Stoppen met roken

 1. CBS: Jongeren leven ongezond

  CBS: Jongeren leven ongezond

  10 december 2014 - Op dinsdag 9 december verscheen het Jaarrapport Landelijke Jeugdmonitor 2014 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daaruit blijkt dat één op de drie jongeren tussen de 18 en 25 jaar rookt. Daarnaast is één op de vijf jongeren in deze leeftijdsgroep te zwaar. Hoog tijd voor goede voornemens dus.

  Ondanks alle inspanningen van de Overheid om jongeren te ontmoedigen met roken te beginnen, lijkt dit beleid geen vruchten af te werpen. Verreweg de meeste jongeren die roken willen hier op termijn ook weer mee stoppen, maar stoppogingen zijn vaak niet succesvol. De meest succesvolle methode om te stopen met roken is het volgen van een stoppen met roken programma. Zo’n programma bestaat uit een combinatie van gedragsveranderende ondersteuning en geneesmiddelen. Deze programma’s worden ook in 2015 vergoed vanuit de basisverzekering. Geneesmiddelen die ondersteunen bij het

  Lees meer »
 2. Roken in de overgang; een teer onderwerp

  Roken in de overgang; een teer onderwerp

  Als je nog in de overgang gaat komen, als je al in de overgang bent of als je de overgang al achter de rug hebt; stoppen met roken heeft gelukkig in elke levensfase zin! Je zult zich misschien afvragen wat stoppen met roken dan precies voor je kan opleveren in de verschillende fases van de overgang.

  Vervroegde overgang

  Lees meer »
 3. De lichamelijke voordelen van stoppen met roken

  De lichamelijke voordelen van stoppen met roken

  Roken is bijzonder slecht voor onze gezondheid. Je krijgt schadelijke stoffen naar binnen waaronder nicotine, teer en koolmonoxide. Wat stoppen met roken voor je doet lees je hier.

  Gezondheidsrisico's

  Roken verhoogt de kans op aandoeningen als COPD, hart- en vaatziekten en allerlei soorten kanker.

  Lees meer »
 4. De voordelen van stoppen met roken

  De voordelen van stoppen met roken

  Stoppen met roken is niet alleen goed voor de gezondheid, maar heeft ook hele praktische voordelen. Zo bespaa je veel geld en heb je weer een frisse adem en schone kleding.

  Geldbesparing

  Een van de belangrijkste overwegingen om te stoppen, naast de

  Lees meer »
 5. Nicotinevervangers

  Nicotinevervangers

  Wanneer je besluit te stoppen met roken, kan het helpen om dit te doen met behulp van nicotinevervangers. Welke soorten nicotinevervangers zijn er en hoe werken ze precies?

  Wat zijn nicotinevervangers?

  Nicotinevervangers zijn speciale kauwgums, pleisters, tabletjes of inhalatoren die een bepaalde hoeveelheid

  Lees meer »
 6. Stoppen met roken en niet dik worden

  Stoppen met roken en niet dik worden

  Veel mensen die stoppen met roken merken dat ze na een aantal weken dikker worden. Waarom kom je aan en hoe voorkom je gewichtstoename tijdens het stoppen met roken?

  Oorzaken dikker worden

  Er zijn een aantal oorzaken waardoor je dikker kunt worden tijdens het stoppen met roken.

  • Door het roken
  Lees meer »
 7. Stappenplan stoppen met roken

  Stappenplan stoppen met roken

  Stoppen met roken is moeilijk. Vooral wanneer je ontwenningsverschijnselen krijgt. Als je gaat stoppen, is het handig om een stappenplan te hebben.

  Stap 1: Vraag jezelf waarom je stopt met roken en hoe je dit gaat doen

  Wanneer je overweegt te stoppen met roken, kan een goede voorbereiding het verschil maken tussen wel of niet voorgoed stoppen. Een van de belangrijkste eerste stappen is jezelf de vraag stellen waarom je nu eigenlijk wilt stoppen. Wil je een betere conditie? Is er een kindje op komst? Er zijn veel lichamelijke voordelen aan het stoppen met roken. Of wil je het geld dat je nu aan sigaretten uitgeeft liever besteden aan een vakantie? Ook praktische voordelen kunnen de doorslag geven. Wanneer je deze vraag kunt beantwoorden, wordt stoppen makkelijker. Je weet immers waarom je het doet.

  Lees meer »
 8. Is COPD een rokersziekte?

  Is COPD een rokersziekte?

  Stoppen met roken, de beste behandeling van COPD. Hier lees je waarom.

  Is COPD een rokersziekte?

  Roken is de belangrijkste oorzaak van COPD. De prikkelende rook zorgt voor een chronische ontsteking van de luchtwegen. Door de chronische ontsteking hoest je vaak en raken je longen steeds meer beschadigd. Dat COPD een typische rokersziekte zou zijn, klopt niet helemaal. Eén op de tien COPD-patiënten heeft nooit gerookt. Iedereen met een baan of hobby waarbij je giftige stoffen

  Lees meer »
 9. Astma en roken

  Astma en roken

  Astma en roken is een ongezonde combinatie. Lees op Leef.nl over de schadelijke en nadelige effecten van roken bij astma.

  Astma en roken

  Roken is voor niemand goed, maar astma en roken is wel een hele ongezonde combinatie. Sigarettenrook prikkelt de longen met hoesten en benauwdheid tot gevolg. Daarnaast werken luchtwegbeschermende medicijnen minder goed bij rokers. Toch rookt ongeveer een kwart van de Nederlandse astmapatiënten. Dit percentage is even hoog als onder mensen die geen astma hebben. Ondanks de extra klachten die mensen met astma van het roken kunnen hebben, blijkt dit geen aanleiding

  Lees meer »
 10. Beginnen met roken voorkomen

  Beginnen met roken voorkomen

  Eén op de drie kinderen begint met roken. Meestal om erbij te horen. Er is dus een behoorlijke kans dat je kind op een gegeven moment zwicht voor een sigaret. Dit kun je doen om roken te voorkomen:

  Rook zelf niet

  Ouders die roken, hebben een veel grotere kans dat hun kind er ook aan begint. Wees dus

  Lees meer »