Zwangerschap

 1. Toxoplasmose en zwangerschap

  Toxoplasmose en zwangerschap

  Symptomen toxoplasmose

  Toxoplasmose veroorzaakt meestal geen klachten. Er kan een lichte temperatuursverhoging optreden en wat vermoeidheid. Wanneer je ooit toxoplasmose hebt gehad, heb je antistoffen die je beschermen tegen een nieuwe infectie.

  Zwanger

  Wanneer je tijdens je zwangerschap voor de eerste keer toxoplasmose krijgt, kun je de ziekte overdragen op uw kindje. Vroeg in de zwangerschap kan het gevolg een miskraam of doodgeboorte zijn. De kans hierop is gelukkig klein. Later in de zwangerschap wordt deze kans nog kleiner maar kan de besmetting wel leiden tot aangeboren afwijkingen, zoals oogafwijkingen of hersenaandoeningen. Daarom is het belangrijk om tijdens de zwangerschap toxoplasmose te voorkomen.

  Toxoplasmose voorkomen

  • Eet geen rauw of half rauw vlees.
  • Eet geen ongewassen groenten of fruit.
  • Was je handen voordat je eten bereidt.
  • Laat het verschonen van de kattenbak over aan iemand
  Lees meer »
 2. Wat te doen bij zwangerschapsjeuk?

  Wat te doen bij zwangerschapsjeuk?

  Oorzaken zwangerschapsjeuk

  • Door de zwangerschap kan er een vorm van atopisch eczeem ontstaan. Dit ontstaat meestal vroeg in de zwangerschap.
  • Later in de zwangerschap kunnen galzouten (afvalstoffen van de lever) zich ophopen in het lichaam en jeuk veroorzaken. Er zijn geen huidafwijkingen, behalve dan diegene die door het krabben zijn ontstaan. Dit wordt zwangerschaps-cholestasis genoemd.
  • Een andere oorzaak van zwangerschapsjeuk later in de zwangerschap is PUPPP (pruritic urticarial papules and plaques of pregnancy). PUPPP is een sterk jeukende rode huidziekte waarbij bijna altijd ook galbulten aanwezig zijn.
  • Een zeldzame oorzaak van de jeuk is Pemphigoid gestationis (herpes gestationis) waarbij er blaren ontstaan. Deze aandoening wordt door de dermatoloog behandeld en door de gynaecoloog begeleid.

  Is zwangerschapsjeuk schadelijk?

  Atopisch eczeem en PUPPP zijn zeer hinderlijk, maar niet schadelijk voor moeder of kind. Zwangerschaps-cholestasis kan complicaties geven als vroeggeboorte, laag geboortegewicht en sterfte. Bij verhoogde galzure zouten en leverfunctiestoornissen dient te worden verwezen naar een gynaecoloog. Ook Pemphigoid
  Lees meer »
 3. Zwangerschap, misselijkheid en mondverzorging

  Zwangerschap, misselijkheid en mondverzorging

  Tip 1: Even wachten

  Als je veel last hebt van zwangerschapsmisselijkheid en regelmatig moet overgeven, wil je na het braken de mond misschien het liefst meteen poetsen om de vieze smaak kwijt te raken. Toch is dat niet verstandig. Door maagzuur wordt tandglazuur namelijk zacht. Als je daar met een stevige borstel overheen poetst, kan het beschadigen. Even een uurtje wachten dus. Spoelen met een mondspoelmiddel kan overigens wel.

  Tip 2: Een andere tandenborstel

  Als je erg misselijk bent, is de verleiding misschien groot om de kiezen achterin de mond met rust te laten. Een tandenborstel

  Lees meer »
 4. Een droge huid tijdens de zwangerschap

  Een droge huid tijdens de zwangerschap

  Veranderingen

  Vanaf het moment dat je zwanger bent, verandert alles in en aan je lichaam. De huid hoort daar ook bij. De hormoonhuishouding verandert en beïnvloedt de werking van de talgklieren. Bij een normale huid houdt talg het vocht vast, waardoor de huid soepel blijft. Wanneer er te weinig talg wordt aangemaakt, ontstaat er een vochttekort en droogt de huid uit.

