Diabetes is een complexe chronische aandoening die wordt gekenmerkt door een verstoring in de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Het treedt op wanneer het lichaam problemen heeft met het produceren of gebruiken van insuline, een hormoon dat verantwoordelijk is voor het reguleren van de glucose (suiker) in het bloed. Er zijn verschillende vormen van diabetes, waarvan de meest voorkomende type 1 en type 2 zijn. In dit artikel vertellen we je meer over diabetes en geven we handige websites die je kunt gebruiken wanneer je te maken hebt met de ziekte.

Diabetes type 1 en 2

Bij type 1 diabetes produceert het lichaam weinig tot geen insuline omdat de cellen in de alvleesklier die insuline aanmaken, zijn vernietigd door het eigen immuunsysteem. Dit type diabetes ontstaat meestal op jongere leeftijd en vereist dagelijkse insuline-injecties of het gebruik van een insulinepomp om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

Type 2 diabetes ontwikkelt zich meestal op latere leeftijd en wordt gekenmerkt door insulineresistentie, waarbij de lichaamscellen niet goed reageren op insuline. Dit kan leiden tot een ophoping van glucose in het bloed. In de loop van de tijd kan de alvleesklier uitgeput raken en minder insuline produceren. Type 2 diabetes kan vaak worden beheerst met een gezonde levensstijl, waaronder een uitgebalanceerd dieet, lichaamsbeweging en gewichtsbeheersing. In sommige gevallen kunnen orale medicijnen of insuline nodig zijn om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Bloedsuikerspiegel 

Ongeacht het type diabetes, is het behouden van een stabiele bloedsuikerspiegel essentieel om gezondheidsproblemen op lange termijn te voorkomen. Onbehandelde of slecht beheerde diabetes kan leiden tot ernstige complicaties zoals hart- en vaatziekten, nieraandoeningen, zenuwbeschadiging, oogproblemen en problemen met de bloedsomloop.

Het beheer van diabetes omvat regelmatige monitoring van de bloedsuikerspiegel, het volgen van een gezond dieet, het reguleren van lichaamsbeweging, het nemen van voorgeschreven medicatie (indien nodig) en het onderhouden van een gezond gewicht. Educatie en zelfzorg spelen een cruciale rol bij het succesvol omgaan met diabetes, waarbij het individu wordt geleerd hoe ze hun bloedsuikerspiegel kunnen controleren en hoe ze kunnen reageren op veranderingen in hun gezondheid.

Websites

http://www.dvn.nl/

Diabetesvereniging Nederland (DVN) behartigt de belangen van mensen met diabetes. DVN biedt advies en informatie over diabetes en een gezonde leefstijl. Leden van DVN krijgen korting op diverse producten. DVN heeft meerdere websites:          

http://www.diabeteswiki.nl

http://www.sugarkids.nl/

http://diabetestrefpunt.nl/

Het Diabetes Fonds is een Nederlandse stichting die zich actief inzet om diabetes mellitus en daardoor veroorzaakte complicaties te voorkomen en te genezen. Ook wil het Diabetes Fonds bijdragen aan een betere kwaliteit van leven voor mensen met diabetes.

https://www.diabetesfonds.nl/home

Richtlijnen

In de richtlijn staan aanbevelingen voor preventie, diagnostiek en hulp bij een bepaalde aandoening. Richtlijnen ondersteunen de behandelaars bij hun besluitvorming en handelen door zo concreet mogelijk aan te geven wat ze het beste kunnen doen. De volgende richtlijnen hebben betrekking op diabetes. U vindt er ook veel achtergrondinformatie over de aandoening.

 

Multidisciplinaire richtlijnen:

http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/

De zorgstandaard diabetes is ontwikkeld door de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). De zorgstandaard is voor alle betrokkenen bij diabeteszorg in Nederland.

http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2015/02/NDF-Voedingsrichtlijn-Diabetes-2015-versie-1.1.pdf

http://www.zorgstandaarddiabetes.nl/wp-content/uploads/2013/11/Richtlijn-Signalering-en-monitoring-van-depressieve-klachten-DEF-261120131.pdf

http://www.diabetesfederatie.nl/images/Consensusdocument_insulinepomptherapie_April_2015.pdf

 

NHG standaarden (richtlijn van de huisartsen):

https://www.nhg.org/standaarden/volledig/nhg-standaard-diabetes-mellitus-type-2