat voor de pijn en vermoeidheid die je vaak voelt. Gelukkig kunnen medicijnen, zelfzorg strategieën en aanpassingen van de levensstijl het leven met fibromyalgie iets gemakkelijker maken. Je leest erover in dit artikel.

Wat is fibromyalgie?

Fibromyalgie komt naar schatting bij 1 tot 2 procent van de bevolking voor, meestal bij vrouwen, en het begint over het algemeen tussen 25- en 40-jarige leeftijd. Mensen met fibromyalgie ervaren chronische, algehele spier- en gewrichtspijn. Andere symptomen zijn extreme vermoeidheid en geheugenproblemen. Er is geen oorzaak of genezing bekend. De meeste mensen zien verbetering als ze maatregelen nemen om stress te beheersen, beter te slapen, meer te bewegen en gezonder te eten. Bepaalde medicijnen verlichten ook de symptomen.

Hoe wordt de diagnose fibromyalgie gesteld?

Er is geen test die definitief de diagnose fibromyalgie stelt. De diagnose fibromyalgie is klinisch, gebaseerd op symptomen en lichamelijk onderzoek. Basis bloedonderzoek wordt aanbevolen om andere oorzaken van vermoeidheid zoals bloedarmoede of schildklieraandoeningen uit te sluiten. De diagnose berust op familie- en medische voorgeschiedenis in combinatie met de symptomen.

Mensen met fibromyalgie zijn vaak erg gevoelig voor pijn waar de meeste mensen geen last van hebben. De arts kan het aantal gevoelige punten, of gebieden, op het lichaam beoordelen die zeer gevoelig zijn voor aanraking. Voor een diagnose moet wijdverspreide pijn minimaal drie maanden aanwezig zijn, samen met vermoeidheid en andere symptomen zoals geheugen- en concentratieproblemen, slechte slaap, symptomen van depressie en prikkelbaarheid syndroom.

Veel mensen met fibromyalgie lopen aan tegen onbegrip vanuit de omgeving. Omdat de aandoening moeilijk objectief aan te tonen is, wordt vaak gedacht dat het om ingebeelde klachten gaat. Dat is echter onjuist. Alhoewel de oorzaak onbekend is, zijn er wel degelijk criteria waaraan de klachten van de patiënt moeten voldoen om de diagnose fibromyalgie te kunnen stellen.

Hoe wordt fibromyalgie behandeld?

Er bestaat helaas nog geen genezing voor fibromyalgie. De behandeling van fibromyalgie vergt een multidisciplinaire aanpak. Meestal zijn verschillende zorgverleners betrokken bij de behandeling. Daarnaast zijn er wel medicijnen en leefregels die nageleefd kunnen worden die de symptomen kunnen verbeteren.

Medicijnen:

Er zijn geen medicijnen om de aandoening te genezen, enkel om de klachten te verminderen.

  • Antidepressiva
  • Pijnstillers op recept zoals naproxen en diclofenac
  • Vrij verkrijgbare medicijnen, zoals paracetamol en ibuprofen. Bekijk onze producten hieronder:

Leefregels:

  • Verbeterde slaapgewoonten. Voldoende slapen is voor iedereen belangrijk, maar is bij veel patiënten met fibromyalgie een probleem. Ga op regelmatige tijden naar bed en slaap in een frisse, goed geventileerde slaapkamer. Drink voor het slapen gaan geen koffie, thee, cola of alcohol. Probeer daarbij het gebruik van slaaptabletten te beperken.
  • Stress management technieken. Emoties en psychische problemen verergeren de klachten van fibromyalgie. Professionele begeleiding door een maatschappelijk werker, psycholoog of psychotherapeut kan behoren tot de multidisciplinaire behandeling van fibromyalgie.
  • Krachttraining en lichaamsbeweging. Blijven bewegen is belangrijk. De meeste fibromyalgie patiënten gebruiken hun spieren te weinig. Door regelmatig licht te sporten, bewegen, tuinieren of andere activiteiten te ondernemen kunnen de ziekteverschijnselen juist verbeteren.
  • Warmte, massage en rekoefeningen. Dit kan een tijdelijke verbetering van de ziekteverschijnselen geven. Pijn en stijfheid worden verlicht, waardoor je makkelijker door kunt gaan met je normale activiteiten.