  Lees meer »
 5. Wat gebeurt er met mijn lijf tijdens de zwangerschap

  Wat gebeurt er met mijn lijf tijdens de zwangerschap

  In deze mooie maar ook intensieve tijd levert gezonde voeding alleen niet alle zwangerschapsvitamines, zoals foliumzuur en vitamine D.
  Lees meer »
 6. Anticonceptie na de zwangerschap

  Borstvoedingsmethode

  Het volledig op verzoek borstvoeden van je baby heeft een anticonceptieve werking. Je baby krijgt dan alleen de borst, dag en nacht, met tussenpozen van niet meer dan zes uur. Het risico op zwangerschap tot vier maanden na de geboorte is hierbij minimaal, mits er geen bij- of flesvoeding wordt gegeven, niet wordt gekolfd en je geen vaginaal bloedverlies heeft. Tot zes maanden na de bevalling loopt de kans op zwangerschap op tot ongeveer twee procent. Deze methode van anticonceptie heet de lactatieamenorroemethode (LAM).

  Zodra je weer menstrueert, ben je ook bij volledige borstvoeding mogelijk weer vruchtbaar. Bij de eerste menstruatie of de eerste bijvoeding is anticonceptie weer noodzakelijk als je niet zwanger wilt worden.

  Lees meer »
 7. Wat heb ik nodig voor de bevalling?

  Wat heb ik nodig voor de bevalling?

  Of je nu thuis wilt bevallen of in het ziekenhuis, het is verstandig om goed voorbereid te zijn. Wanneer je de belangrijkste zaken op tijd klaar hebt liggen, hoef je je daar geen zorgen meer om te maken in het geval van een onverwachte situatie. Zorg ervoor dat je in de zevende maand van de zwangerschap de spullen in huis hebt die nodig zijn rondom de bevalling.

  Lees meer »
 8. Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

  Gezonde voeding tijdens de zwangerschap

  De basisvoeding voor volwassenen die door het Voedingscentrum wordt geadviseerd is ook toereikend voor zwangere vrouwen.

  Onze basisvoeding:

  • Groente: 200 gram (vier opscheplepels)
  • Fruit: 200 gram (twee stuks)
  • Brood: 210-245 gram (zes - zeven sneetjes)
  • Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten: 200-250 gram (vier - vijf aardappelen/opscheplepels)
  • Melk(producten): 450 milliliter
  • Kaas: 1,5 plak (30 gram)
  • Vlees(waren), vis, kip, eieren, vleesvervangers: 5-150 gram
  • Margarine
  Lees meer »
 9. De werking van de pil en antibiotica

  De werking van de pil en antibiotica

  Slik je de pil en heeft je arts antibiotica voorgeschreven? Dan zijn er geen extra maatregelen nodig om een zwangerschap te voorkomen. Er is wel een uitzondering. Lees hier welke dat is.

  Tot 1 januari 2012 werd gedacht dat antibiotica de werking van de pil beïnvloeden, maar inmiddels wordt hier anders over gedacht. Alleen bij het gebruik van de bij tuberculose geïndiceerde antibiotica rifabutine en rifampicine kan de pil in meer of mindere mate onbetrouwbaar worden. Neem het zekere voor het onzekere door voor extra anticonceptie te zorgen als je deze antibiotica slikt. Gebruik bijvoorbeeld condooms. Omdat antibiotica ook na het stoppen van de kuur nog een tijdje doorwerken, is extra bescherming tegen een zwangerschap tot twee weken na de kuur nog nodig.

  Lees meer »
 10. Urineverlies tijdens de zwangerschap

  Urineverlies tijdens de zwangerschap

  Tijdens de zwangerschap heeft de blaas het zwaar te verduren; ongewild urineverlies is dan ook een normale zwangerschapskwaal. Aan het eind van de zwangerschap heeft ruim de helft van de vrouwen hier last van.

  Moeders hebben twintig procent kans om na de bevalling een vorm van incontinentie te ontwikkelen.

  Je lichaam verandert

  Tijdens de zwangerschap, de bevalling en de periode erna treden er behoorlijke veranderingen op in je lichaam. De baarmoeder wordt steeds groter en zorgt voor extra druk op de blaas en op de bekkenbodem. Tijdens de zwangerschap begint je lichaam ook zwangerschapshormonen te produceren. Hierdoor verslapt de bekkenbodem om plaats te maken voor de baby.

  Urineverlies tijdens de zwangerschap

  De bekkenbodemspieren zorgen ervoor dat urine, ontlasting en windjes opgehouden kunnen worden. Door de verslapping van de bekkenbodem en de toename van de druk erop kan het gebeuren dat bij een plotselinge stijging van de druk in de buik de urine niet vastgehouden kan worden. Dit kan bijvoorbeeld door hoesten, niezen of tillen veroorzaakt worden. De bekkenbodemspieren geven op zo’n moment onvoldoende tegendruk. Deze vorm van urineverlies wordt inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd.

  Producten bij urineverlies

  Er zijn verschillende soorten incontinentiematerialen verkrijgbaar, onder andere bij de apotheek of op .

  Lees meer »