Astma

 1. Meer informatie over astma; handige websites

  Meer informatie over astma; handige websites

  Op onze site vind je veel informatie over astma. Wil je nog meer lezen over astma en alles wat daarmee te maken heeft? Dan kun je op de volgende adressen terecht.

  Organisaties

  http://www.longalliantie.nl/

  De Long Alliantie Nederland (LAN) is de federatieve vereniging op het gebied van chronische longaandoeningen. Binnen de LAN bundelen partijen uit het longenveld, zoals patiëntenverenigingen beroepsverenigingen, zorgverzekeraars en bedrijven hun krachten. Doel is preventie en het verbeteren van de zorg voor longpatiënten.

   

  https://www.longfonds.nl/

  Het Longfonds (voorheen Astma Fonds) helpt mensen met een longziekte door onderzoek, voorlichting of belangenbehartiging. Het Longfonds is zowel een gezondheidsfonds en een patiëntenvereniging.

   

  http://www.longforum.nl/

  Het Longforum

  Lees meer »
 2. Astmamedicijnen toedienen bij je kind

  Astmamedicijnen toedienen bij je kind

  Peuterastma komt veel voor. Astmamedicijnen toedienen bij een jong kind kan lastig zijn. Hoe je dit het beste aanpakt, lees je in dit artikel.

  Peuterastma

  Benauwdheid (kortademigheid) bij heel jonge kinderen wordt ook wel ‘peuterastma’ genoemd. Het meest kenmerkend hierbij is de piepende ademhaling. Peuterastma komt veel voor. Een op de drie baby’s en peuters is wel eens benauwd. Een op tien kleintjes is dat zelfs regelmatig. Gelukkig groeien veel kindjes over hun peuterastma heen. Toch zal ongeveer een derde van de kindjes blijven

  Lees meer »
 3. Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

  Warm zomerweer en het ontstaan van klachten

  Het warme weer in de zomer kan met name bij ouderen en mensen met een chronische aandoening klachten veroorzaken. Op Leef.nl lees je hier meer over.

  Tips bij tropische temperaturen

  • Doe het rustig aan. Verlaag je loop- en werktempo en laat extra inspanning achterwege.
  • Drink extra om vochtverlies door zweten te compenseren. Wees matig met koffie en alcohol, aangezien deze dranken uitdroging kunnen bevorderen.
  • Zoek de koelte op. Blijf tussen 12.00 en 16.00 uur liever binnen, in de schaduw of onder een parasol.
  • Draag licht gekleurde, luchtige kleding.
  Lees meer »
 4. Op reis met astma of COPD

  Op reis met astma of COPD

  Bijna iedereen gaat graag op vakantie, ook mensen met astma of COPD. Met onze tips is astma of COPD geen belemmering voor een geslaagde vakantie.
   

  Astma/COPD: voorbereiding van jouw vakantie

  • Kies een geschikte vakantiebestemming. Luchtwegproblemen kunnen verergeren als gevolg van luchtvervuiling. Met name in grote steden als Londen, Rome en Athene kan dat, vooral in de zomer door stof en hitte, zeer belastend zijn. Voor mensen met luchtwegklachten zijn de bergen of de zee ideale vakantiebestemmingen. Er bestaan ook speciale vakantiewoningen met een aangepaste inrichting voor mensen
  Lees meer »
 5. Astmamedicijnen mee naar school of werk

  Astmamedicijnen mee naar school of werk

  Het kan bijzonder vervelend zijn te merken dat je de inhalator niet bij je hebt wanneer je hem opeens nodig hebt. Over de inhalator mee naar school of het werk lees je in dit artikel.

  Onderhoudsgebruik of zo nodig

  Voor de meeste medicijnen geldt dat deze dagelijks op vaste tijdstippen gebruikt moeten worden, bijvoorbeeld elke ochtend en avond. Voor de medicijnen bij astma geldt dat niet altijd.

  De kortwerkende luchtwegverwijders

  Lees meer »
 6. Met astma naar school

  Met astma naar school

  De vakantie is voorbij en de scholen beginnen weer. Wanneer je kind astma heeft, maak je jezelf nu misschien extra zorgen. Want hoe zal het op school gaan met de astma van je kind?

  Een kind met astma

  Een kind met astma heeft het benauwd. Meestal komt dit plotseling op in de vorm van een astma-aanval. De klachten ontstaan omdat de luchtwegen van het kind overgevoelig reageren op prikkels zoals rook, huisstofmijt, huisdieren, graspollen, mist, parfum of inspanning. In Nederland zijn er 115.000 kinderen met de diagnose astma. Dit betekent dat er in elke schoolklas wel een of twee kinderen met astma zitten. Hieronder

  Lees meer »
 7. Astma en een slechte nachtrust

  Astma en een slechte nachtrust

  Veel mensen met astma hebben last van slaapproblemen. Waarom heeft iemand met astma meer kans om slecht te slapen? Wat is er te doen tegen een verstopte neus ’s nachts en slaapapneu?

  Slaapproblemen en astma

  Bijna de helft van de mensen met astma heeft last van slaapproblemen. Dit is 10% meer dan bij mensen zónder astma. Slapeloosheid kan een negatieve invloed hebben op bijvoorbeeld concentratievermogen, humeur en gezondheid. Uit onderzoek is gebleken dat veel mensen met astma vooral ’s nachts last hebben van hun astma. Nog onduidelijk is hoe dat kan. Mogelijk zijn ’s nachts meer afweerstoffen actief in de longen, waardoor je meer klachten krijgt.

  Lees meer »
 8. Astma bij kinderen

  Astma bij kinderen

  Astma wordt ook bij kinderen vaak behandeld met inhalatiecorticosteroïden. Kunnen deze middelen veilig door hen worden gebruikt? Je leest over de behandeling van astma bij kinderen op Leef.nl.

  Kinderen en astma

  Astma is de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. Het ziektebeeld komt bij 5 tot 10% van de kinderen voor, waarbij de meeste kinderen die astma hebben ook allergisch zijn. De kans op het krijgen van astma wordt

  Lees meer »
 9. Astma en roken

  Astma en roken

  Astma en roken is een ongezonde combinatie. Lees op Leef.nl over de schadelijke en nadelige effecten van roken bij astma.

  Astma en roken

  Roken is voor niemand goed, maar astma en roken is wel een hele ongezonde combinatie. Sigarettenrook prikkelt de longen met hoesten en benauwdheid tot gevolg. Daarnaast werken luchtwegbeschermende medicijnen minder goed bij rokers. Toch rookt ongeveer een kwart van de Nederlandse astmapatiënten. Dit percentage is even hoog als onder mensen die geen astma hebben. Ondanks de extra klachten die mensen met astma van het roken kunnen hebben, blijkt dit geen aanleiding

  Lees meer »
 10. Sporten met astma

  Sporten met astma

  Er wordt aangeraden om dagelijks minstens een half uur matig intensief te bewegen, minimaal vijf dagen per week. Maar hoe zit dat wanneer je astma hebt? Is dit dan ook goed voor je en waar moet je op letten?

  Voordelen van sporten bij astma

  Het kan zijn dat je bij inspanning benauwd wordt. Toch is lichaamsbeweging belangrijk. Juist bij astma moet je zo goed mogelijk in conditie blijven. Door regelmatig te sporten of te bewegen worden de ademhalingsspieren sterker en neemt je longinhoud toe. Bovendien train je ook de zuurstofopname van je spieren. Je voelt je beter

  Lees meer »