Tijdens je zwangerschap heb je van sommige voedingsstoffen meer nodig dan normaal. Jouw baby eet tenslotte met je mee. Lees hier welke vitaminen en supplementen met name belangrijk zijn tijdens de zwangerschap, waar je ze uithaalt en wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is.

Foliumzuur zwangerschap

Foliumzuur of vitamine B11 is belangrijk vanaf het begin van je zwangerschap. Foliumzuur draagt bij tot de groei van de ongeboren baby. Het advies is daarom om 10 weken voor de zwangerschap al dagelijks 400 microgram foliumzuur te slikken. Neem bijvoorbeeld de foliumzuurtabletten van Lamberts

Vitamine D zwangerschap

Vitamine D is van belang voor de opbouw van sterke botten. Net zoals voor foliumzuur, geldt ook voor vitamine D het advies om extra te slikken tijdens de zwangerschap. Het advies is om iedere dag 10 microgram vitamine D te slikken. De Orthica vitamine D-10 bevat tabletten met de aanbevolen dagdosering.

Wist je ook dat Davitamon foliumzuur vitamine D zowel vitamine D als foliumzuur bevat? Handig!

Calcium zwangerschap

Het is tijdens de zwangerschap ook belangrijk om genoeg calcium (kalk) binnen te krijgen. Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten. Je vindt kalk vooral in melk, karnemelk, yoghurt of kaas. Kalk zit ook in bepaalde groenten, erwten, bonen, linzen, noten (vooral amandelen) en in water. Om je een beetje een idee te geven wanneer je genoeg kalk binnenkrijgt: 4 glazen melk, karnemelk of yoghurt per dag is voldoende. Je kunt een glas melk ook vervangen voor 2 plakken kaas. Lukt het je niet om hieraan te komen? Dan kan je als aanvulling extra calcium supplementen slikken.

Jodium zwangerschap

Jodium is essentieel voor de productie van schildklierhormonen. Ook ondersteunt jodium de normale groei van kinderen. Jodium vind je vooral in brood en in kleinere hoeveelheden in melkproducten, eieren en vis. Voor zwangere vrouwen is de aanbeveling om maximaal 200 microgram per dag binnen te krijgen. Hiervoor kan je de jodiumtabletten van Lamberts gebruiken.

Vegetarisch dieet zwangerschap

Zolang je genoeg zuivel, ei en vis eet, kun je prima vegetarisch of minder vlees eten als je zwanger bent. Waar je extra op moet letten is dat je genoeg ijzer, jodium, calcium, eiwitten en vitamine B1, B2, B12 en (vis)vetzuren binnenkrijgt. Het risico dat je ergens te weinig van binnenkrijgt is bij een vegetarisch dieet namelijk net iets groter.

Multivitamine zwangerschap

Soms kan het praktisch zijn om een multivitamine-supplement te gebruiken. Kijk in dat geval goed op het etiket of er genoeg in zit van de voedingsstoffen die jij nodig hebt. Het belangrijkste waar je bij een multivitamine op moet letten, is dat deze geen vitamine A bevat. Te veel vitamine A is schadelijk voor je baby. Er bestaan speciale multivitamines voor zwangere vrouwen. Een voorbeeld is de Vitakruid Multi mama. Deze multivitamine is speciaal ontwikkeld voor vrouwen die zwanger willen worden, in verwachting zijn of die borstvoeding geven.

Let op: raadpleeg voor het gebruik van voedingssupplementen tijdens de zwangerschap altijd een deskundige.