IJzer is een mineraal dat ervoor zorgt dat onze rode bloedcellen zuurstof kunnen vervoeren. Niet iedereen heeft evenveel ijzer nodig. Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben meer ijzer nodig dan mannen. Benieuwd hoe dat zit? Lees dan snel verder.

Waar is ijzer goed voor?

IJzer speelt een rol bij de vorming van hemoglobine. Hemoglobine is een onderdeel van onze rode bloedcellen. Het vervoert zuurstof van onze longen naar de rest van ons lichaam. Krijg je niet genoeg ijzer binnen, dan kan dat leiden tot bloedarmoede.

IJzer inname per dag

De hoeveelheid ijzer die iemand nodig heeft, is niet voor iedereen hetzelfde. Hieronder zie je hoeveel de Gezondheidsraad adviseert om per dag binnen te krijgen. 

  Mannen Vrouwen
9 - 13 jaar 11 milligram 11 milligram
14 - 17 jaar 11 milligram 15 milligram
18 jaar of ouder (of tot de overgang) 11 milligram 16 milligram
Na de overgang - 11 milligram

IJzertekort en menstruatie

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd hebben dus meer ijzer nodig dan mannen. Dat komt doordat vrouwen bloed, en dus ijzer, verliezen tijdens de menstruatie. Dat ijzer moet weer worden aangevuld. Dat betekent ook dat meisjes en vrouwen in de vruchtbare leeftijd, meer kans hebben op een ijzertekort. Ook tijdens de zwangerschap of tijdens het geven van borstvoeding hebben vrouwen meer ijzer nodig, namelijk zo’n 15-16 milligram per dag. Pas als een vrouw in de overgang komt, wordt het advies voor mannen en vrouwen gelijk: namelijk om 11 milligram per dag binnen te krijgen.

IJzer in voeding

Vrouwen in de vruchtbare leeftijd, zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, lopen dus een groter risico op een ijzertekort. Maar, hoe zorg je ervoor dat je genoeg ijzer binnenkrijgt? Waar zit veel ijzer in? Om te kunnen zeggen in welke voeding veel ijzer zit, is het belangrijk om onderscheid te maken tussen de twee vormen van ijzer die voorkomen: heemijzer en non-heemijzer. Ze doen hetzelfde, maar ons lichaam neemt heemijzer makkelijker op. Heemijzer zit alleen in dierlijke producten zoals vlees, vis en kip. Non-heemijzer zit zowel in dierlijke producten als in plantaardige voedingsmiddelen, zoals brood en volkorenproducten, peulvruchten, noten en in verschillende groene groenten zoals spinazie, postelein, paksoi, snijbiet en radijs. Ei en vleesvervangers bevatten alleen non-heemijzer. Om ervoor te zorgen dat je genoeg ijzer binnenkrijgt, is een gezond en gevarieerd eten belangrijk. De meeste mensen krijgen op die manier genoeg ijzer binnen.

IJzersupplementen

Ben je bang dat je niet voldoende IJzer binnenkrijgt? Dan kan een supplement met ijzer je daarbij helpen. Bekijk al onze ijzer voedingssupplementen!