Sporten met astma

Er wordt aangeraden om dagelijks minstens een half uur matig intensief te bewegen, minimaal vijf dagen per week. Maar hoe zit dat wanneer u astma hebt? Is dit dan ook goed voor u en waar moet u op letten?

Voordelen van sporten bij astma

Het kan zijn dat u bij inspanning benauwd wordt. Toch is lichaamsbeweging belangrijk. Juist bij astma moet u zo goed mogelijk in conditie blijven. Door regelmatig te sporten of te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker en neemt uw longinhoud toe. Bovendien traint u ook de zuurstofopname van uw spieren. U voelt zich beter en raakt minder snel vermoeid.

Lichaamsbeweging is erg belangrijk. Juist bij astma moet u zo goed mogelijk in conditie blijven.

Het belang van een warming up en cooling down

Als u inspanningsastma heeft, klinkt het misschien vreemd dat sporten gezond voor u is. Sporten zorgt dan immers voor benauwdheid. Bij inspanningsastma kunt u echter de conditie van uw longen verbeteren door te sporten. Begin het sporten met een rustige, goede warming-up en bouw de inspanning rustig op. Eventueel kunt u preventief luchtwegverwijdende medicijnen innemen. Ook tijdens het sporten kan dat medicijn de benauwdheid oplossen. Stop na de inspanning niet abrupt, maar doe ook een goede cooling down, waarbij u de inspanning langzaam afbouwt en uw hartslag en ademhaling weer langzaam laat terugkeren naar normaal. Een warming up en cooling down zijn overigens niet alleen bij inspanningsastma aan te raden, maar zijn goed voor iedere sporter.

Let met astma op bij bepaalde sporten

De keuze voor een sport is heel persoonlijk. Het beste is een combinatie van wat u leuk vindt en wat u aankunt qua adembelasting. Bij sommige sporten bestaat er een grotere kans dat u in aanraking komt met prikkels die een astma-aanval kunnen uitlokken.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • Alle buitensporten. In de seizoenen waarin bepaalde grassen of bomen bloeien kunnen er veel pollen in de lucht voorkomen. Bent u hiervoor allergisch, dan doet u er op dat moment goed aan voorzichtig te zijn met buitensporten. Via verschillende websites en app’s kunt het actuele pollennieuws ontvangen.
  • Wintersporten. De overgang van warm naar koud of andersom kan voor sommige mensen een prikkel zijn die een astma-aanval uitlokt. Bij sporten die u in een koude omgeving beoefent, zoals schaatsen en skiën, is de kans hierop groter. Probeer tijdens het sporten door uw neus te blijven ademen. Hiermee bevochtigt én verwarmt u uw inademingslucht waardoor uw longen minder geprikkeld worden. Om goed door uw neus te kunnen blijven ademen kunt u neusspray gebruiken wanneer u een verstopte neus hebt. Speciale neuspleisters en neusbeugels vergroten de luchttoevoer door de neus, waardoor u makkelijker door uw neus kunt ademen. Ook een goede warming up en cooling down helpen om uw lichaam te laten wennen aan de omgevingstemperatuur.
  • Zwemmen. In sommige zwembaden wordt veel chloor gebruikt dat de luchtwegen sterk kan prikkelen. Bent u hiervoor gevoelig, zoek dan naar een zwembad waar geen of minder chloor wordt gebruikt.

Neem uw luchtwegverwijder mee

Ondanks voorbereidende maatregelen kan het voorkomen dat u toch benauwd wordt. Dan is het prettig wanneer u uw luchtwegverwijdende medicijnen bij u heeft. Luchtwegverwijders zijn er in twee varianten: poederinhalatoren en dosisaerosolen. Gebruikt u een dosisaerosol, dan is het voor een goede werking belangrijk dat u ook de bijbehorende voorzetkamer bij u heeft. Eventueel kunnen luchtwegverwijdende medicijnen vóór het sporten worden ingenomen. Wanneer u topsport beoefent, dient u er rekening mee te houden dat sommige inhalatiemedicijnen bij sommige sporten op de dopinglijst staan. Voor astmamedicatie kunnen topsporters meestal dispensatie krijgen door hiervoor een aanvraag te doen via de website van de Dopingautoriteit. Ook bij uw sportbond kunt u meer informatie krijgen.

Vertel uw sportmaten dat u astma hebt

Omstanders kunnen erg schrikken van iemand die een astma-aanval krijgt en weten vaak niet wat ze moeten doen. Vertel uw omgeving daarom over uw astma en informeer ze wat ze kunnen doen wanneer u een aanval krijgt. Leg uit dat ze niet in paniek moeten raken en u moeten meenemen naar een rustige omgeving. Leg ook uit dat u medicijnen bij u hebt en waar u die bewaart. Ook kunt u rekenen op meer begrip van uw geïnformeerde medesporters wanneer u het even wat rustiger aan doet als u benauwd wordt.


Trustpilot
Betalen met iDeal Betalen met Visa Betalen met Maestro   Onlinegeschillenbeslechting

Een moment geduld aub...

Toegevoegd aan je winkelmand

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen